Koliko iznosi Ubuntu na HDD-u?

Imam brata i on se bas ne snalazi dobro u linuxu pa bih htjeo napraviti dual boot. Eh’ sad posto imam 80 GB na HDD a druga particija mi je puna skoro. Prebacio bi ove stvari sa druge particije na prvu particiju tj. na C i onda bih instalirao ubuntu na D. Pa da pitam koliko iznosi tacno na HDD, imam verziju 8.10. Zaljubio sam se u ubuntu na prvi pogled, ocitao sam ga kao ono da se nemora instalirat. Live CD ili kako vec to zovete :smiley:

Hvala unaprijed.

Oko 3-4 GB je minimum, ali ja bih ostavio barem 10 GB ako će se aktivno koristiti duže vrijeme. Mogu se i naknadno resizovati particije.

Hvala na odgovoru.
Ne znam opet isplatili mi se sada to raditi posto ubrzo brat kupuje sebi laptop a i ja cu moci da ga koristim. Ali ipak cu ja ostati na ovom PC i sve cu tu stavljati. Pa mozda da tad napravim dual boot, windows xp i linux ubuntu. Vidjecu opet, zato sto mi je na drugoj particiji bas svi fajlovi, muzike 12gb…Rizik je :smiley:

ako vec imas xp skini sebi Ubuntu 8.10 iso i graviraj iso image na cd stavi cd u citac i instaliraj Ubuntu kao bilo koji program na windowsu kad pokrenes cd pisace installe sous windows http://www.01net.com/telecharger/linux/Distributions/fiches/32380.html