Konekcija na gnet (kablovski internet)

Malo me stid, al fakat sam pregledo sva uputstva, majke mi :slight_smile:

Totalni sam početnik što se linuxa tiče, tako da trenutno otkrivam čitav novi svijet. :slight_smile: Kao i obično u sličnim životnim situacijama, naravno, odmah sam udario glavom u zid. Naime, pokušao sam da napravim konekciju na globalnet (kablovski internet). Slijedio sam uputstva koja sam našao na njihovoj stranici:
http://www.gnet.ba/Linux_PPTP

nakon pozvane komande pppd call globalnet, javila mi se greška Couldn’t get channel number Input/output error. Onda sam na ovoj stranici našao neko uputstvo, te na osnovu njega shvatio da treba da prijavim mrežnu karticu u /etc/network/interfaces. Kad sam to uradio otišao sam korak dalje, ali na žalost ni mi nije puno pomoglo. dobio sam ispis dole:

Using interface ppp0
Connect: ppp0<–>/dev/pts/1
sh: pptp: not found
modem hangup

ima li neko ideju šta bih trebao da pogledam?

pa eto sta ti kaze taj output iz loga “sh: pptp: not found” , installitaj pptp

:slight_smile: nekad je rješenje očiglednije nego što misliš. probaću :slight_smile:

eh… instalirao sam pppd, ali na žalost nisam daleko stigao.

ppp0<–>/dev/pts/1
LCP terminated by peer (peer refused to authenticate)
Modem hangup

slabo sam šta našao na netu o ovom, imal neko neku smjernicu?

pptp … http://en.wikipedia.org/wiki/PPTP != pppd http://en.wikipedia.org/wiki/Point-to-Point_Protocol_daemon

Bo, imaju veze pppd i pptp. U stvari, pppd poziva pptp prilikom pravljenja konekcije.

Justin Time, može li samo sadržaj datoteke /etc/ppp/peers/globalnet (bez passworda).
Inače, fali ti noauth opcija u /etc/ppp/options, pogledaj malo tu datoteku, dobro je iskomentarisana.

my mistake, pppoe != pptp :slight_smile: jer sam vidio da je daemon pokusavao uspostaviti pppoe konekciju.

pardon, lapsus, instalirao sam pptp-linux, ne pppd :slight_smile:

elem, nakon instalacije pptp-linux i network-manager-pptp, uspjelo je. Mislim da je problem u uputstvu na globalnetovoj stranici između ostalog što su na nekim mjestima stavljali mala na nekim velika slova za iste parametre u konfiguracijskim fajlovima, a koliko sam skontao šta god ih čita - case senzitivno je.

btw, ovo mi je upalilo tek nakon što sam reinstalirao ubuntu. Desilo se nešto zanimljivo što možda nema veze sa konekcijom (možda bug). Kada sam prvi put krenuo da instaliram pptp-linux, instalacija je zaglavila na nekih 80% te sam morao ručno da ubijem proces instalacije. Nakon toga kada sam pokušao ponovo da pokrenem instalaciju, dobio sam poruku da ne mogu da pokrenem instalaciju dok radi drugi update manager. Isto je bilo i nakon reseta. Možda sam mogao izlistati procese pa ga odstrijelit onako selektivno, ali sam toliko loš sa linuxom da mi je bilo jednostavnije da uradim reinstal sistema. Poslije toga sam bez problema instalirao oba paketa, ispoštovao ono sa gneta, ispravio velika i mala slova, i proradilo je.

nedim88 mi je u međuvremenu poslao uputstvo kako da napravim VPN preko GUI-ja, jedno 200 puta je jednostavnije, bukvalno u 2 klika, ali mi nije proradilo, reče mi nešto “no valid VPN secrets”. Iskopo sam neko rješenje i za to na http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=991144 pa ću probat kad dođem kući.

Eto, reko ako neko bude imao sličnih problema… :slight_smile:

Hvala svima.