Malo samo out što se tiče modema, za komšiju kojeg sam nagovorio da pređa na ljinux koji modem da kupi a da recimo postoje driveri za slackware ili neki drugi distro(suse,mandriv) i da je jeftin ali samo da postoje driveri, tako da se ja previše ne cimam sa tim.
Prvi izbor: eksterni modemi. Jesu malo skuplji (oko 100 KM) ali se isplati.
Drugi izbor: budući da su SmartLink modemi koji su najbolje podržani na Linuxu uglavnom dostupni samo na laptopima, preporučujem modeme sa Intel 536ep chipsetom koji se uz malo muke daju natjerati da rade.
Lucent chipset (isto solidno podržan) se više ne prodaje koliko sam vidio. Conexant modemi sa free drajverom su ograničeni, a ako razmišljaš o crackovanju drajvera (što je moguće) pitanje je zašto onda ne koristiš Windows? Motorola modemi rade samo sa pojedinim (prilično starim) distribucijama, postoje neki hackovi tipa da kompajliraš stariji kernel ali ja to ne bih radio. USRobotics interni modemi ne rade nikako
[quote=vedran]Prvi izbor: eksterni modemi. Jesu malo skuplji (oko 100 KM) ali se isplati.
Drugi izbor: budući da su SmartLink modemi koji su najbolje podržani na Linuxu uglavnom dostupni samo na laptopima, preporučujem modeme sa Intel 536ep chipsetom koji se uz malo muke daju natjerati da rade.
Lucent chipset (isto solidno podržan) se više ne prodaje koliko sam vidio. Conexant modemi sa free drajverom su ograničeni, a ako razmišljaš o crackovanju drajvera (što je moguće) pitanje je zašto onda ne koristiš Windows? Motorola modemi rade samo sa pojedinim (prilično starim) distribucijama, postoje neki hackovi tipa da kompajliraš stariji kernel ali ja to ne bih radio. USRobotics interni modemi ne rade nikako
Eto to je otprilike sažetak trenutne situacije :)[/quote]
Možda se varam, ali iz ovoga se može zaključiti da se situacija pogoršava?
Ja sam izgleda imao sreće, jer je moj modem bio podržan, iako kad sam kupovao računar, nisam o tome vodio računa.
traži na newsgrous, pa sačekaj na USRobotics-serijski, ja sam naletio za 20KM, nisam se trena dvoumio šta da uradim, inače kreće se ok 30KM polovan, samo da znaš da radi ko “zmaj”
a imam i PCI 536ep intelov radi ko “mali zmaj” (maximalno 33.2), nije ga teško podesiti ako imaš odgovarajuću-najnoviju verziju drivera