Skinuo sam sa neta kernel 2.6.1 i pokusavam ga nabacit na Mandrake 9.2 ali imam problem iako sam procitao vas HOWTO o kompajliranju kernela.Isao sam ovim postupkom: make xconfig (podesio neke stvari koje mi ne trebaju),make dep; make clean, make zImage (ovdje mi javlja da je kernel prevelik) pa idem make bzImage i zavrsi to i sve je u redu.Prekopiram vmlinux iz /usr/src/linux-2.6.1 u /boot i podesim lilo.conf i kad ukucam lilo sve je ok dok ne dodje do ovog novog kernela i ispise da je kernel prevelik.Vmlinux od kernela 2.6.1 je oko 35 MB dok je ovaj stariji 2.4.22 oko 13 MB.Sad me zanima je li potrebno kucat make modules i make modules_install jer sam vidio da se to pojavljuje u HOWTO u listi ali nije dalje receno i jos jedna stvar a to je moze li mi neko detaljnije objasnit sta u podesavanju kernela moram iskljucit a sta ukljucit jer ima dosta nekih stvari npr. za USB je dosta toga ukljuceno a ja sam koristim skener i wireless antenu preko USB-a.Pa bih zamolio nekog da mi to malo objasni sta se treba uradit a sta ne jer sam pocetnik. :oops:
Hi,
Prvo moraš provjerit dali je sve na tvom sistemu spremno za linux 2.6. Te informacije možeš nać u fajlu Documentation/Changes.
gotovi kernel nije vmlinux nego arch/i386/boot/bzImage.
ako koristiš module, moraš izvršiti i make modules i make modules_install.
Oko izbora stvari u kernelu, moraš znat koji hardware imaš i koji moduli su potrebni za taj hardware. Teško je za nekog drugog reći koje stvari tebi trebaju a koje netrebaju. Ima jednostavno previše opcija. Početna konfiguracije nije skoro nizakog upotrebljiva.
Pokušaj jednostavno nekoliko puta, dok se neupoznaš malo bolje sa tim opcijama. U suštini nije teško.
Eh to nisam znao za vmlinux,znaci moram prekopirat bzImage u /boot .A to da li koristim module ili ne.Ne razumijem se u to.Kako cu znat da li ih koristim ili ne i kad ih trebam upotrijebiti.To je skroz nepoznato za mene.A ovaj kernel kompajliram jer mi treba za driver od wirelessa jer nije podrzan na 2.4.22 kernelu.
Module ne trebas koristiti ako imas masinu za koju sigurno znas da neces nista dodavati od hardvera. Dakle koja se ne mijenja uopste. A u drugom slucaju bolje je da module izaberes.
I meni je lilo javljao da je kernel prevelik kad sam kompajlirao 2.6.0. I to sam rijesio tako sto sam u kernel ukljucio samo one osnovne stvari a ostalo sam sve kao module kompajlirao. I onda je kernel bio malo manji i radilo je.
Vec je bilo postavljeno pitanje oko kernela prije par dana…
Zamolio bih te da napravis jedan search ovdje na forumu vezano za kernel
i dobices odgovor na tvoje pitanje
Iako mi je vrijeme postalo najvece blago koje imam, pokusacu do sledece subote da odvojim malo od njega i napisem jedan MODULE-HOWTO na nasem jeziku jer nikako nemogu da shvatim da odredjeni moduli samo za kernel 2.6 postoje a za 2.4 nepostoje. Osim toga vidim da se mnogi muce kompajliranjem kernela, a nisu imali mogucnost da isprobaju vrlo jednostavno kompajliranje i dodavanje modula.
Ja sam licno do sada imao priliku par modula da kompajliram i sve je funkcionisalo bez problema (priznajem da sam se drzao dokumentacije) i posto nemam dugogodisnjeg iskustva, prevesti cu par stvari iz knjiga koje imam ovdje sa namjerom da to sto napisem bude pravilno.
Problem kod modula je u opsegu datoteka. Vidim da neki programeri nabrzinu nesto skuckaju i spakuju sve u jednu jedinu .c datoteku, dok drugi pravi, koji se drze pravila, naprave makefile i olaksaju svima zivot.
Pokusacu pa cu vidjeti dokle cu stici. :!: