Napravio sam live CD iste Ubuntu verzije i korisnik sam HS kablovskog interneta. Nakon 5 neuspjelih pokušaja konektovanja, nazvao sam HS kablovsku i tamo sam dobio odgovor :
“da ne može sa linuxom na kablovski internet kod njih”.
Da li je ovo istina ?
Ako ipak može, hoće li mi neko pomoći, molim Vas, da mi kaže slijed koraka za kačenje na web sa Motorola SB 5100 series kablovskim modemom na HS mreži, upotrebom LInux Ubuntu 10.04 ?
Hvala
[quote=Gelsomino]Pozdrav,
Upravo instaliram Ubuntu 10.04. Kreunuo sam da kreiram konekciju na kablovski logosoft internet. Ukucao komandu sudo pppconfig i krenuo regularno da popunjavam podatke koji se traze.
Nakon sto se ukuca ime provajdera, potrebno je odabrati method dobijanja DNS-ova. Odaberem staticki metod i ukucam dvije IP adrese od logosofta koje sam mogao naci (ne znam da li su aktuelne): 217.75.192.10 i 11, nakon toga biram PAP ili CHAT metod autentikacije (isprobao i jedan i drugi), potom me pita da odaberem tonsko ili pulsno biranje i broj (?). U ranijim verzijama ovog uopste nije bilo, dovoljno je bilo upisati naziv provajdera username i password. Da li neko zna kako da napravim ovu konekciju na logosoftov kablovski internet.[/quote]
@jvske: A kako si pokusavao napraviti konekciju? Jesil pokusao sudo pppoeconfig pa pratit uputstva? Cisto sumnjam, prosto nevjerujem da se ne moze konektovat sa Linuxom …
Umjesto pppconfig koji sluzi za dial-up, da probas pppoeconf. Taj modem sa sigurnoscu radi na linuxu i preko etherneta i preko usb-a. Njihovo neznanje ne poznaje granice.