Cilj mi je da iskonfigurišem eth0 statičkom IP adresom, ali da u isto vrijeme radi i adsl, i ne uspijeva mi.
OS je Ubuntu, a prije konfiguracije eth0 kada je radio adsl sadržaj interfaces fajla je bio:
auto lo
iface lo inet loopback
Da bih iskonfigurisala eth0, dodala:
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.1
netmask 255.255.255.0
network 192.168.0.0
broadcast 192.168.0.255
Nakon restartanja računara ne vidim ikonu za mrežu i računar se ne konektuje na net.
???
Pa ne moze to tako… mislim moze ali ti hoces da ti ADSL ide preko eth0 koji ce imati staticku IP? Onda taj uredjaj stavis u routed mode i dodjelis mu IP npr 192.168.0.1 a svom racunaru npr 192.168.0.2. A i to iz tvog prvog posta bi trebalo da radi ali ocigledno da mu nesto “smeta” . Da taj ADSL uredjaj nema 192.168.0.1 IP ?
Koja je ip adresa modema, imam osjećaj da nije u istom subnetu…
pppoe može da radi i bez ip adrese na interfejsu preko koje je spojen u tvom slučaju eth0, a kad ti postaviš ip adresu na interfejs onda vjerovatno postaviš pogrešne podatke,i neće da radi zato koja je ip adresa i koja maska ?
pustis nek ti automatski dodjeli sve. zatim prepises konfiguraciju citavu rucno i samo uzmes ip adresu iz onog ranga koji ti je dodijeljen. to bi trebalo raditi. ima jos jedna mogucnost al to moram procitati prvo nisam sad siguran kako ide
[quote=Manch]Cilj mi je da iskonfigurišem eth0 statičkom IP adresom, ali da u isto vrijeme radi i adsl, i ne uspijeva mi.
OS je Ubuntu, a prije konfiguracije eth0 kada je radio adsl sadržaj interfaces fajla je bio:[/quote]
ja ne kontam pitanje, jel taj modem spojen na tu mrežnu ili je preko nekog USB porta a mrežna slobodna (pa da se preko mrežne spajaš negdje u LAN)?
zašto će ti statička IP adresa + ADSL - ni to ne kontam
nidla, imam dva računara koja su spojena na Siemens ADSL modem, a treba da im dodijelim IP adrese. Da, spojeni su preko mrežne kartice. Lan mi treba da bih simulirala odgovarajuće okruženje, a adsl da bih mogla na internet, pošto će usput iskrsnuti 139 problema koje ne znam riješiti
Drugi računar je na Fedori i sve super radi, znači dodam statičku IP adresu na eth0, a adsl konekciju tretira posebno. Problem je što moram na Ubuntu sve da uradim.
Modemu ne mogu pristupiti kako bih ga iskonfigurisala (ili se nisam dovoljno trudila?).
Postavke modema su:
IP adresa: 92.36.149.252
Subnet maska: 255.255.255.255.
Komande:
ifconfig eth0 192.168.0.1 netmask 255.255.0.0
pppoe-start
daju kao rezultat:
SIOCSIFADDR: Permission denied
SIOCSIFFLAGS: Permission denied
SIOCSIFNETMASK: Permission denied…
kod ubuntu-a ima problema kad poštimaš nešta u /etc/network/interfaces i onda restartaš netvorking, mislim da mi se ovo i na debianu dešava(lo), ništa znači ručno dodaji ip npr sudo ifconfig eth0 192.168.10.10 netmask 255.255.255.0 up
zar ti ne radi ovoj gore network manager? (slika), desni klik, pa edit connections
podbriši sve od eth0 iz /etc/network/interfaces i koristi ovaj network manager
al opet ne kontam sve kako treba ili možda nešta kontam, znači taj adsl router je tebi služi kao kućni swithc i router? ali mi se ne uklapa da oba računara imaju pppoe odjednom, ako je takva situacija…
ako je situacija: jedan comp napravi konekciju i dobije ip, drugi comp ima svoju statičku ip nema ppoe iface, ali se ta dva računara vide po subnetu i mogu surfati, jel to to?
adsl modem mi jeste switch, dva računara su na njemu, ali mi je bitno da imam internet na ovom na kojem radim. Ustvari, i ne moram imati internet na njemu, ali kad sam vidjela da ethernet i internet neće zajedno, sad hoću namjerno da napravim. Jer onda kontam da nije ni konfiguracija etherneta potpuno ok, i kasnije kad podignem dns, neće raditi kako treba.
Ova komanda mi ne radi, ne desi se ništa, interfaces je neizmijenjen.
Ikonu network configuratora imam samo u slučaju da nisam dodijelila statičku ip adresu ethernet portu.
Ne mora raditi
Mislim, ok je kada ukucam komandu, jer ifconfig izlistava da je primijenjena IP adresa i ostalo. Međutim ping drugog računara u mreži ne radi(dobijem PING 192.168.0.2 56(84) bytes of data i onda zablokira), dok obratno radi. Također, kad restartam računar, nestane konfiguracija eth0:1.
Jel se smije psovat na forumu?
dobro, možda je tamo na toj fedori upaljen firewall?
ovo je samo jednokratno postavljenje ip adrese, normalno ako hoćeš to da imaš prilikom boota, onda staviš u boot skriptu, nego ne reče mi koja je verzija ubuntu-a?
jah, svašta se smije i ne smije na ovom forumu, ali nakon toga slijede sankcije itd, pročitaj pravilnik tačka 5.