Trebam savjet. Naime potrebno je da se uvede reda na mrezi u jednom objektu koji broji negdje oko 100 racunara. Vec imam podesen win 2003 server naravno nelicenciran i prema tome razmisljao sam da predjem na neku linux distribuciju.
Sada meni treba savjet koju linux distribuciju da koristim kao mrezni server.
Neki od osnovnih zahtjeva koje trebam rijesiti:
DHCP i DNS server
Kontrola saobracaja
Ogranicenje protoka po racunaru
Blokovanje odredjenih stranica ( vjerovatno preko DNS-a uradit )
Ne mora biti bog zna kakav GUI ali bilo bi pozeljno ( sef ne voli bas CLI ) :)))
Prije 3-4 godine ovakve stvari sam radio sa mikrotikom ali i on se placao … ( ne znam da li se jos uvijek placa )
Jel ti sve to sto si nabrojao radi sa Win 2003 ? Probaj sa nekom namjenskom distom… smoothwall,pfsense,untangle… googlaj ih. Generalno sve se to moze zavrtiti na bilo cemu ali ako bas hoces GUI onda nesto od ovog gore…
Trebam savjet. Naime potrebno je da se uvede reda na mrezi u jednom objektu koji broji negdje oko 100 racunara. Vec imam podesen win 2003 server naravno nelicenciran i prema tome razmisljao sam da predjem na neku linux distribuciju.
Sada meni treba savjet koju linux distribuciju da koristim kao mrezni server.
Neki od osnovnih zahtjeva koje trebam rijesiti:
DHCP i DNS server
Kontrola saobracaja
Ogranicenje protoka po racunaru
Blokovanje odredjenih stranica ( vjerovatno preko DNS-a uradit )
Ne mora biti bog zna kakav GUI ali bilo bi pozeljno ( sef ne voli bas CLI ) :)))
Prije 3-4 godine ovakve stvari sam radio sa mikrotikom ali i on se placao … ( ne znam da li se jos uvijek placa )
Dakle zelio bih vase prijedloge…
Hvaka[/quote]
woow soho rijesenje za 100 PCa sa routerom… odlicno