Konekcija u Linux-u

Otkako sam instalirao nove drajvere za Intel 536EP modem (verzija 4.69) konekcija se stalno prekida, otprilike svako 3-4 minute.Slijedio sam instrukcije u README fajlu, ali se pri instalaciji pojavio problem (depmod: ***Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.21-99-default/kernel/drivers/char/Intel536.o).To sam rijesio tako sto sam fajl Intel536.o obrisao i ponovo pokrenuo instalaciju nakon cega sam uspjesno instalirao.

Kako popraviti ovaj problem???

Pretpostavljam da koristiš neki malo stariji SuSE :wink:

Referentna stranica: http://start.linux.org.ba/I536ep

A vjerovatno treba dodati i ovo ispod:
fscking softverski modemi (pa ovo baš i ne, lol)

Hajde pokreni ovu komandu (kao root)

# grep echo-request /var/log/*
Ako dobiješ output u stilu:

pppd[xxx] No response to N echo requests

problem je u pppd postavkama (’/etc/ppp/options’ datoteka).

Kucaj

# egrep -v '#|^ *$' /etc/ppp/options

da vidiš postavke, a problematične su lcp-echo-interval i lcp-echo-failure. Povisi interval ili broj pokušaja, pa vidi da li se dešava ista stvar. Defaultne postavke od 30 sec i 4 pokušaja dovoljne su za većinu normalnih modema, ali se SuSE i Intel536 nikako ne vole (šta li oni rade sa tim kernelima).

Pa nije bas star (SuSE Pro 9.0).

Hvala na savjetima,vidjet cemo hoce li uspjeti.

:wink: http://distrowatch.com/ suse 9.0 2003/10/15

“Unresolved symbol” je uvijek znak da nešto fali. Kad pokreneš neki modul, program depmod pogleda u datoteku modules.dep koji moduli ovise jedni od drugih. Ako vidi da nekom modulu treba modul intel536 a da taj modul nepostoji ispod /lib/modules/verzija kernela/… onda javi ovu grešku. Znači moraš prekontrolisati da je modul instaliran na pravo mjesto, a to je /lib/modules/verz.kernela-koju koristiš/modem ili sl… To se većinom upiše u makefileu prije instalacije. Možda je to to.