Kreiranje novih korisnika

Evo našao sam se u dilemi kako da dodam 50 korisnika na linux, ali da to izvedem na neki automatiziran način, tako da to mogu uraditi na više mašina…

dali postoji neka skriptakoja mi omoguđuje takvo nešto?

Svakako bi trebao user input prilikom ukucavanja imena/password-a tako da ne znam kako bi se mogla uraditi neka automatizacija… Osim ako je nesto predefinisano ?

Vozdra,

koristi chpasswd

ključni fajlovi su /etc/passwd, /etc/shadow, možeš napraviti skripu koja echuje >> u te fajlove ili preko komandi…
ja te nisam dobro skontao daj malo pojasni šta bi konkretno htio, ako je samo 50 korisnika bilo kakavih bez passworda, jel imaš njihova imena ili su random itd…

Mislio sam da mogu kreirati csv datoteku i jednostavno importovati gomilu imena sa generisanim šiframa. Ovaj postupak bi mi drastično olakšao stvar pošto imam 200 učenika, 4 desktopa na koje su zakačeni printeri. Kada svakom kreiram account lakše ću napraviti paper quotu za svakog učenika pojedinačno. Naravno to nije jedini razlog što se zanimam za ovo. Komplet škola se nalazi na linuxima izuzev privatnih računara koji imaju pristup mreži preko wireless-a. Ovakav postupak bi mi omoćio jednostavnije kreiranje većeg broja novih korisnika svake godine.

u tom slucaju bi najbolje bilo da napravis svoju skriptu koja to radi npr. u php-u ili necem slicnom. u php-u imas vec dostupan csv lib …

echo $password | passwd $user --stdin

http://www.lmgtfy.com/?q=chpasswd