Da bi se pocelo uvodjenje linuxa u nasim skolama treba osvijestiti ljude da koriste ilegalni software i da se trebaju lagano legalizovati. Sljedece treba razmotriti i osnovne skole koje uveliko rade BASIC na P100 masinama (neke su se i poboljsale, ali uvijek raditi za minimume). I kreirati mini distribuciju koja ce pokazivati skalabilnost linuxa radeci brzo i stabilno umrezena na takvoj masini. (naravno razmotriti IRC client i web browser). Za srednjoskolske potrebe treba prije svega naci zvanicni plan i program jer nisam siguran da je 100% M$ free.
Vozdra,
najveci problem s kojim se trenutno susrecemo je sto nema dovoljan broj ljudi u udruzenju koji bi pokrenuli i vodili (do kraja) ovakve projekte. Naravno, nas cilj je uraditi nesto po pitanju legalizacije software-a i vec radimo na BHDL (www.lugbih.org/bhdl) koji bi nam sluzio kao promotivni materijal.
Ovom prilikom zelim pozvati sve zainteresovane da dodju cetvrtkom do CSI u 18:00, pa mozemo porazgovarati i o ovoj temi.
Pozdravi,
Amila
Slazem se sa Amilom po pitanju da nema dovoljno ljudi. Ali mozemo to i ovako postaviti: ima previse projekata za ovaj broj ljudi ?!
Pogledajte samo spisak pokrenutih prijevoda distribucija. Znam da svako preferira svoju distribuciju, svoje okruzenje, ali zar se nije moglo napraviti glasanje svih clanova, pa sta se izabere izabere. Vjerujem da bi na taj nacin dosta projekata bilo prije zavrseno. (npr. na prevodilackom maratonu se “fakat” dosta posla uradilo za relativno malo vremena). Sad pricamo o Linux-u u skolama, a jos uvijek nemamo sta ponuditi tim ljudima. Pitanje je i ako im nesto ponudimo da li ce to i prihvatiti. (ovo je vec stvar ministarstva obrazovanja ili sl.).
Ok da ne duljim, napravite PLAN za BHLD:
npr.
Napravite anketu koliko je ljudi spremno pomoci. To je osnovno. Ako se ne javi dovoljan broj ljudi na anketu upitno je dalje nastavljati s projektom. Ljudima koji se izjasne da zele pomoci dodjelite zadatke (bazirano na tome koliko su vremena spremni odvojiti i u cemu se najbolje snalaze, licno mislim da svako moze odvojiti barem 1h vremena dnevno).
Niko nije obavezan pomoci, ali ukoliko se vec izjasni da zeli nema povlacenja u pola posla (dakle smislite i penale za one koji se zaj**avaju - npr. stup/staranica srama).
Kada nesto bude zavrseno mozete poceti vuci profesore informatike, direktore skola, kantonalne i ine ministre za rukav da BHLD uzmu u razmatranje.
P.S.
Sto se tice CSI mali broj ljudi (me too) zna gdje se nalazi, mali broj ljudi ima zivaca da se trucka 30 min po trajvanu (nista zrtvovanje za nas “beloved OS”). Koliko se ljudi uopste pojavljuje?
Moje misljenje je da prije svega ima jako puno ljudi koji se bave Linuxom kod nas, a nisu se angazovali. Mislim da je to zato sto nema ideja i “vodjstva”. Recimo vise od pola ljudi s kojima sam pricao o lokalizaciji nisu htjeli da se ukljuce, zbog toga sto misle da softver generalno nije potrebno lokalizovati. Prema tome, ako se fokusiramo samo na lokalizaciju, kao sto smo radili veci dio protekle godine, rezultat ce biti neaktivno Udruzenje. Dakle, nema tog projekta koji ce zadovoljiti sviju i u kome ce se svi svojevoljno zrtvovati.
Mislim da je potrebno nabaciti sto je vise moguce razlicitih projekata, pa neka se ukljuci ko moze u ono sto ga interesuje, a fokus je svakako potreban. Npr. covjek koji je pokrenuo lokalizaciju Gnome-a je izuzetno pomogao sa KDEom, pa je onda rekao “Evo ja sada pokrecem ovaj projekat” ali mu se niko nije javio i ostao je na jako malom procentu. Ja licno sam zrtvovao svoje vrijeme za KDE zato sto mislim da barem jedna okolina mora biti lokalizovana, eto izabrao sam KDE, mogao je to biti i Gnome (da je takvo bilo misljenje vecine), ali ne pada mi na pamet da danas, nakon sto je uradjen lavovski dio posla sa KDEom, gubim vrijeme na ostalih 150 window managera.
CSI - kopamo rukama i nogama da nadjemo nesto blize, ali vjerujte da je to uzasno tesko, prostori u gradu su skupi, ko ce nam to dati??? Imali smo na Ch. Vili na raspolaganju jednu prostoriju u koju jedva moze stati 10 ljudi, sta mislite da li je to bolje?
Anketa - ma svi bi htjeli da se “ukljuce”, ali kada ih uhvatis za vrat sa konkretnim poslom niko nista ne radi. Upravo to je prednost projekata kao sto je Maraton - nema izvlacenja, svi radimo koliko mozemo. Ako ljudima ostavis da nesto rade kuci, bude im mrsko. Tako je sa svim akcijama od kojih nema profita, mi uopste nismo specificni po tom pitanju, tako je svugdje. Prema tome, takav plan nece upaliti. Vjeruj, govorim iz iskustva projekata kao sto su lokalizacije. Ako se oslonimo na stvari koje ce se sigurno uraditi, nikad nista nece biti uradjeno.
Umjesto toga, sve sto mozemo jeste osloniti se na WID (when it’s done) i ovo ljudi sto ima koji zele da rade. Mi cemo se medjusobno koordinisati (npr. meni i Amili se uopste nije problem dogovoriti sta se prevodi, jer smo jedini koji koriste CVS :(), a jedino pravo rjesenje je da se prosiri taj krug ljudi koji imaju djela a ne rijeci. Ljudi kojima nije mrsko doci na Ilidzu ili raditi nesto sto ne vole (KDE vs. Gnome) ako je takav opsti stav. Lako je biti pametan na forumu, ja prije svega cijenim rezultate, pa na osnovu tih rezultata dajem nekome za pravo da sugerise buduce akcije.