Okej ljudi ja sam newbie za linux. Instalirao sam do sad Debian, RedHat i Ubuntu, i ni na jednoj od distribucija nisam uspeo da se konektujem na net. Upravo sam instalirao Suse, ali i dalje bez uspeha…
Evo kako izgleda moja veza sa provajderom (blic.net u Banjaluci)>
Na mom tavanu se nalazi OvisLink WL-1120AP, koji je konfigurisan i zakljucan od strane provajdera. Nemam mogucnost menjanja njegove konfiguracije. On se antenom kaci na najblizi provajderov access point, a ja se sa svoje realtek mrezne kartice kacim na njega.
Na XPu konekciju ostvarujem preko raspppoe klijenta, koji stvara virtualni isdn kanal. Ukucam ‘broj’ - odnosno slova - kao da zovem dial-up (BLICNET), dam user i pass, ogranicim MTU na 1450 i na netu sam…
Na linuxu nemam pojma sta da radim. Provajder je dao neko PDF ‘uputstvo’ za linux koje apsolutno ne radi. Citao sam gomile tutoriala, FAQova i manuala ali bez uspeha. Najveci problem je sto imam dualboot, sva uputstva moram da trazim na netu preko XPa, onda sve to sprzim na RW, bootam linux, probam da li se mogu konektovati i kad ne mogu onda ajde nazad… jedno 20 puta dnevno. Napor zesci.
Ajde ako ima neko strpljiv da mi napise step-by-step tutorial bio bi veoma zahvalan…
Probaj pppoe.conf pa tamo upiši podatke koje imaš od providera. Pretpostavljam da se na to čudo na tavanu kačiš ethernet kablom. Da li net konfiguraciju dobijaš preko dhcp-a? Ako da, trebaće ti neki dhcp klijent, dhcpcd ili dhclient.
Kada lijepo iskonfigurišeš pppoe.conf, trebaćeš pokrenuti dhcpcd za tvoj interface, primjer:
#dhcpcd eth0
U svakom slučaju daj malo više podataka o tipu konekcije. Ako je adsl, imaš i adsl-setup paket.
[quote=pacija]Okej ljudi ja sam newbie za linux. Instalirao sam do sad Debian, RedHat i Ubuntu, i ni na jednoj od distribucija nisam uspeo da se konektujem na net. Upravo sam instalirao Suse, ali i dalje bez uspeha…
Evo kako izgleda moja veza sa provajderom (blic.net u Banjaluci)>
Na mom tavanu se nalazi OvisLink WL-1120AP, koji je konfigurisan i zakljucan od strane provajdera. Nemam mogucnost menjanja njegove konfiguracije. On se antenom kaci na najblizi provajderov access point, a ja se sa svoje realtek mrezne kartice kacim na njega.
Na XPu konekciju ostvarujem preko raspppoe klijenta, koji stvara virtualni isdn kanal. Ukucam ‘broj’ - odnosno slova - kao da zovem dial-up (BLICNET), dam user i pass, ogranicim MTU na 1450 i na netu sam…
Na linuxu nemam pojma sta da radim. Provajder je dao neko PDF ‘uputstvo’ za linux koje apsolutno ne radi. Citao sam gomile tutoriala, FAQova i manuala ali bez uspeha. Najveci problem je sto imam dualboot, sva uputstva moram da trazim na netu preko XPa, onda sve to sprzim na RW, bootam linux, probam da li se mogu konektovati i kad ne mogu onda ajde nazad… jedno 20 puta dnevno. Napor zesci.
Ajde ako ima neko strpljiv da mi napise step-by-step tutorial bio bi veoma zahvalan…[/quote]
Imao sam slican problem sa PPPOE ovo mi je pomoglo nadam se da ce i tebi