Zdravo svima,
Nabavio sam SuSE Linux 8.1 (tnx 2 gomez). Ali imam jedan problem. Ne mogu koristiti KPPP zbog PPPD. Pri pokretanju KPPP-a pojavi se poruka:
Ako neko moze pomoci samo neka izvoli
Hvala.
Pozdravi,
Mirza
Zdravo svima,
Nabavio sam SuSE Linux 8.1 (tnx 2 gomez). Ali imam jedan problem. Ne mogu koristiti KPPP zbog PPPD. Pri pokretanju KPPP-a pojavi se poruka:
Ako neko moze pomoci samo neka izvoli
Hvala.
Pozdravi,
Mirza
Pa citaj sta ti pise; nisi root ili /usr/sbin/pppd nije SUID root. Dial-up ne korisitim, ali pretpostavljam da pppd treba uid 0 prava.
man chmod(1)
A ako ti je mrsko citati,
/bin/chmod +s /usr/sbin/pppd (kao root)
Pa probaj ponovo (kao normalan user)
U starijim distribucijama je KPPP postiman da se pokrece uvijek kao root (u KDEu ides na properties shortcuta i kliknes na “run as user” /ne znam sad tacno gdje je to, nisam na Linuxu/).
U Mandrake 9.0 je pppd stavljen u sudo
Tnx svima.
Ali trebam fazon kako da napravim da mi se pppd porece pri samom boot-u ili pri pokretanju nekog od init-a…
Poz,
Mirza
To ne ide tako. PPPD ne može stalno biti pokrenut nego se treba startati prilikom ostvarivanja konekcije. Razlog je što mu pri startu moraš zadati parametre koji se tokom handshake-a dobiju od ISPa (npr. IP adresa).
Za više informacija potraži neki dial-up howto (znam da sam ga nekad vidio, ali ne sjećam se kako se tačno zove).