Kreiranje ramdisk na ubuntu distribuciji

Pozdravče svima!!
Jako sam nov sa linuksom.
Prije 6 dana skinuo sam ubuntu sa neta (trebao bi da je 8.10) i instalirao.
Ponaša mi se super, apsolutno sve što sam mogao u windowsu mogu i unjemu… a i hdd mi puno manje bruji
Ali sam čuo da postoji i mogućnost povećati ram pomoću kreiranja ramdiska (vjrujem da je to nešto kao virtuelni ram ili kako god ko volio da to opiše)
Pa sam se bacio na posao, googlam već tri dana i našao sam nešto ali za redhat, i na kraju sam živaca…
Interesuje može li mi iko dati savjet šta i kako ili da jednostavno odem do najbliže zadruge računara i da kupim sebi još jedan modul i da ne lapr**m :slight_smile:

P.s. Koristim samo ubuntu, nema drugih OS

evo ti malo o ramdisk:
http://en.wikipedia.org/wiki/RAM_disk

ako hoces da ti comp brze radi, kupi sebi jos RAM memorije…

[quote=mlato]Pozdravče svima!!
Jako sam nov sa linuksom.
Prije 6 dana skinuo sam ubuntu sa neta (trebao bi da je 8.10) i instalirao.
Ponaša mi se super, apsolutno sve što sam mogao u windowsu mogu i unjemu… a i hdd mi puno manje bruji
Ali sam čuo da postoji i mogućnost povećati ram pomoću kreiranja ramdiska (vjrujem da je to nešto kao virtuelni ram ili kako god ko volio da to opiše)
Pa sam se bacio na posao, googlam već tri dana i našao sam nešto ali za redhat, i na kraju sam živaca…
Interesuje može li mi iko dati savjet šta i kako ili da jednostavno odem do najbliže zadruge računara i da kupim sebi još jedan modul i da ne lapr**m :slight_smile:

P.s. Koristim samo ubuntu, nema drugih OS[/quote]
to sto ti hoces se zove SWAP a ne ramdisk … (mozda to u windowsu zovu tako). znaci trebas kreirati SWAP particiju na hard disku (ako vec nisi) i aktivirati je (nakon kreiranja napravis mkswap /dev/sdX il hdX zavisi koji ti je disk i onda dodas swap da se automatski pokrece prilikom starta u /etc/fstab).

kako bezdušno…
još kada bi ja znao engleski :slight_smile:
nego change nisi mi ništa rekao što nisam ja znao… ajd znao, nego predhodno i napisao
mislim da mi je lakše za brži računar kupiti nabrijanu mašinu ajd zdr’ao
ali ja sam inženjer na birou a sudeći kako se stanje kod nas sređuje biću još dugo tako da od kupovine nema ništa,
a na kraju krajeva možda čisto eksperimentišem pa hoću da vidim da li je to uopšte i moguće napraviti

u svakom slučaju hvala na ohrabrujućim riječima dobrodošlice početniku u linuxu

maher_ -u ću da pokušam da učinim, sada na googlanje za swap :slight_smile:
novi trag je dobijen jeeeeeeeeeeee
hvala puno

Meni se sve cini da Ubuntu sam kreira swap.
Nisam siguran.

hvala puno izazov riješen

swap je katastrofa, nemoj to da ti je interesantno, ako odeš u swap to ti je kao kad ideš po asfaltu sa Ferarri formulom i onda izletiš na onaj pijesak pored staze, eto tolika je otprilike razlika u performansama :smiley: