Koliki HD mogu koristiti na mojoj suse masini?

kupio 500GB ATA HD, 7200, 100MB/s za sitne pare.
interesuje me da li ga mogu koristiti na PIII 677MHz 512MB opensuse 10.2 masini kao slave? ili je “prevelik”?
da li postoji razlika ako ga koristim kao master ili kao slave? ili da ga stavim u kuciste i koristim kao externi HD (USB 2)?

podpitanje: moze li me neko uputiti u tutorijal/objasnjenje/HOWTO kako da nabacim slave HD na openSuse 10.2?

1. ja ne znam da ima ograničenje za veličinu diska na pločama, a kamoli na linuxu, tako da ne bi trebao imati problema sa veličinom diska, ali nek se javi neko ako nisam u pravu, AFAIK to bi trebalo da radi samo ga plug in - trebalo da radi isto kao disk od 5G hehe

2. ima razlike, ako već imaš jedan disk koji je ‘master’, i ako staviš još jedan disk (ili cdrom/dvd) koji je setovan na ‘master’ doći će do ‘konflikta’ (pod uslovom da su obadva na jednom IDE kanalu - onaj bijeli široki kabal), znači na kanalu ne mogu biti dva ‘mastera’, ali ipak možeš imati dva ‘master-a’ samo ih razdvoji, tj. stavi ih na različite kablove (btw i cd/dvd ti takođe može biti setovan na ‘master’, pa obrati pažnju)

3. na ATA disku (HDD, CD/DVD) imaju tzv. ‘jumperi’ u zavisnosti kako su raspoređeni tako će disk biti prijavljen u bios-u, uglavnom na svakom ATA disku imaš ‘šemu’ zalijepljenu na disk negdje sa strane ili nazad itd, male “kopče” koje se skidaju i kače… kada to budeš radio možda je najbolje da staviš CS - cable select, to ti je ko ‘automatic’ i on će sam tom disku dodijeliti ‘master’ ili ‘slave’ ulogu, tako da nećeš morati brinuti jel ti onaj drugi uređaj na kanalu setovan na master ili slave

izvinjavam se, nisam se dobro izrazio. mislio sam na ovo: ako ce ovaj HD, zbog velicine, biti problem koristiti kao “master”, da li je “laksa” solucija da zadrzim stari HD (20GB), na kojem je vec instaliran linux (no, svakako ga moram mijenjati tako da to sto je vec instaliran i ne igra neku ulogu) a da novi, od 500GB, dodam kao “slave”?

izvinjavam se, nisam se dobro izrazio. mislio sam na ovo: ako ce ovaj HD, zbog velicine, biti problem koristiti kao “master”, da li je “laksa” solucija da zadrzim stari HD (20GB), na kojem je vec instaliran linux (no, svakako ga moram mijenjati tako da to sto je vec instaliran i ne igra neku ulogu) a da novi, od 500GB, dodam kao “slave”?[/quote]
ma ja, to ti je OK, stavi 500G na “slave” ili “cable select”, a taj 20G ostavi na master, ne bi trebalo biti problema (jedino ako je neka ploča dibidus… hehe)

Hehe. I ja se nadam da nije neka dibidus. Mozes OVDJE pogledati specifikacije IDE i SCSI diskova kao i njihova ogranicenja.