zelim isprobati linux pa vas pitam koji je najbolji
i koji je najlaksi jer niakd prije nisam radio na linuxu i koji je njazastupljeniji u BiH
i mogu li neke prednosti i nedostatci
odnosno koji od ovih da skinem
debian
fedora
gentoo
knoppix
kubuntu
lamppix
mandriva
slackware
suse
ubuntu
zenwalk[/quote]
pitanje je tipa: koje je najbolje auto? zavisi od ukusa “konzumer”-a i njegovih potreba.
ko sto dinko rece - uzmi live CD. Mislim da vecina nabrojanih distribcija ima svoj live CD.
takodje, moj savjet, kao jedan od uslova u odabiru distribucije: ak imas prijatelja koji je dobar sa lnux-om - uzmi tu distribuciju!
[quote=afan]pitanje je tipa: koje je najbolje auto? zavisi od ukusa “konzumer”-a i njegovih potreba.
ko sto dinko rece - uzmi live CD. Mislim da vecina nabrojanih distribcija ima svoj live CD.
takodje, moj savjet, kao jedan od uslova u odabiru distribucije: ak imas prijatelja koji je dobar sa lnux-om - uzmi tu distribuciju!
:D[/quote]
Pa ako je prijatelj dobar s linuxom, valjda je svejedno koji je distro
Ok, da tema ne bi otišla u nabrajanje vaših pokretnih ljubimaca, evo jedan konkretan prijedlog: probaj Mandrivu 2006!
Zašto? Pa, najlakše se instalira (trebaš samo imati dovoljno znanja da napraviš particije i nešto malo o bootloaderima), vjerovatno će prepoznati veći dio hardvera i imaš dobar alat za podešavanje. Ako ti je ovo dosadno, tj. želio bi naučiti nešto više, onda pokušaj Debian Sarge 3.1.
[quote=Dinko Metalac][quote=afan]pitanje je tipa: koje je najbolje auto? zavisi od ukusa “konzumer”-a i njegovih potreba.
:D[/quote]
Pa ako je prijatelj dobar s linuxom, valjda je svejedno koji je distro ;)[/quote]
Pa, to sam i rek’o? Koji sitribuciju ti ima prijatelj - ta je (trenutno*) najbolja i za tebe.
p.s.
trenutno - jer ces kasnije, kad skontas neke stvari, sm naci “svoj” distro. Ja sam poceo sa RH9 zato sto je prekoputa mene na poslu sjedio “takav”. Kad je napustio firmu, novi tip je bio Mandrake orijentisam pa sam i ja “presao” na Mandu.
Sada: uzdaj se use, use i u svoj SuSE
zavisi iz kojeg ugla gledaš… uglavnom su svi isti kada imaš dovoljno znanja…
e ovo je ključno pitanje na koje pojedini forumaši ne vode računa, nego mu odmah mu kažu: “uzmi debiana uzmi slack-a” tj. onu distro koju oni vole, a ne koja tebi paše ccc…
moj odgovor je: suse i/ili mandriva
za ovo ne mogu garantovati, ali mislim da je suse…
suse/mandriva su lagane za “first time ever” installation, imaju velik broj korisnika, uvijek ubace najnoviji kde/gnome/openoffice, imaju dosta paketa/programa… neki kažu da im je mana što previše “naginju” prema windows-ima (ako se to može nazvati manom), na njima možeš sve što možeš i na ostalim distribucijama, mana ostalih je što nemaju user friendly opcije kao što to imaju ove dvije navedene, a prednost što moraš biti upoznat sa linux-om (ako se to može nazvati prednost - u ovom slučaju)
ps:
a ako se budeš dvoumio šta da uzmeš KDE ili GNOME, uzmi KDE (iz sličnih razloga koje sam već naveo vezano za distribucije)