Jedno kratko pitanjce za aktivne clanove:
nullNavedene komentare ne treba shvatiti kao negativnu kritiku rada, jer na kraju ipak smo svi ovdje dobrovoljno.
Sa obzirom na ogranicenost resursa (dobrovoljaca) i obimnost tematike koju pokriva (bolje reci zeli da pokrije) ovo udruzenje interesovalo bi me, a sigurno i ostale, da li postoji / postoje konkretni ciljevi i planovi za dalji rad udruzenja. Ovdje ne mislim samo na registraciju i to ce se vec nekako rijesiti. Problem vidim vise u tome da ipak nedostaje malo koordiniranog rada. To se posebno ocituje u slucaju prijevodjenja, tu bi se na primjer moglo postaviti pitanje da li je korisno imati toliko fajlova na raspolaganju. Tu de na primjer svugdje prevede po nekolino, a nigdje da nadjes jedno poglavlje koje je kompletirano.
Dijelom se prijevode textovi za cije je razumijevanje potrebna dobra tehnicka podloga. Za to svaka cast, ali budimo realni oni za koje je to namijenjeno sigurno poznaju engleski (ili neki drugi jezik) pa se i sami mogu snaci.
Mislim da bi se prioritet trebao vise usmjeriti prema onima koji se tek upoznaju sa kompjuterima. Za to jedan primjer: Jedan moj prijatelj prica jedva polozio informatiku u Bosni. Na pitanje sta je to tako tesko kaze ucili MS Office, a Office na Engleskom. Cim je dobio Office na njemackom nema problema.
Nisam u Bosni tako da mi nije poznato tacno stanje u skolama, ali po onome sto znam pretezno svi rade sa MS Office (English). To sto ti ucis francuski nema veze . Tu se za mene licno postavlja pitanje da li smo mi u stanju, i da li je to uopce cilj udruzenja, da recimo u toku sljedece 2-3 godine predstavimo bosansku verziju linuxa. Jer kad razmislis bilo bi to fino: kupi neko kompjuter i umjesto engleski Windows stavi bosanski KDE.
Ma jesam se rasprico, nego da privedem kraju.
Koju konkretnu predstavu o daljem radu kratkorocno, dugorocno imaju celni (aktivni) udruzenja?
U slucaju da neko navede odgovarajuce teme molim po mogucnosti navesti i vremensku predstavu i broj dobrovoljaca!
Na ovom mjestu bih se jos jednom zelio zahvaliti nasim aktivnim clanovima za njihovo nadljudsko angazovanje u radu udruzenja. I neka se ne ljute na nas male pacove koji samo polahko za njima gegamo.
Jasmin
Navedene komentare ne treba shvatiti kao negativnu kritiku rada, jer na kraju ipak smo svi ovdje dobrovoljno.
Naravno! Ja i trazim da otvoreno i iskreno kazemo/kazete sta vam se ne svidja a sto svidja na nasim stranicama. Sto bi zeljeli vidjeti, u kakvim projektima bi zeljeli ucestvovati i sl. Od vas zavise nase aktivnosti.
> Sa obzirom na ogranicenost resursa (dobrovoljaca) i obimnost tematike koju pokriva (bolje reci zeli da pokrije) ovo udruzenje
> interesovalo bi me, a sigurno i ostale, da li postoji / postoje konkretni ciljevi i planovi za dalji rad udruzenja.
Naravno.
> Ovdje ne mislim samo na registraciju i to ce se vec nekako rijesiti. Problem vidim vise u tome da ipak nedostaje malo koordiniranog
Kad smo vec kod registracije, ocekujem da cemo imate registrovano udruzenje do kraja jula. Sva dokumentacija je predana u Ministarstvo, tako da se ocekuje samo njihov poziv. Sto znaci, da cemo vec u avgustu (zavisno od praznika moci traziti prve donacije, a u septembru su moguci prvi seminari i prva druzenja. Opet, sve zavisno od aktivnosti i zainteresovanosti sire javnosti.
> rada. To se posebno ocituje u slucaju prijevodjenja, tu bi se na primjer moglo postaviti pitanje da li je korisno imati toliko fajlova na
> raspolaganju. Tu de na primjer svugdje prevede po nekolino, a nigdje da nadjes jedno poglavlje koje je kompletirano.
Pokrenuto je vise projekata lokalizacije, mada je po meni najvaznije prevodjenje instalacionih procesa. Na taj nacin bi pomogli pocetnicima, onima koji ne poznaju dovoljno engleski jezik (ili neki drugi). Po mom misljenje svaki ce Bosanac i Hercegovac vise voljeti instalirati Linux na nasem jeziku nego na bilo kojem drugom.
> Dijelom se prijevode textovi za cije je razumijevanje potrebna dobra tehnicka podloga. Za to svaka cast, ali budimo realni oni za koje
> je to namijenjeno sigurno poznaju engleski (ili neki drugi jezik) pa se i sami mogu snaci.
Mislim da smo dovoljno paznje posvetili i pocetnicima. Uostalom, ako neko ima nekih problema prilikom instalacije, konfiguracije i sl. ovdje je forum. Neko od nas ce uvijek pomoci. Mislim da smo do sada bili zaista korektni prema pocetnicima i odgovorili, ako ne na sva, a ono bar na vecinu njihovih pitanja.
Ne bi bilo uredu kada bi svu paznju posvetili pocetnicima. Pa zato se moramo malo okrenuti ka onim malo iskusnijim…
> Mislim da bi se prioritet trebao vise usmjeriti prema onima koji se tek upoznaju sa kompjuterima. Za to jedan primjer: Jedan moj
> prijatelj prica jedva polozio informatiku u Bosni. Na pitanje sta je to tako tesko kaze ucili MS Office, a Office na Engleskom. Cim je
> dobio Office na njemackom nema problema.
Jucer sam napisala mail na mailing listi i iznijela neka moja vidjenja ciljeva ovog udruzenja.
Prije svega, mislim da udruzenje mora imati spremna kompletna rijesenja za manje/vece komercijalne/nekomercijalne ustanove, za Univerzitete, za uposlenike i td. Zelim reci da ako, npr., nam se obrati neka manja firma koja zeli zamijeniti Windowse na svojim racunarima Linuxom da ULK mora biti spreman da mu ponudi kompletan software koji mu treba. Naravno, tu bi morali ukljucili i lokalizaciju vecine aplikacije, kao npr. StarOffice-a, KOffice-a, KDevelop-a, ili cak kompletne bosanske distribucije Linuxa. Uz malu cijenu, taj neko bi mogao za par dana imati osposebljene racunare, naravno imao bi i svu mogucu podrsku. Isto tako je i sa Univerzitetima. Ako zelis instalirati comp sekretarici, onda moras imati spreman sav software za sekretaricu.
Mozda je ovo malo idealisticki i mozda daleko od nase stvarnosti ali je po meni ovo potrebno.
Problem je sto nema dovoljno zainteresovanih ljudi za lokalizaciju. Posjetitelja imamo, ali aktivnost je trenutno na niskom nivou. Jesu li praznici krivi ili neinformisanost, ne znam…
> Nisam u Bosni tako da mi nije poznato tacno stanje u skolama,
Stanje u skolama je katastrofa. Ako krenes od Elektrotehnickog fakulteta, koji bi trebao biti na najvisem nivou, sto se tice informatike, stanje je KATASTROFALNO!
Na prvoj godini na prvom semestru ucis: MS proizvode (word, access, exel) na drugom semestru: Pascal. Da ne govorim o divljackim ponasanjima asistenata.
Sto se tice stanja u osnovim/srednjim skolama, informatika je na jako niskom nivou. Profesori obicno izaberu 2-3 ucenika s kojima rade, a drugi se “igraju” u paintu ili nekoj od MS igrica… jos su sretni ako dodju do racunara.
> linuxa. Jer kad razmislis bilo bi to fino: kupi neko kompjuter i umjesto engleski Windows stavi bosanski KDE.
Naravno. Idemo ka tome.
> Koju konkretnu predstavu o daljem radu kratkorocno, dugorocno imaju celni (aktivni) udruzenja?
Evo gore sam vec navele neke “osnovne”. Tu je jos ukljucenje seminarskih radova, donacije (dijeljenje CD-ova po osnovnim, srednjim i fakultetima), dostupnost kopija vecih/manjih distribucija linuxa (zahvaljujuci nasim korisnicima u inostrantstvu), knjiga i td.
> Na ovom mjestu bih se jos jednom zelio zahvaliti nasim aktivnim clanovima za njihovo nadljudsko angazovanje u radu udruzenja. I
> neka se ne ljute na nas male pacove koji samo polahko za njima gegamo.
Hvala u ime svih aktivnih clanova. Ali, hvala jednostavno nije dovoljno. Zelimo vase ucesce, bilo u slanju komentara/sugestija na nas rad ili pisanja osvrta, clanaka, novosti, manjih/vecih howto dokumenata. Ako vam je neki od nasih howto dokumenata pomogao onda nam zahvalite tako sto cete sa ostatkom Linux zajednice podijeliti vasa iskustva sa instalacijom/konfiguracijom nekog od programa/distribucije i td.
Isto tako nam mnogo mozete pomoci ukljucujuci se u neki od projekata na http://projekti.lugbih.org. Ne trazimo mnogo, ali za nas je to znak da trebamo i dalje nastaviti raditi i truditi se.[addsig]
Wow! Nisam ocekivala da ce odgovor biti ovako dug… [addsig]
Pa zar niko nema komentar na moj odgovor? Zelim cuti vase misljenje!
Quote: |
|
komentar: a sto ova moze pricati! )
ma kada sarajka nesto objasni tu se vise nema sta pricati.
Da, zaista, ovih dana me je nesto krenulo, pa mi se da pisati… Oni koji me poznaju ne bi mi vjerovali da sam postala pricalica…
Btw, ko kaže da sam Sarajka?
I ovaj bosnawi me “natjerao” da napisem dvije stranice texta i onda nigdje njegovog komentara… Dakle, bosnawi, da cujem komentar…
Ma sta imam komentarisati, ako jos sta budem pitao trebat ce mi ovet citav dan da procitam odgovor.
Svi upitnici odradjenji, sva pitanja odgovorena; jos samo da kazes gdje treba spremiti clanarinu.
Jasmin
Hehe, ok! Pa kako je krenulo imat cemo udruzenje registrovano do kraja ovog mjeseca (bice obavjestenje), pa cu ti reci gdje mozes platiti clanarinu (ili donirati nesto novca? :P)
[addsig]
Eto, ja vam fino govorim nemojte se zezati sa njom
Sanel
Very good nice.