Kratki izlet u PHP/mysql/html

…da nebi zloupotrebljavao Forum pisacu na blogu kratki kurs PHP/mysql/html koji ima za cilj upoznavanja osnove istih a bazira na prakticnom primjeru koji se zasigurno da iskoristiti .

Naime rijec je Dual Masteru Mysql replikaciji sa obe strane (u svrhu load balancing i high availability) ,
zatim frontende u php/html za iscitavanje istih $DB kao i redirect koji se izvodi pri ispadu jednog od servera,i niz drugih frontenda u PHPu.

Ko voli nek izvoli , citanje je slobodno kritika dobro dosla (poznato je da ja izlazim dobro sa kritikom na kraj jel :slight_smile: )

http://jklipic.blogspot.com/search/label/Programiranje

P.S trenutno je napisana samo prva lekcija “radna okolina”, u toku sledecih sati/dana slijede ostale

“Potrebno : komjuter, solja kafe i naocale”

uvijek mi je zadovoljstvo procitat tvoj blog, radi ovakih stvari :))

samo nastavi :wink:

zapelo kod dual mysql.a :slight_smile: Jedva cekam. Moze prijedlog ? Replikacija ali putem SSH veze izmedju dva servera ( u slucaju da su u razlicitim DCovima !

Pozdrav
Ice

[quote=IceBreaker]zapelo kod dual mysql.a :slight_smile: Jedva cekam. Moze prijedlog ? Replikacija ali putem SSH veze izmedju dva servera ( u slucaju da su u razlicitim DCovima !

Pozdrav
Ice[/quote]
hm,
replikaciju izvode Masteri koji imaju remote binarni.log unakrsno, znaci Master je Masteru Slave, replikacija je u realtime u i sa obe strane, komunikacija tj izmjena informacija je mysql ovisna prica nazalost radi brzine izmjene informacija i dizajna same replikacije tunel bi morao ili biti konstantan ili se realizirati u vpn ali bez pretjeranog kriptovanja , jer se ovdje neradi o “dump” nacinu u kombinaciji sa rsyncom i ssh vec zaista u realtime replikaciji i sto je jos najbolje, posto Masteri imaju dodatno i lokalni log koji se uporedjuje sa Remote logom i u slucaju da je jedan offline kada se taj ponovo pojavi online dodje do automatskog izjednacavanja DB i sve izmjene se poravnaju…tj,repliciraju

Evo bacam se na dalje pisanje

ciao

damn… fulao sam ono “dual master” :wink: sve mi je jasno… posto cu ubrzo raditi jednu master -> slave replikaciju iz jednog u drugi DC kako bi slave mogao praviti konsistentne backupe, posaljem ti svoj dio, pa objavi u blogu :wink:

Pozdrav
Ice

ma no problemos, nego slusaj ovaj moj recept funkcionise i za tvoj projekt master >> slave, znaci samo na jednom odradis tj. na slave one korake change master to master host, edit my.confa i sl i master se replicira na slave za backup svrhe…ili ides putem obicnog dumpa i rsynca/ssh (sto nije bas stara skola ponasanja…:))

btw vidjeces kako ce se “ludjacki” ispasti loadbalancing (HA imamo vec) kad dopisem lekciju do kraja heheh (najkasnije veceras)…

Obavezno mi poslaji svoj projekt, planiram u vikend nabaciti “konacno” site nahttp://die7.ehet.net/pa zapoceti sa pisanjem HowTo ovakvih i slicnih stvari, svako ko zeli da ucestvuje je rado pozvan, rijec ce biti samo u kompletnim primjerima
iz prakse od pocetka do kraja, kao i mali kurseva programiranja (html,perl,php,bash,VB,VBA,ASP,c++…)

Sledeca tema je Openswan i vpn, poslije toga Apache (HA i LB)round robin dns, a uporedo VBA kurs kao ulaz u VB zatim iz VB idemo u ASP, poslije ASP (znaci imao iskustva sa Internet programiranjem, serverom i osnovama dinamicki stranica) idemo na perl i PHP da bi dopunili dimanicne Web stranice i iz normalnog ugla …

Ko sto rekoh svako i svacije iskustvo je dobro doslo, svi mi samo ucimo…medjutim puno bolje i efikasnije na primjerima iz prakse

P.S veceras cu dovrsiti sa pisanjem ove price u vezi mysql a ona povezano sa tim i php frontend koji je povezan sa istim masterima i ima razne funkcije na jednom mijestu u pravcu menadzmenta istih ali i dodira na DB

ili ides putem obicnog dumpa i rsynca/ssh (sto nije bas stara skola ponasanja…) … no way… govorim o tome da master se vrti na jednom serveru i ne slusa na mreznom interfejsu. slave isto tako. Eh… mogu napraviti SSH “tunel” iz pravca slave.a > master, ali to podrazumjeva da master mora biti aktivan na mreznom interfejsu. kod slave.a onda mogu navesti da je master na 127.0.0.1 i portu 3307 npr.

No kako bi volio da su i master i slave samo dostupni na loopback interfejsu, bojim se da cu morati naci neki drugi nacin. Moracu cak pogledati kakva je podrska za SSL u MYSQL5 i kako replikacija preko SSLa funkcionira.

A tebi svaka cast za jednostavan tutorijal :slight_smile:

Pozdrav
Ice

tnx,
ok,ok, nisam znao sta mislis, slusaj pa to isto zvuci super, podrska ssl je u stvari right simple (kreiranje kljuceva)a zatim editovanje my.confa (njihog lezeceg patha)…po defu je konacno integrisano samo naravno na disable…
Znaci ides po howto samo dodas sledece korake:

###my.conf###
Master_SSL_Allowed: Yes
Master_SSL_CA_File: /etc/mysql/ssl/ca_self.crt
Master_SSL_Cert: /etc/mysql/ssl/client-cert.pem
Master_SSL_Key: /etc/mysql/ssl/client-key.pem

##mysql conzola###
master_ssl=1,
master_ssl_ca=’/etc/mysql/ssl/ca_self.crt’,
master_ssl_cert=’/etc/mysql/ssl/client-cert.pem’,
master_ssl_key=’/etc/mysql/ssl/client-key.pem’;

ovo ce ti pomoci…

http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/ssl-options.html

javi kako napredujes pa da ubacim to na jos ne postojeci sajt :slight_smile:

good luck

P.S
ako su oba na loopback moras imati redirect…moguce da je izvodljivo isprobaj preouting i postrouting iptablesa brrrrr, zar nije jednostavnije napraviti policy da samo slave moze mastera da kontaktira i malo igrarije sa host.allow/deny pa i ssl…u svakom slucaju me intresuje sta ce ispasti

ciao