Pozdrav svima!
Sigurno je bilo ovakvih diskusija već mnogo, ali se nadam da vam neće biti mrsko odgovoriti na pitanje: koju distribuciju da koristim? Ovo trenutno tipkam sa fedore7 (instalirao sam je u nuždi jer mi je bila pri ruci), a problemi koje trenutno imam su:
-iz nekog razloga moj hard disk nije prepoznat kao hda već kao sda (sda2 mi je npr windows particija). ovo u stvari i nije problem, već mi je samo čudno (hdd je wd caviar ide 160gb)
-nisam skontao kako da montiram usb memory stick. Kada ubacim stick, nista se ne dešava (a kada ubacim cd on mi ponudi meni sa opcijama). Pokusavao sam stosta, ali nisam uspio montirati stick
-nije instaliran wine
-nema podrske za mp3 fajlove i divx
Ove sedmice je virusno stanje windows sistema eskaliralo - i pored rezidentnih antivirusa neki me trojanac smorio.
Inače, expertni sam windows korisnik (koji se uz to voli i poigrat). Planiram od sada koristiti linux za većinu stvari, uključujući muziku/filmove/wordprocessig/surfanje/manje zahtjevne igre (npr znam da WarCraft3 radi sa wine-om), ali i imati dual boot (winxp) za zahtjevnije igre (heroes5toe je već izašao).
Mreža sa routerom (koji dijeli internet i ima DHCP) ima 8 računara (3 kuće u LANu), od čega su dva laptopa. Većina računara su novijeg datuma (recimo mašina na kojoj pišem je athlonXP/1GB/X800gto), a najslabiji računar je barton/768MB/gf4mx. Zbog svega ovoga mi bismo presli na linux, i to po mogućnosti svi na istu distribuciju (i još bi najbolje bilo da ta distribucija standardno ima i ia32 i amd64 verziju).
Jedan kolega na poslu mi je preporučio nove Ubuntu i Mandrivu distribucije. Nisam na bihnetu pa mi ubuntu repozitorij na freezoni ništa ne znači, a “one” distribucija mandrive dolazi samo na CDu . Kvaka je, želim što više softvera uključenog u osnovnom instalacionom mediju (poželjno dvd), jer download bilo čega nam pojede dragocjeni (i skupi) internet transfer. Kada već imamo solidne grafičke kartice, koristićemo 3D window managere, a i sem toga ne bi bilo zgoreg da nam je sav hardver podržan (između ostalog: Leadtek tv karta, turionX2, geforce go, radeon mobility). Da li 3D driveri dolaze na instalacionim medijima (nvidia i ati), ili se i oni moraju naknadno insatlirati? Recimo da li su za igranje warcrafta 3 potrebni?
Normalno, jedna od osnovnih stvari je da je ta distribucija pristupačna linux početnicima (a svi kod mene kući to jesmo - manje-više).
Dakle, za početak, trebao bi mi jedan odnosno dva instalaciona DVD-a (x32 i poželjno x64) te “idealne” distribucije (ne znam šta od svega nabrojanog sadrži Ubuntu 7.10 DVD, i da li ima i x32 verzija). Gdje ih mogu dobiti/snimiti na moj dvd-rw/kupiti?
I jedno OT pitanje: pošto preko mreže dijelimo internet (koji se tarifira po saobraćaju), šta je najbolje za kontrolu na linuxu, a šta na windowsu. Probali smo štošta za windows, i net-limiter je bio najbliži potrebama, tj. nadilazi naše potrebe dok ispravno računa saobraćaj(nakon 1-2 mjeseca iz nekog razloga jednostavno prestane išta uračunavati)
Dženan