Pozdrav svima. Novi sam kako na forumu tako i u Linux svijetu.
Nakon dugo godina korištenja WIN OSa odlučio sam preći na Linux, tačnije na Ubuntu 11.04 distribuciju.
Instalacija je prošla ok, uspjeo sam podesiti i drivere, te druge sitnice, ali mi se javlja problem kod konekcije na internet. Korisnik sam bihneta sa MojaTV. Ruter mi je postavljen da je uvijek konektovan na internet.
Pretražio sam forum i google za mogućim rješenjem (koje je vjerovatno banalno, ali još uvijek gledam “the windows way” :D) ali bez uspjeha.
U terminal sam ukucavao :
ispiše mi :
nakon toga upišem :
dobijem :
i na kraju upišem :
I onda se ništa ne desi. Takođe sam pokušavao direktno u network manager-u uspostaviti konekciju na internet bez uspjeha. Pokušavao sam i ukucavati manual IP adrese i ostaviti ih automatic, bez uspjeha.
Ubuntu mi prepoznaje mrežnu karticu i konektovan sam na LAN mrežu, pingujem ruter ili drugu mašinu bez problema, ali samo nemam izlaz na net. Čim se prebacim na WIN onda mi sve radi.
Pingas router? Pingas drugu mashinu u LAN-u, znaci mreza ti radi uredno.
Pokusaj pingati neku javnu IP adresu, recimo BiHnet dns 195.222.32.10 ili 193.0.6.139, ako je pingas onda ti nije podesen DNS server. Ako nemozes pingati
tu javnu adresu, onda ti vjerovatno nije podesen default gateway.
Komanda za to je:
Ako mozes pingati te javne adrese, onda pokusaj pingati www.linux.org.ba
Ako nemozes pingati taj host, onda moras podesiti DNS server u fajlu /etc/resolv.conf jer je onda vjerovatno to problem, prema onome sto si napisao.
u fajl upisi ove linije:
[quote]nameserver 195.222.32.10
nameserver 195.222.32.20[/quote]
Kad upises to, snimi i izadji iz fajla sa komandama:
Sudeci prema komandama koje si pisao, ovako detaljno ti je potrebno
sudo /etc/network/interfaces komanda ti pokusava izvrsiti file /etc/network/interfaces, a to nije izvrsni file!
Ako budes i dalje imao problema, onda nam ovdje kopiraj text koji ti ti izbace ove komande (ovo slobodno copy/paste u konzolu):
Idi bas tim redoslijedom pa cemo vidjeti gdje je problem.
I više ne znam dalje. Pokažite mi gdje griješim. Da ne bude zablude, na ruter sam skopčan žicom, nije wireless u pitanju i kad odem u settings na Network javlja mi device not managed
elta kablovski internet Tuzla, evo website. http://www.txtv.ba/bh/
gateway 31.47.16.1 netmask 255.255.252.0
ako je ovaj netmask, da li broadcast trebao zavrsavati na .255? Npr. 192.168.1.1 je ip a broadcast bi bio 192.168.1.255? Hocu da uradim net install na starijem laptopu, a nemaju sve distre net-setup kao Gentoo. Kartica je prepoznata iako ne svijetle ledice.