Konekcija na internet preko kabl. modema (USB)

Vozdra,

Prvo sam koristio pretragu, na forumu da nije vec bilo rječi o ovome, i nista korisno nisam nasao, pa bih htio pitati ako neko zna:

Imal’ nacina, da se sredi DSL konekcija preko USB-u, tako da mrežna ostane slobodna. Jer ovako bih htio…

Modem je motorolin (standardni) na EPN-u sam, i u drugoj sobi imam drugi računar koji su povezani preko mrežne i sve fercera preko XP-a i net, ali na linux-u nikako ne mogu…

Trenutno koristim SuSE 10.0… konekciju preko mrezne mogu napraviti, radi extra, ali onda drugi komp nema konekcije, moze li bez jos jedne mrezne, jer u pitanju je laptop?

Imam instaliran i XP i SuSE na oba, i medjusobno “komuniciraju” extra :), ali nikako na net.

Hvala na odg.

Pozz

trebas u kernelu ubacit modul za USB modem i onda ce ga prepoznat kao ethX (dakle kao mretnu kartu)
ovo gore dakle je kako vidim tebi najveci problem…

dalje…

trebas nakon umrezenja sa drugim compom uradit forward na taj drugi racunar…
dakle pokrenes ip_tables i treba ti nesto kao ova scripta:

rc.firewall

[code]#!/bin/sh
IPT=/usr/sbin/iptables
$IPT -F
$IPT -t nat -F
$IPT -X
$IPT -t nat -X

$IPT -A FORWARD -i ethX -o ethX -m state --state NEW,ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
$IPT -A FORWARD -i ethX -o ethX -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
$IPT -A POSTROUTING -t nat -ethX -j MASQUERADE

ifconfig ethX 192.168.xxx.xxx up[/code]
tako nekako sam ja to radio…

A možeš i nabaviti switch i da oba računara idu na modem preko switcha. Na Bihnet ADSLu se mogu oba istovremeno konektovati, ne znam za EPN, možda ćeš morati sa jednim konektovati direktno a drugi da ide preko njega ovako kako je change objasnio.

Ma znam, dovoljna bi mi onda bila jos jedna mrezna na laptop-u…
Ovaj modem ima i ethernet i usb (moze koristiti oba u isto vrijeme vjerovatno, mislim nisam isprobavao…)
Ali sad u skorije vrijeme planiram uzeti neki AP i jednu wifi pcmcia i jednu pci (za desktop) pa onda cu ga nasteliti… a ovako nek radi jos ovo neko vrijeme