Koristiti linkove na forumu ili ne?

S vremena na vrijeme neko od nas se zaleti i premjesti poruke u grupe u koje po temi spadaju, npr. većina ljudi postavlja pitanja u Opšta Linux pomoć iako su pitanja specifična za distribuciju, ili se tiču drajvera i slično. Prilikom premještanja poruke PunBB pita da li da ostavi link u staroj grupi na novu temu. Jedno vrijeme sam imao običaj da ne ostavljam taj link i onda se dešavalo da čovjek koji je postavio pitanje više ne zna naći svoj topic (još ako se naslov promijeni…) Onda sam počeo ostavljati svaki put link ali to takođe ima problema:

Šta mislite? Ostavljati link ili ne?

Ne, mislim da čak i ne radi kako treba (na search_new se pojavljuju linkovi na premještene teme koje ne rade)

Po mom misljenju, ne bi trebalo ostavljat te linkove – zagadjuju prostor, smetaju u pretrazi, a ako je neko stvarno laik da ne zna nac svoju temu koja je premjestena (svakako, ukoliko ima odgovora na nju pojavice se u show_new) ne bi trebao koristit ovaj forum.

a, sta ako “laik” ne zna da mu je tema premjstena i sturi se trazeci na mjestu gdje ju je postavio?
:smiley:

Postoji pretraga.

Nazalost, search se jako malo koristi. Najveci dio novih tema su vec nekad postavljene i rijesene. Ja sam za to da se ostavljaju linkovi (ako rade), jer ce onaj, koji jednom nesto bude trazio, imati manju mogucnost da profula odgovor :slight_smile:

onaj ko trazi, taj i nadje (ili dobije) ← zavisi kako se situacija odvija :smiley:

Pa onaj koji ne zna naci svoju temu , nije mu mjesto na forumu :smiley:

Moguce, ali iz dosadasnje prakse, podilazenje nekom losijem rjesenju zbog nesposobnosti mase rezultira porastom nesposobne mase (ja se komotno usudim uzet svoju generaciju iz srednje kojoj su profesori podilazili na mnoge nacine i vecina ih je dan danas nesposobna za neke svakodnevne stvar i to cak ne iskljucujem sebe). U prevodu: ako raja ne koristi search, rigoroznijim (RTFM?) pristupom to se da promijenit (i nekom 36px porukom u banneru sa tekstom ala “KORISTI SEARCH STUPID” :smiley: ) umjesto da po 30000000 puta pisem nekome kako instalirat NVidia drivere na nekom distro.

ma ništa, treba čovjeku prije posta odraditi nešto slično onome što launchpad radi kada se prijavljuje bug, prvo za njega pretražiti forum/bazu/itd za keywords u subjectu izlistati mu slične ili iste teme pa ga onda pitati “are u sure that u wanna post this message on forum”

kompromis :slight_smile: