Koju distribuciju

Pozdrav svima!

Sigurno je bilo ovakvih diskusija već mnogo, ali se nadam da vam neće biti mrsko odgovoriti na pitanje: koju distribuciju da koristim? Ovo trenutno tipkam sa fedore7 (instalirao sam je u nuždi jer mi je bila pri ruci), a problemi koje trenutno imam su:
-iz nekog razloga moj hard disk nije prepoznat kao hda već kao sda (sda2 mi je npr windows particija). ovo u stvari i nije problem, već mi je samo čudno (hdd je wd caviar ide 160gb)
-nisam skontao kako da montiram usb memory stick. Kada ubacim stick, nista se ne dešava (a kada ubacim cd on mi ponudi meni sa opcijama). Pokusavao sam stosta, ali nisam uspio montirati stick
-nije instaliran wine
-nema podrske za mp3 fajlove i divx

Ove sedmice je virusno stanje windows sistema eskaliralo - i pored rezidentnih antivirusa neki me trojanac smorio.

Inače, expertni sam windows korisnik (koji se uz to voli i poigrat). Planiram od sada koristiti linux za većinu stvari, uključujući muziku/filmove/wordprocessig/surfanje/manje zahtjevne igre (npr znam da WarCraft3 radi sa wine-om), ali i imati dual boot (winxp) za zahtjevnije igre (heroes5toe je već izašao).
Mreža sa routerom (koji dijeli internet i ima DHCP) ima 8 računara (3 kuće u LANu), od čega su dva laptopa. Većina računara su novijeg datuma (recimo mašina na kojoj pišem je athlonXP/1GB/X800gto), a najslabiji računar je barton/768MB/gf4mx. Zbog svega ovoga mi bismo presli na linux, i to po mogućnosti svi na istu distribuciju (i još bi najbolje bilo da ta distribucija standardno ima i ia32 i amd64 verziju).
Jedan kolega na poslu mi je preporučio nove Ubuntu i Mandrivu distribucije. Nisam na bihnetu pa mi ubuntu repozitorij na freezoni ništa ne znači, a “one” distribucija mandrive dolazi samo na CDu . Kvaka je, želim što više softvera uključenog u osnovnom instalacionom mediju (poželjno dvd), jer download bilo čega nam pojede dragocjeni (i skupi) internet transfer. Kada već imamo solidne grafičke kartice, koristićemo 3D window managere, a i sem toga ne bi bilo zgoreg da nam je sav hardver podržan (između ostalog: Leadtek tv karta, turionX2, geforce go, radeon mobility). Da li 3D driveri dolaze na instalacionim medijima (nvidia i ati), ili se i oni moraju naknadno insatlirati? Recimo da li su za igranje warcrafta 3 potrebni?

Normalno, jedna od osnovnih stvari je da je ta distribucija pristupačna linux početnicima (a svi kod mene kući to jesmo - manje-više).

Dakle, za početak, trebao bi mi jedan odnosno dva instalaciona DVD-a (x32 i poželjno x64) te “idealne” distribucije (ne znam šta od svega nabrojanog sadrži Ubuntu 7.10 DVD, i da li ima i x32 verzija). Gdje ih mogu dobiti/snimiti na moj dvd-rw/kupiti?

I jedno OT pitanje: pošto preko mreže dijelimo internet (koji se tarifira po saobraćaju), šta je najbolje za kontrolu na linuxu, a šta na windowsu. Probali smo štošta za windows, i net-limiter je bio najbliži potrebama, tj. nadilazi naše potrebe dok ispravno računa saobraćaj(nakon 1-2 mjeseca iz nekog razloga jednostavno prestane išta uračunavati)

Dženan

Ja bih ti (vam) predlozio Debian. Evo zasto:

1. Dolazi na jednom/dva DVDa
Evo ja ga testiram, vrtim ga vec cetiri sedmice na racunaru i radi predivno, jedino sto sam morao skinuti sa interneta su driveri za nVidia graficku.

2. User-friendlyness
Za instalaciju sam koristio (maksuz) njihov novi graficki installer koji je (ako mene pitas) veoma dobro uradjen, brz je, jednostavan i jedino sto bi pocetnika malo kopkalo je particionisanje. Prakticno, ostavi prostora i kad dodjes do dijela sa particionisanjem uzmi Manual partitioning opciju. Vjerujem da ce ti odatle nadalje biti sve poprilicno jasno.
Pored toga, imas Synaptic koji je GUI za instalaciju svega i svacega. Dokle god se drzis stable repozitorija garantujem ti da ce sve raditi kako treba. A sto se tice stimanja necega tezeg, pa uglavnom ti iskoci prozor sa napisanim opisom i/ili instrukcijama.

3. OT Pitanje
Ukucaj u google “linux download limiter” i vjerujem da ces naci nesto korisno. Ima par ljudi na ovom forumu koji bi ti mogli za to i skripticu napisati (Adise? :smiley: ) al vjerovatno nece jer su prezauzeti.

Pa najjednostavnije rješenje je svakako da nastaviš koristiti Fedoru :slight_smile: ako nemaš nekih drugih stvari koje ti smetaju. Evo komentari na tvoja pitanja:

To je unazad nekih pola godine novi standard. Jednostavno u Linux kernelu se prešlo na novi drajver koji sve diskove označava kao sd*, a hd* je stvar istorije…

Da li se to dešava sa svim stickovima ili samo s jednim? Ima nekih USB memorija koje zahtijevaju drajvere… Možeš i otkucati kao root komandu dmesg | tail nakon ubacivanja sticka da vidimo šta se dešava.

Kucaj kao root yum install wine.

Podesi livna repozitorij komandom rpm -Uvh http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm a onda kucaj yum install gstreamer-plugins-ugly.
Inače preporučio bih “neoficijelni Fedora FAQ”: http://www.fedorafaq.org/

Postoji i varijanta Mandrive na DVD-u “Mandriva Free”. A može se instalirati One i onda dodati DVD kao instalacijski medij.

Obično se moraju doinstalirati.

Mislim da nisu.

http://www.linux.org.ba/index.php?c=dc&language=bs

Zar provider nema neki panel za kontrolu? To je definitivno najpouzdaniji način.

Nisam toliki pocetnik :smiley: (i disk mi je vec isparticionisan sa 4 primarne particije :D)

thx za prijedlog (sada vidim da debian dolazi na 3 dvd-a - sto je sigurno brdo softvera)

Evo na laptopu mi je prepoznao ubacivanje stika, ali mi je prva dva puta javio gresku “The enclosing drive for the volume is locked”, i nije prikazao sadrzaj, a treci put kad sam ubacio (da vidim koju ono gresku tacno kaze :D) je najnormalnije otvorio sadrzaj stika!
usput sam skontao da fedora stik prepoznaje kao /dev/sdb1 (a to nisam mogao utvrditi na fiksnom racunaru). Cipset na fisknom racunaru je nForce2 ultra400, a na laptopu je nForce C51M - ali mi i dalje zvuci nevjerovatno da nesto ne fercera sa driverima za nForce2

[quote=vedran]Kucaj kao root [b]yum install wine
Zar provider nema neki panel za kontrolu? To je definitivno najpouzdaniji način.[/quote]
Ocito ti je promaklo da dijelimo internet nas 7 u mrezi, i da nam se ne isplati transfer trositi na download softvera - puno nam je isplativije kupiti cd/dvd. Provider ima panel za kontrolu, ali zelimo da znamo kolko je ko od nas pojedinacno potrosio, tj. kolko je koji kompjuter potrosio.

Ovo je zanimljivo…

Odlucio sam da probam mandrivu, oslanjajuci se na vedranov prijedlog da prvo instaliram sa “one” live cd-a a da dodatne pakete instaliram sa free dvd-a. Narucio sam ova dva medija sa linka koji je vedran dao, i izabrao licno preuzimanje. Gdje se to licno preuzima, i kada mogu doci po to?

sda - SATA disk
hda - IDE disk

[quote=aNTropocentrio]sda - SATA disk
hda - IDE disk[/quote]
Ne više. Sad je sve sd*

[quote=vedran][quote=aNTropocentrio]sda - SATA disk
hda - IDE disk[/quote]
Ne više. Sad je sve sd*[/quote]
??? Moj disk i dalje hd* na Debian-u… Kako to?
Ne da je baš nešto bitno, al’ nako iz radoznalosti…

U posljednje vrijeme libata drajver je dobio solidnu PATA podršku pa se ovisno o distribuciji koristi i za većinu klasičnih PATA (IDE) kontrolera. libata sve označava kao sd*. U svakom slučaju plan je da se vremenom potpuno pređe na libata.

Uvijek zaboravim da koristim Etch :slight_smile: To mi izgleda moramo prvo rigorozno testirati…