Konekcija na Internet - 10.04

Pozdrav,

Upravo instaliram Ubuntu 10.04. Kreunuo sam da kreiram konekciju na kablovski logosoft internet. Ukucao komandu sudo pppconfig i krenuo regularno da popunjavam podatke koji se traze.

Nakon sto se ukuca ime provajdera, potrebno je odabrati method dobijanja DNS-ova. Odaberem staticki metod i ukucam dvije IP adrese od logosofta koje sam mogao naci (ne znam da li su aktuelne): 217.75.192.10 i 11, nakon toga biram PAP ili CHAT metod autentikacije (isprobao i jedan i drugi), potom me pita da odaberem tonsko ili pulsno biranje i broj (?). U ranijim verzijama ovog uopste nije bilo, dovoljno je bilo upisati naziv provajdera username i password. Da li neko zna kako da napravim ovu konekciju na logosoftov kablovski internet.

jesi li probao preko network managera? nekad je štekalo ne znam kakva je sad situacija…

Steka na 10.04 preko network managera. I nije pppconfig nego pppoeconf.

Što kaže Metalac, fulao sam komandu. Interesantno je da komanda pppconfig otvara dijalog za drugi tip konfiguracije na internet i ne bih se nikad sjetio da sam promasio komandu, jer je slijed koraka za konfiguraciju vrlo slican kao kod prave komande (barem sam naucio nesto sasvim slucajno). Btw, radi i Network Manager, ali eto htio sam rucno napravit konekciju.

mala napomena :slight_smile:

ubuntu@ubuntu:~$ sudo pon
/usr/sbin/pppd: In file /etc/ppp/peers/provider: unrecognized option ‘/dev/modem’

treba kucati dsl-provider nakon sudo pppoeconfig

root@ubuntu:/etc/ppp/peers# pon dsl-provider
Plugin rp-pppoe.so loaded.
RP-PPPoE plugin version 3.8p compiled against pppd 2.4.5
root@ubuntu:/etc/ppp/peers# plog
Aug 3 07:15:12 ubuntu pppd[3444]: pppd 2.4.5 started by root, uid 0
Aug 3 07:15:12 ubuntu pppd[3444]: PPP session is 9
Aug 3 07:15:12 ubuntu pppd[3444]: Connected to 08:00:27:46:e5:18 via interface eth0
Aug 3 07:15:12 ubuntu pppd[3444]: Using interface ppp0
Aug 3 07:15:12 ubuntu pppd[3444]: Connect: ppp0 <–> eth0
Aug 3 07:15:14 ubuntu pppd[3444]: CHAP authentication succeeded: Welcome^M^J
Aug 3 07:15:14 ubuntu pppd[3444]: CHAP authentication succeeded
Aug 3 07:15:14 ubuntu pppd[3444]: peer from calling number 08:00:27:46:E5:18 authorized
root@ubuntu:/etc/ppp/peers#

btw testirah i network manager sa pfsense-om (as pppoe server)

ps:
Dinko možda ima neke veze “Available to all users”… probaj check/uncheck

Za slučaj da neko naleti na topic: DNS bi morao raditi i sa onom drugom metodom (automatsko konfigurisanje).

@nidla: Ne kontam to “available to all users”. Mislim, sto mi to spominjes? :smiley:

što se tiče DNS-ova nema potreba da se pamte ili pišu kilometarski ISP-ovski… jednostavno upišete četiri osmice 8.8.8.8 i problem riješen…

@Dinko
na ovo sam mislio, pošto reče da ti je štekalo sa nm DSL

Ma steka, u smislu radi ko curica :smiley: A ovo available to all users dobro dodje kad ti je mrsko cekati konekciju kod log ina. Odmah se poveze i spreman za rad na internetu :slight_smile:

@nidla: Sigh. Oracle VirtualBox. Sigh.

Da, ako želiš da ti se na vrijeme otvaranja svake stranice doda još i jedan ping do google-ovih servera onda radiš tako, a ako želiš najbržu moguću soluciju onda koristiš dns server isp-a :slight_smile: a potrebe za pamćenjem bilo čega kao što rekoh nema, automatika radi i oduvijek je radila bez problema.

Ili dignes DNS u lokalnoj mrezi :D:D:D

Da, ako želiš da ti se na vrijeme otvaranja svake stranice doda još i jedan ping do google-ovih servera onda radiš tako, a ako želiš najbržu moguću soluciju onda koristiš dns server isp-a :slight_smile: a potrebe za pamćenjem bilo čega kao što rekoh nema, automatika radi i oduvijek je radila bez problema.[/quote]
jah, a ako nisi u DHCP okruženju? nakucaš se… ili ako ISP-ov DNS “nešto neće” da radi, opterećen, na drugoj mreži itd.

helem i ISP-ov DNS mora da ti nađe domenu gdje.net, ide do root servera, jel bliži ISP ili google root serverima?

nejse, diskutabilno je

ma jašta ovo je zakon, sam svoj DNS :slight_smile:

sudo apt-get install bind9

sudo vi /etc/resolv.conf

nameserver 127.0.0.1

malo testiram :slight_smile:

Cijeli ovaj topic je o ppp-u, zar ne? Konfigurisanje etherneta u mreži gdje nema dhcp-a i admin nije jasno naznačio dns-ove je druga priča. Ako isp-ov dns ne radi kako treba onda promijeniš isp :slight_smile: šalu na stranu, pitanje je šta im još neće raditi, a za takve situacije inače služi sekundarni / tercijarni … dns.

Dizanje dns servera u lokalnoj mreži je super ako imaš 10 ili više korisnika a inače je totalno gubljenje vremena, cacheing dns requesta ti svakako radi na linux mašini ako je dobro iskonfigurisana, a za sve requeste koji nisu cachirani ili čiji je TTL istekao taj tvoj dns server će morati pitati svoj “parent” server a to se svodi na isto kao da si direktno koristio taj dns odnosno čak i sporije. Ili ako ostaviš defaultnu konfiguraciju još je gore, dns server će morati rekurzivno preko root servera doći do zone.

[quote=vedran]Cijeli ovaj topic je o ppp-u, zar ne? Konfigurisanje etherneta u mreži gdje nema dhcp-a i admin nije jasno naznačio dns-ove je druga priča. Ako isp-ov dns ne radi kako treba onda promijeniš isp :slight_smile: šalu na stranu, pitanje je šta im još neće raditi, a za takve situacije inače služi sekundarni / tercijarni … dns.

Dizanje dns servera u lokalnoj mreži je super ako imaš 10 ili više korisnika a inače je totalno gubljenje vremena, cacheing dns requesta ti svakako radi na linux mašini ako je dobro iskonfigurisana, a za sve requeste koji nisu cachirani ili čiji je TTL istekao taj tvoj dns server će morati pitati svoj “parent” server a to se svodi na isto kao da si direktno koristio taj dns odnosno čak i sporije. Ili ako ostaviš defaultnu konfiguraciju još je gore, dns server će morati rekurzivno preko root servera doći do zone.[/quote]
ono je bio generički odgovor na ovo:

zašto bi neko pamtio napamet nečije DNS-ove, ha ja…

ps:
bio je još jedan public 4.2.2.2 (lako pamtljiv), ali sad nešto meščini ne odgovara uvijek…

jel ti ovo koristiš pa se nešta kofrčiš :wink:

gNewSense
ili
ututo

ili neka custom distro sa

Linux-libre

čuo si Stallmana kad je bio na IBU

:smiley:

@nidla: To je više tuga, nekako više volim Sun nego Oracle. A ne koristim nijedno, imam Windows instaliran i na njemu Photoshop i Illustrator (i babi AutoCAD), za sve ostalo tu je UNIX :smiley: