prijateljev kompjuter povilenio. kad ga upali pocene se dizati winXP, ali u momentu kad se pojavi desktop (ali se ikone ne vide) se iskljuci i restartuje opet?
any idea?
-afan
prijateljev kompjuter povilenio. kad ga upali pocene se dizati winXP, ali u momentu kad se pojavi desktop (ali se ikone ne vide) se iskljuci i restartuje opet?
any idea?
-afan
[quote=maher_]1. winxp ne radi (hah pravo cudo)
2. cooler na procesoru previse prljav pa se pregrijava komp
3. ram ?[/quote]
Ne … afan: treba pokrenuti memory test da vidi da mu nije ram otisao …
dolazi na ubuntu cd-u a mozes ga i downloadovati posebno
(memtest86) …
Osim usisavanja unutrasnjosti treba ocistiti i ventilator na procesoru …
[quote=testni_hamo2]Ne … afan: treba pokrenuti memory test da vidi da mu nije ram otisao …
dolazi na ubuntu cd-u a mozes ga i downloadovati posebno
(memtest86) …
Osim usisavanja unutrasnjosti treba ocistiti i ventilator na procesoru …[/quote]
mislis, “dignem” kompjuter preko Ubuntu Live CD-a i provjerim RAM?
ako npr. treba imati 512MB RAM-a a BIOS pokaze 345MB - zar to ne znaci da mu je RAM “riknula boranija”?
ne ne … kad ubacis ubuntu cd umjesto da bootas ubuntu (odmah na boot meniju imas memory test) …
ne … RAM moze nekad “riknuti” tako sto u njega upises jednu vrijednost a onda kad je citas to bude potpuno druga vrijednost - to je jako “podmukao” kvar i manifestuje se nestabilnoscu sistema, resetovanjem ustopavanjem …
sistem prikazuje normalno kapacitet memorije, medjutim memorija ne radi kako treba
imao sam ovakvih situacija:
jel SATA disk, jel čačkao po BIOSU, može biti da je stavio native driver… (npr restore defaults)
jel snimio kakav linux i radio resize pa ukinuo koji fajl prilikom resizinga (iz c:\WINDOWS)
probaj onu opciju da se restora windows s CD-a… nejse. ako ti ovo nije uradio linux onda ovo pitanje nemoj postavljati na prijateljskom sajtu windowsa
[quote=testni_hamo2]ne ne … kad ubacis ubuntu cd umjesto da bootas ubuntu (odmah na boot meniju imas memory test) …
ne … RAM moze nekad “riknuti” tako sto u njega upises jednu vrijednost a onda kad je citas to bude potpuno druga vrijednost - to je jako “podmukao” kvar i manifestuje se nestabilnoscu sistema, resetovanjem ustopavanjem …
sistem prikazuje normalno kapacitet memorije, medjutim memorija ne radi kako treba[/quote]
ok. skonto.
hvala.
[quote=nidla]imao sam ovakvih situacija:
jel SATA disk, jel čačkao po BIOSU, može biti da je stavio native driver… (npr restore defaults)
jel snimio kakav linux i radio resize pa ukinuo koji fajl prilikom resizinga (iz c:\WINDOWS)
probaj onu opciju da se restora windows s CD-a… nejse. ako ti ovo nije uradio linux onda ovo pitanje nemoj postavljati na prijateljskom sajtu windowsa :)[/quote]
nema pojma koji mu je HD. ne vjerujem da je cack’o jer on je “korisnik” koga ne interesuje sa je unutra.
a, kao sto rekoh, tip je na WinXP. mozda je cuo za Linux
pa, zbog jednog pitanja da se registrujem na tam neki forum na koji opet ne vjerujem da cu naskoro otici - ne da mi se a znam da ovdje ima dobrih ljudi koji ce pomoci i neprijatelju
Ne znam koliko je ovo pametan savjet, znaju se rasklimati stvari ako je usisivač prejak… šta mislite?
Ne znam koliko je ovo pametan savjet, znaju se rasklimati stvari ako je usisivač prejak… šta mislite?[/quote]
nije usisavao, vec je sa malim kucnim kompresorom otpuho pahotinu :D.
koliko ga znam, nije bas krkan da ce rasturiti komp kompresorom.
medjutim, rece mi da je nosio kod komsije svoj RAM i uvalio mu u kopmjuter koj je nakon toga pokazao 1GB umjesto 512MB - sto ce reci da je RAM ok?!?!?!?
rek’o je zeni da je posto praznovjeran i da je ovo “znak” da treba da kupi novi kompjuter