Koju distribuciju koristit za mrezni server

Pozdrav svima,

Trebam savjet. Naime potrebno je da se uvede reda na mrezi u jednom objektu koji broji negdje oko 100 racunara. Vec imam podesen win 2003 server naravno nelicenciran i prema tome razmisljao sam da predjem na neku linux distribuciju.
Sada meni treba savjet koju linux distribuciju da koristim kao mrezni server.

Neki od osnovnih zahtjeva koje trebam rijesiti:

DHCP i DNS server
Kontrola saobracaja
Ogranicenje protoka po racunaru
Blokovanje odredjenih stranica ( vjerovatno preko DNS-a uradit )
Ne mora biti bog zna kakav GUI ali bilo bi pozeljno ( sef ne voli bas CLI ) :)))

Prije 3-4 godine ovakve stvari sam radio sa mikrotikom ali i on se placao … ( ne znam da li se jos uvijek placa )

Dakle zelio bih vase prijedloge…

Hvaka

Jel ti sve to sto si nabrojao radi sa Win 2003 ? Probaj sa nekom namjenskom distom… smoothwall,pfsense,untangle… googlaj ih. Generalno sve se to moze zavrtiti na bilo cemu ali ako bas hoces GUI onda nesto od ovog gore…

http://www.pfsense.org/

podržava koliko znam sve to pobrojano, imaš web access, GUI, džaba je

možeš i na forumu malo prelistati gdje se spominje pfsense

Pa zato i pitam koju namjensku distribuciju da koristim za te svrhe, sada cu malo prelistat o ovim distribucijama. Hvala na prijedlogu

pfsense…

Ako hoces malo vise cisco-like uzmi vyatta

[quote=AveM]Pozdrav svima,

Trebam savjet. Naime potrebno je da se uvede reda na mrezi u jednom objektu koji broji negdje oko 100 racunara. Vec imam podesen win 2003 server naravno nelicenciran i prema tome razmisljao sam da predjem na neku linux distribuciju.
Sada meni treba savjet koju linux distribuciju da koristim kao mrezni server.

Neki od osnovnih zahtjeva koje trebam rijesiti:

DHCP i DNS server
Kontrola saobracaja
Ogranicenje protoka po racunaru
Blokovanje odredjenih stranica ( vjerovatno preko DNS-a uradit )
Ne mora biti bog zna kakav GUI ali bilo bi pozeljno ( sef ne voli bas CLI ) :)))

Prije 3-4 godine ovakve stvari sam radio sa mikrotikom ali i on se placao … ( ne znam da li se jos uvijek placa )

Dakle zelio bih vase prijedloge…

Hvaka[/quote]

woow soho rijesenje za 100 PCa sa routerom… odlicno :slight_smile: