Koju distribuciju odabrati

Imam relativno star kompjuter:

procesor:

AMD K6 sa 128 MB rama. Pokusao sam instalirati neku raniju verziju red hata ali nisam uspio podesiti graficku kako treba, tj vec prilikom instalacije nisam mogao vidjeti ona uputstva za samu instalaciju.

Graficka kartica je NVIDIA edge 3d pci vga.

Zna li neko koja distribucija bi se mogla koristiti na ovom kompjuteru.

Koju verziju red hata sie koristio ??
Izmedju verzija 7.3(ili7.2 :rolleyes: ) i 9 nebi trebao imati problema.

Eh ako stvarno imas neku stariju od 7.3 onda je mnogo toga moguce.

Imam isti PC ( hardware ) kao ti i na njemu je debian i gentoo !
Redhat bi trebao da radi kao i SuSE; a nevidim razloga da Mandrake
nebi radio na njemu. PC nije toliko star koliko ti mislis ali bi mozda
trebao da obratis paznju da nerade nepotrebni procesi na njemu.

Na taj računar se mogu instalirati moderne distribucije, onih 128 MB je presudno.
Samo moraš paziti koje aplikacije koristiš i koje grafičke okoline. Recimo ja bih ti preporučio da malo pogledaš Window Maker, IceWM, Fluxbox, Xfce. Nemoj odmah odustajati :slight_smile: probaj malo da ih prilagodiš sebi.
Isto tako za aplikacije - probaj izbjeći OpenOffice i Mozillu.

Ako baš hoćeš distribuciju koja je od 0 pravljena za starije računare, pogledaj VectorLinux. Par reviewa je objavljeno nedavno koji su puni pohvala za brzinu.

Da uvijek zaboravljam, mozda čovjek uopšte ne želi grafiku :o)

Ja sam nekada imao sličan računar i samo želim da kažem da nema veze koje će grafičko okruženje koristiti jer taj kompjuter to sigurno može podnjeti.
Predlažem SuSE ili Debian.

Da, istina je da imam staru verziju red hata. Red Hat Linux/Intel 6.2 (Zoot) Pokusacu pronaci neki linux koji ste predlozili pa se javim ako budem imao problema.

Ja sam se inace sluzio dosta linuxom, ali ga nisam nikada instalirao, a dok to ne savladam, nema sanse da ga pocnem koristiti kuci.

Istina, malo ste me prepali kada kazete da izbjegavam OpenOffice i Mozillu. To koristim i na ovom win98se i to su mi glavni programi. Istina rade dosta sporije, ali ipak vrijedi.