Kratki Video Codec Vodic za Linux

Nedavno je na lugze m.listi bilo govora o codecima, pa sam odgovorio sa sljedecim mailom, pa reko, mozda pomogne nekom njubiju…ako imate sta da dopunite pistite. Interesantno je da i poslije sto su Win32 codeci instalirani, XINE ih ne koristi, iako je njegovim postavkama nastimano
/usr/lib/win32 .

SuSE 9.2 i 8.2 radi uvođenja patenta u Evropi su radi zakonskoh obaveza,
dužni da codece koji su patentirani ne-distribuiraju na svojim cdovima. Tako
da programi kao što su Noautun, Koffeine, i ostali su na veoma kulturan način
osakaćeni. Treba ih deinstalirati, ponovo skinuti sa sajta i sa odgovarajućim
kodecima reinstalirati. S tim treba imati u vidu da postoje dvije baze koje
koriste payeri pod linuxom, odnosno predstavljaju interfjes za sljedeće:
XINE - www.xine.sf.net
MPLAYER - www.mplayer.hu

Koffeine
noautun
kboodle
i ostala većina koristi XINE

Kplayer (ja ga lično preferiram)
gmplayer
koriste mplayer

Ja sam znači sretni mplayer korisnik, imam sve codece, koji su oko 20MB i svi
mogu doći u moj linuxaski brlog ili leglo zenickog linuxasa da ima to sprzim
na CD.

Inače Win32 codeci su instalirani, odnosno instaliraju se u sljedećem
folderu: /usr/lib/win32

Zivjeli
Hail
p.s. da bi reinstalirali xine:
rpm -qa | grep xine
zatim:
rpm -e xine_verzija

:rolleyes: 8) :wink:

da li iko osim mene koristi kplayer?

command line i mplayer --> sve sto trebam to je mplayer

Obično za distribucije postoje RPM repozitoriji sa neosakaćenim verzijama programa. Dakle deinstaliraš original RPM, instaliraš RPM sa tog sajta i sve radi divno i krasno i svi sretni i ptičice pjevaju, a tebi duša čista jer naša predivna zemlja još ne uvažava softverske patente +Al+

Za Mandrake ovaj slobodni repozitorij se zove (prikladno) Penguin Liberation Front, a za SuSE mislim da je to Packman, neka me neko ispravi i doda link.

Evo linka za PackMan-a

http://packman.links2linux.org/

(Izgleda da ima samo MPlayer 0.92 - nasuprot novom 1.0.pre3). No, kodeci i “dependencies” su “up to date”, a svakako uvijek kompajliram MPlayer za svoju mašinu.

Trenutno koristim MPlayer 1.0pre3. I nisam nešto pretjerano zadovoljan. Pretežno zbog zvuka. (ALSA podrška ne radi dobro(?), pa MPlayer koristi OSS; OSS emulacija i nije nešto najkvalitetnija pa u određeni situacijama čujem čudne “artefakte”).

No, možda je i do mene (ili nforce2 zvuka). Ponekad čak i esd i artsd imaju čudnih problema (zajedno sa njima i xmms :o) ). (za sve je kriva loša implementacija ALSA-e)

A možda i nije do mene :wink: Sve kvalitetno urađene aplikacije rade savršeno (ogg123 alati, Alsa player!). ( koristim ALSA 1.0-rc2)

Ni Xine nema nikakvih problema (btw, libxine se konstantno update-a - trenutno je u 1.0rc3 fazi). Za sve početnike trenutno bih ipak preporučio Xine (dok nađete, iskompajlirate, namjestite GUI skin-ove, namjestite naše fontove za titlove; Mplayer postaje poprilično naporan).