Koristite koji distro i imate koliko godina?

Poslovno :
Debian
Red Hat
Solaris
Privatno:
Mac OS 10.5
Debian
Red Hat
Open Solaris
FreeBSD

32,5

Posao: Red Hat, SuSE EL, Debian(serveri) , Ubuntu(desktop-ponekad :stuck_out_tongue: )
Privatno: Gentoo (desktop,server),OpenSuSE (lapish-za sad)

22

RedHat 5.1 (cini mi se) kao prva distra pa do RH9 > Debian > Slackware
29god

vidim da obnavljaju svi :D…

bio sam prekino sa slackom, na nekih pola godine (debian), ali evo opet sam nazad… (maher_ me istuko, pa sam moro…)…

Ubuntu, Kubuntu 8.04.1 x64

Suse (davno nekad) :smiley: , Ubuntu, Mandriva
God: 21

[quote=change]vidim da obnavljaju svi :D…

bio sam prekino sa slackom, na nekih pola godine (debian), ali evo opet sam nazad… (maher_ me istuko, pa sam moro…)…[/quote]
Gubim kontrolu nad tobom Velimire >_<

Back to topic.

Ono sto je meni ovdje jako interesatno (a znam to i od ranije) je da ljudi koriste tonu nekih distro-a u isto vrijeme. Npr Ubuntu za laptop a Gentoo za desktop a za server npr Suse.

To mi npr ne pravi nikakvog smisla. Kako se jedan Gentoo korisnik “shandla” sa Ubuntu npr.

Ja u svojoj Linux istoriji sam najvise koristio RedHat, Slackware i evo sad Debian (i stvarno mislim da se nikad vise necu napravit switch). Kad koristim distro, onda koristim taj distro i njegovu filozofiju, npr sad koristim Debian, i koristim ga svugdje, sta god taknem to je Debian, od servera (poso) pa do kuce, jedina razlika je sto za server-e stavljam stable, a privatno testing. I jedini put kad sam koristio dvije razlicite distro u isto vrijeme je kad sam vodio hosting, i nisam stavljo Slackware vec RedHat/Centos, i iz razloga vise manje sto i nisam znao namjestit Slackware kako treba.

Al ipak RedHat/Centos je vise nego razumno resenje za servere. Znaci Debian, privatno i poslovno i “guram” ga gdje god mogu. Tako da bi stvarno (cisto informativno) volio cut kako se neko ko koristi recimo Slackware ili Gentoo (pa cak i Debian) moze smiriti na Ubuntu ili Suse ko desktop resenju. Meni to jednostavno ne pravi smisla, tako … prosvjetlite me :slight_smile:

Jednostavno… RedHat i SuSE EL su enterprise i valjda shvatas zasto se koriste u firmi.Tu su odavno i bili su kad sam ja dosao.Ja sam instalirao 2 Debian-a. Gentoo je odavno na desktopu,tako i na serveru ( da,ja smatram da je Gentoo naj customizable distro : ) ) a laptop mi se ne da “silovati” sa kompajliranjem gnome-a itd, plus sto mi isti treba za “pick up and go”,drugim rijecima u stanu u kojem provodim 5 dana u sedmici nemam interneta :slight_smile:

proslost sadasnjost buducnost
(svasta) >> evolucija u >> Mandriva 2008.0 >> Mandriva xxxx.x

2x 26 2x - xx ??

Ubuntu, eeeUbuntu, Mac OS Tiger. Ima i Win XP instaliran na nekim od masina, ali nepamtim kad je zadnji put koriscen :slight_smile: .

ovo je iz konteksta ^ ali mi je bitno da si to ti rekao :slight_smile:

za koji dan 26 :slight_smile: wow stari se :smiley:

Favorite distros → openSUSE, Ubuntu
Respected distros → Debian, donekle RH, Fedora i CentOS

@work - openSUSE (WS & Serveri)
~Desktop - ubuntu
~Laptop - openSUSE

ovo je “uglavnom”… ali kod mene je pravi “sataraš” kad počnu izlaziti nove verzije (Mandriva, Fedora…) :slight_smile:

Ovako, mislio sam prokomentarisati AbsintheSyringe-ov post.

Mislim da je ovaj mix distroa isforsiran userom i distribucijom, naime, za “desktop” distroe imaš bolje tutoriale kako naštimati mp3, compiz itd… a za “server” distroe ćeš takođe prije naći tutorijale kako naštimati postfix, apache itd. još neke stvari kojih se sad sjetih a druge mi ne naumpadaju ATM, ove “server” distro nisu optimizovane za laptope (firmware-i, driveri, ACPI itd) dok “desktop” distro jesu, i obrnuto, ove “desktop” nisu baš too much “security aware”, dok ove druge uglavnom jesu… e sad gdje je tu obični prosječni početnik?

On bi htio da ima sve, da se može igrati igrica i da hosta server… što bi rekli ne može i jare i pare… možda može, ali moraš se dobro zadati. Nekome je svejedno koju distro koristi, jer ima iskustva i znanja pa će on podesiti apache na ubuntu-u ili compiz na slackware-u… ali ovi početni hackeri njima je bitno da to što prije ostvare, nema svako vremena čitati puno dokumentaciju pa da zaviri u fstab, main.cf, pga_hba.conf itd… jer ima tutorial koji samo copy/paste bilo da se radi o servisima ili o šminki :slight_smile:

e sad da ne ispadne da samo početnici mixaju - desi se i da neki power user koristi nešta lakše za laptopa ili desktopa :smiley: a i takođe nekome je ćejf da zna i apt i emerge i zypper :slight_smile:

jah, pored svega, tu je i faktor tradicije neke distro :smiley:

ps:
kad već nabrajasmo neke distroe… jedan offtopic

zašto nikome nije krivo na CentOS kad ljudi doslovno muzu RH, a krivo im je što je ubuntu “nastao” iz debiana? ljubomora je čudna stvar :slight_smile: nejse

[quote=nidla]ps:
kad već nabrajasmo neke distroe… jedan offtopic

zašto nikome nije krivo na CentOS kad ljudi doslovno muzu RH, a krivo im je što je ubuntu “nastao” iz debiana? ljubomora je čudna stvar :slight_smile: nejse[/quote]
Eh pa puno je razloga, skoro pa da je absurdno usporedjivat na koji nacin Ubuntu muze Debian, a na koji nazin CentOs muze RedHat.

Jednostavno receno, Ubuntu uzima Debian i pravi od tog svoj fazon, i za sve to profitira. Dok sa druge strane CentOs uzima src “slobodnog” RedHat-a i daje ga besplatno ko u pivu narodu. Znaci startup si, nisi bas sa parama, otices na CentOS i fakticki ko da si postavio RedHat. A i kad si sa parama, CentOs nije nikako losa stvar, stovise super je sve to :slight_smile:

I na kraju krajeva, CentOs = RedHat a Ubuntu != Debian

A u vezi ovo gore, druga stvar kad dodjes u firmu i tamo te ceka Slackware il Debian il CentOS server (il cak Windows server) pa ti na laptopu imas Ubuntu. Al kad ti na laptopu imas Slackware i stavis Suse za server. Jasno mi je sad manje vise, samo sam htio da znam, da ne donosim zakljucke bezze neke prije nego provjerim :slight_smile:

Jednostavno receno, Ubuntu uzima Debian i pravi od tog svoj fazon, i za sve to profitira. Dok sa druge strane CentOs uzima src “slobodnog” RedHat-a i daje ga
besplatno ko u pivu narodu.

ne kontam te ovo ^

profit :slight_smile:

[quote]Ubuntu is and always will be free of charge. You do not pay any licensing fees. You can download, use and share Ubuntu with your friends, family, school or business for absolutely nothing.
http://www.ubuntu.com/products/whatisubuntu[/quote]

I na kraju krajeva, CentOs = RedHat a Ubuntu != Debian

ok, mene je nerviralo kad neko kaže da je ubuntu = debian, da samo hapaju pakete… :slight_smile: koji su btw GPL-ed kao i neki kod RH-a

a znaš šta mi je šega kad CentOS kaže prominent north american linux distribution :DDDD

ubuntu bar spomene debiana :slight_smile:

http://www.ubuntu.com/community/ubuntustory/debian

Al kad ti na laptopu imas Slackware i stavis Suse za server.

možda je firma “susenastrojena” :smiley:

no hard feelings, nemam ništa protiv CentOS-a, čak šta više cijenim njihov rad!

nadam se da su sad neke stvari malo jasnije :smiley:

FYI: CentOS-u je sudskom presudom zabranjeno da spominje RedHat na stranici ili na medijima (mislim na CD/DVD). A ne znam da je ikome krivo što je Ubuntu nastao od Debiana osim Debianovcima.

LOL
btw otkud ti? :slight_smile: nije te bilo odavno :slight_smile:

Debian GNU/Linux - 31

(25) - Ubuntu 6 - 7 - 8
(26) - Slackware

Debian Etch (Server)

Ubuntu nikad više

To te ja probudio ? i kad ti je bio rodjendan ? :smiley:

ooooooh you must be proud of yourself!!! i u 26-oj sam koristio ubuntu (prdon)

ABS ljudi koriste vise distribucija ili OS da bi ucili o njima ili uzivali u prednostima i manama jednih ili drugih.
Mnogi koriste privatno mnoge zato sto ih i na poslu koriste pa da ostanu up to date.

btw.
Mislio sam da nikad to necu reci ali Ubuntu radi dobar posao, distro je ok, komuna je ok, dokumentacija ok u sve u svemu nisu losi…meni licno ista nije potrebna ali nije za crniti , barem ne vise…problemi koji neki User ili developeri Debiana imaju su subjektivne prirode, Ubuntu ne krsi OS kodeks.

Ko je kad posjetio debianov irc kanal dal us ili de sigurno nemoze govoriti o dobrom iskustvu …
Par puta sam dozivio sadisticko izivljavanje grupice nad pocetnicima i ismijavanje istih, svako suprostavljanje misljenju te grupice donosi ban ili opomene i slicne gluposti…a i cesto nisu ustanju dati ikakav odgovor na kakav komplexniji problem.

Da je Debian malo brzi u radu, da je komuna malo ljubaznija i da su organizovaniji sigurno ubuntu nebi bio toliko profuran.