Koju distro koristite na Lap-u?

Ja na IBM ThinkPad-u R51 koristim Slackware CURRENT i sve praši OK …RockSolid :slight_smile:

Ovo nešto drugo je Gentoo! I btw, bilo bi zgodno kad bi stajalo Debian/Ubuntu ako već te dvije distribucije moraju biti zajedno. Ipak je Ubuntu nastao iz Debiana a ne obratno. Isto ide i za Fedora/RH -> RH/Fedora.

btw, laptop je Acer Aspire 5024.

Slackware current + some other stuff , KDE 3.5.1 , Linux-2.6.15.3
Sve radi, cak sam uspio ustimati Suspend2, sto u pocetku nije bilo moguce ama bas nikako :slight_smile:

Pozdravi

1. fali SuSE, drugo
  2. sta je sa solucijom Win i Linux na jednom laptopu?

Slackware - current - 2.6.14.4
Toshiba 1135 custom

Upgrado sam i hdd i ram, tako da sad kad nesto puno kompiliram il tako nesto radim kaze mi kernel mi posalje poruku da ode cpu u nenormalnu toplinu i ako ne ohladim uskoro (tj otvori prozor) on se ugasi >8 Memorija je veoma blizu do cpu-a tkao mislim da je ona krivac. Al opet mislim da bi mogo bit i kernel.

Jel se to jos kome desava na 2.6.14 kernelu opuste? A ja i ja sam uradio belaja da bi ga sad mogo suspendovat fino, tako da mislim da sam tu nesto … :confused:

ibm t20 auditor(pod nesto drugo)
snifanje se isplati ;=)

Pa valjda Debian, pa onda ubuntu i ostali. Pa dajte, neki newbie mi ovdje ankete postavlja. Pa ljudi, dokle ovo vise ide? :slight_smile:
Momak, Debian je nastao 1993 godine, a Ubuntu je kopija Debiana nastala 2004. godine cini mi se, ne ide nikako da stavljas prvo Ubuntu zaista.

Anketa nije pravljena MOMAK onako kako Ti smatraš da treba nego kao pokušaj da se barem djelimično prenese stanje sa - nadam se svima nonNewbies OVDJE - autoritativne lokacije, normalno na puno manju ciljnu grupu …
http://distrowatch.com/stats.php?section=popularity
Pitanje je slično i za F/RH i ostale izostavljene SLUČAJNO ili namjerno kao i SMIŠLJENO načinjene greške u redoslijedu i načinu grupisanja jer bi onda lista bila puno duža … i nikad kompletna…
Well, 100 ljudi - 100 mišljenja a 100 žena - …

[quote=dr@gon]Anketa nije pravljena MOMAK onako kako Ti smatraš da treba nego kao pokušaj da se barem djelimično prenese stanje sa - nadam se svima nonNewbies OVDJE - autoritativne lokacije, normalno na puno manju ciljnu grupu …
http://distrowatch.com/stats.php?section=popularity
Pitanje je slično i za F/RH i ostale izostavljene SLUČAJNO ili namjerno kao i načinjene greške u redoslijedu jer bi onda lista bila puno duža …
Well, 100 ljudi - 100 mišljenja a 100 žena - …[/quote]
Momak, mlijeko je ipak bijelo. I briga me za distrowatch.
Molim da se u cilju ispravnog informisanja Debian ne izjednacava sa Ubuntuom, jer to jednostavno nije isto!
Nema gresaka u redoslijedu, nego su greske u nazivanju DVIJE RAZLICITE DISTRUBUCIJE JEDNIM IMENOM!
Opet ponavaljam, Debian NIJE Ubuntu, Ubuntu NIJE Debian!

Pojasnjenje o nekim razlikama izmedju Debiana i Ubuntua:

Preuzeto sa:

http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=404783

“Ubuntu/Kubuntu is actually NOT Debian, nor is it truly Debian based, the way that the Debian based distributions are. Ubuntu/Kubuntu can’t reliably use the Debian software repositories, nor is that one of the Ubuntu project’s goals. Also, some things are done differently in Ubuntu for no good reason (like the way the root password is handled). There is a LOT of Debian documentation out there, but you can’t reliably use this information for an Ubuntu system.”

PRIJEVOD:

“Ubuntu/Kubuntu NIJE zapravo Debian, niti je stvarno zasnovan na Debianu na nacin na koji su zasnovane distribucije koje su zasnovane na Debianu. Ubuntu/Kubuntu se ne moze pouzdano koristiti sa Debianovim repozitorijem softvera, niti je to jedan od ciljeva Ubuntu projekta. Takodje, neke stvari su uradjene drugacije u Ubuntuu bez valjanog razloga (kao nacin na koji se manipulise root lozinkom). Tamo (na Internetu) postoji MNOGO dokumentacije o Debianu, ali ne mozete pouzdano koristiti ove informacije na Ubuntu sistemu.”

Pozdrav

To što distrowatch sve moguće distribucije i poddistribucije stavlja u istu ravan je njihov problem. Zaista je neozbiljno u istu liniju staviti Ubuntu/Debian i to ovim redoslijedom. Ubuntu možda i jeste najpopularnija “distribucija” ali upravo zbog toga što koristi stabilnu verziju Debiana, lijepo našminkanu i još je besplatno dobiješ na kućnu adresu. Zgodno nema šta. Ni slučajno da imam nešto protiv toga, šta više, super praksa da se širi linux community, no to i dalje ne znači da je Ubuntu = Debian. Ubuntu je projekat nastao iz Debiana i kao što sam već napomenuo, ako već mora stajati u jednoj liniji (da anketa ne bi imala previše itema) onda bi bilo pošteno da stoji:

Debian (Ubuntu, Kubuntu, Xnoppix te sve ostale distribucije nastale iz Debiana)

Kada je Debian nastao, upitno je da li ljudi koji danas rade Ubuntu i koristili linux.

Pojednostavljeno:

Linux kernel nastao 1991.
Prvi release Debiana 1993.

Neka me neko ispravi ako griješim, ali pretpostavljam da je Debian prvi GNU/Linux (dakle, kernel + GNU aplikacije).

Ma ubuntu je popularniji :slight_smile:

O grijesis lutko, Slackware je nastarija distribucija.

1. Cestitam onom gore sto onako fino ne da na Debian :slight_smile:

2. Ubuntu po meni nije nista posebno, to je samo napravio lik koji je prodo il nesto uradio sa kompanijom il tako nesto pa ima para do milog boga pa radi snjima sto oce. Dao je 10miliona za pocetak, pa evo sad ide, bilo bi ljepo kad bi realno dobre distribucije mogle da se posalju na kucnu adresu, a ne da pokusaju da skupe sta kesa od “prodaje” cd-ova. Tj isto sto radi ubuntu.

3. Savjetujem modovima da ovo zatvore jer je ovo otislo u q gdje je trebalo da ide.

Prije je bio Yggdrasil.
Isti ovaj argument bi se mogao napraviti za ono Fedora/RH. Ili za Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu/Nubuntu/Edubuntu… Stvari se skraćuju radi jednostavnosti, ne da bi se raspravljalo o filozofskim razlikama. Kome smeta neka postavi svoju anketu (nije zabranjeno):

Koji distro koristite
Debian
Ubuntu
Knoppix
Mepis
Kubuntu
Redhat/Mandriva/Suse
ostalo