Kupujem laptop i nikako ne mogu da se odlučim koju distribuciju da instaliram. Na TuxMobil, Linux-On-Laptops, itd, uglavnom pričaju o procesu instalacije na različitim modelima. Ima li neko konkretnog iskustva s tim koje distros najbolje funkcioniraju na laptopima?
Inače sam onako, eto-još-malo-pa-nisam-newbie korisnik Linuxa, ne koristim ga dugo, ali nevjerovatno mi odgovara i apsolutno mi je prirodno koristiti ga. Na ˝main˝ desktopu koristim Mandrivu 10.0, na krntiji za testiranje SUSE 9.0 (bilo šta novije je jaaako sporo).
Laptop koji kupujem je Intel Pentium M processor 750 na 1.8GHz, 1GB RAM, 100 GB HD, etc.
Please dajte koji savjet.
Najbolje ti je da nađeš neki LiveCD npr. Knoppix ili BHLD pa prilikom kupovine isprobaš na laptopu. Time ćeš se odmah uvjeriti šta radi a šta ne. Nemoj se sekirati oko modema i 3D podrške jer to sigurno neće raditi, ali se da naštimati nakon instalacije “prave” distribucije. Što se tiče distribucija, sve što radi na jednoj može se naštimati i na drugoj uz manje ili više muke, ne znam da li ti je lakše da isprobaš sve redom pa nađeš neku na kojoj većina stvari radi automatski?
Ja licno koristim Gentoo i na server, desktop i laptop masinama.
Proces instalacije je potpuno isti i sve zavisi od tvog strpljenja :-D.
Naravno Vedranov prijedlog je odlican i logican;
koristi jedan od live-cd i vidi sta je pronadjeno a sta nije.
PS
Usput… gentoo live-cd je nasao sve na mojim laptop-ovima
( i na Fujitsu Siemens Amilo 6600 i na Fujitsu Siemens Life Book C-6185 )
Hvala na odgovorima.
Gentoo je distro koji se mora kompilirati iz source-a, right? Mislim da za to još nisam spremna. Dosta sam čitala o raznim distribucijama, i iako mi se čini da je Gentoo vrlo configurable, još uvijek se ne usuđujem sama kroz source. Ne znam koliko sam dobro informisana o ovome.
Imam gomilu live CD distribucija: Ubuntu, Slax, Knoppix, a probala sam i Elive (koji je, kako sam skontala Debian-based, sa Enlightenmentom kao window managerom i fakat je prekrasan) tako da ću vjerovatno probati Vedranov savjet.
Koristi li neko Slackware na laptopu? O njemu sam čula sve najbolje, a nisam ga nikad koristila.
Kod mene fura Slack na laptopu (acer tm 4002lmi, dothan 725 - 1.6Ghz, 512MB RAM, ATI mobility radeon 9700, 60GB hdd, wifi intel ipw2200, conexant win modem…)
U pocetku (kerneli manji od 2.6.8) ga je bilo teze iskonfigurisat jer je trebalo 1000001 jedan patch za kernel … sad na 2.6.13 ide bez problema , jedino moras sama wifi karticu stimat i modem i graficku
ehet
I kod mene fura Slack na laptopu.
Laptop je:
FSC Amilo L1300, Celeron M 1.5 GHz, 1 MB L2 (Dothan), 512 RAM, Intel 855GM Chipset, 60 Gb HDD, SmartLink AC97 Modem, WiFi Intersil Javelin/Xbov ISL3886, NU Tech. DL DVD±RW±R Drive …
Sve ustimano na kernelu 2.6.12.3 i radi kako treba. Radi OpenGL podrska, modem, WiFi kartica preko ndiswrapper-a, …
Kod kernela 2.6.13 imam nekih problema sa ustimavanjem modema al i to cu uskoro rjesit
Puno pozdrava
Slackware ti je generalno najbolji…mada je i Debian tu negdje. Samo ne znak kakav je Debian na laptopu…
Hehehe evo slackwarovaca…
Ček da započnem flejm: ma najbolje ti je da instaliraš OSX x86
Kupi prozore™, ja ih besplatno brisem…
[quote]Hehehe evo slackwarovaca…
Ček da započnem flejm: ma najbolje ti je da instaliraš OSX x86 ;)[/quote]
No frke. Kod mene super radi MacOSX x86 Tiger. Ko lud. Prepoznata graficka, zvucna, baterija, i uz to radi veoma brzoooo …
Eh, ovo je vrijedno svakog pomena!
Skidam ti kapu! Ma nema Mac OS-a da ovako izgleda… Veselo se skidaju dodatni paketi koje smatram potrebnim… A imas Enlightenment i na bosanskom… A jest mi drago…
Hajd odoh. Ovaj dan ću pamtiti vječno.
[quote]Hehehe evo slackwarovaca…
Ček da započnem flejm: ma najbolje ti je da instaliraš OSX x86 ;)[/quote]
flejm ili ne ali ocigledno se nikad necemo sloziti oko nekih stvari, pitanje je samo dokle cemo to potezati po forumu?
Apple je gori od Microsofta - M$ barem ne prodaje kompjutere.
U pravu si, nema. Mac OS X izgleda mnogo ljepse
ljudi odoste vi u offtopic … cc c c c c
Na mom IBook-u Debian 3.1 fura predobro. Toplo preporucujem Debian Sarge.
Fakat :-k
Kakavi bakraci ba, slack pukni i to je to, na dva ga furam i radi normala ba.
[quote]Apple je gori od Microsofta - M$ barem ne prodaje kompjutere.
:D[/quote]
A M$ kopira Apple…