Evo vec sam poceo da se navikavam an linux ubuntu 8.4 i sada u terminalu vidim da je vazna neka komanda “sudu” mozete li mi malo objasniti kak to ide stim komandama i zapravo jesu li one zasnovane na nekoj logici kao batch
@echo off
:A
start cmd
goto A
Ovo je npr najjednostavniji kod batch scripte dali je slicna i komanda u terminalu ??
nadam se da ste shvatili sta zelim da vas pitam
sudo=administrator tvog racunara (root)
Bilo kakvu konfiguraciju komp. u terminalu radis sa sudo ili su. (instalacija paketa preko terminala, editovanje sistemskih datoteka preko terminala itd.)
Naravno ovo se ne odnosi na tvoj home folder i sta u njemu radis …
medo oces reci da komanda “sudo” jeste kao oznaka da je u pitanju neka komanda,sto ti zelim reci da sudo u terminalo je isto kao i za javascript “<script language=“javascript”” to jest da se stavlja “sudo” u terminalu za svaki pocetak kodova kao i za batch “@echo off” ili kao za javascript “”<script language=“javascript”" jesam li pravilno razumio odgovor na moje pitanje ??’
Ne sudo je jednostavno komanda da bi mogao pristupiti privilegijama administratora kompjutora iz terminala.
Citavo root podrucje ne mozes konfigurirati bez root privilegija tj. sudo ili su.
Sa sudo pristupas tom podrucju sa passwordom koji je isti kao za prvog user-a prilikom instalacije distribucije, one se malo razlikuju na Ubuntu od ostalih distribucija, kod njih je to uredjeno da se prijavljivas sa “su” i posebno je password za root (su), a posebno za user-e.
Naravno “su” se moze namjestiti i na Ubuntu tj da root i prvi user imaju drugacije passworde.
Eto kada zelis pokusaj izbrisati npr. nekakvu datoteku iz recimo /etc folder-a samo da pokusas kao user, neces uspjeti
Znaci odi kao user preko filemanagera (explorer-a) u root podrucje npr. folder /etc ili /boot i pokusaj nesto izbrisati ili dodati ili prebaciti nesto iz home foldera u root foldere. :mrgreen:
postoji i komanda ‘su’ preko koje postajes root u trenutnom accountu. da bi ustedio ovih par koraka i da se ne bi bez potrebe logirao kao super user, koristi se komanda sudo koja ti na odredjeni vremenski period daje super user ovlasti, odnosno dozvoljava ti da koristis sve alate kao i root.
ako si citao man sudo, onda vjerovatno znas da se rucno moze mijenjati duzina trajanja sudo-a, itd. itd.