Kubuntu 9.10 zamrzavanje

Pozdrav,

imam problem sa Kubuntu 9.10, nakon 20 minuta koristenja se jednostavno sistem zamrzne dok na Ubuntu 9.10 to se ne desava. Update je izvrsen odmah nakon instalacije, driveri za graficku su uredno instalirani (nvidia) i sve radi kako treba tih 20 minuta. Da li se nekome ovo desavalo i zna li kako rijesiti? Malo sam googlao i vidio sam da je ovaj problem uglavnom vezan za laptopu medjutim ovo se meni desava na PC-u :slight_smile:

Da ti se racunar ne pregrijava slucajno? Jel te drivere za grafiku koristis i na ubuntu-u? Zamrzne li se ako ne uradis update?

Ne pregrijava se sigurno. Drivere iste koristim i na Ubuntu i sve ok radi. Nisam probao bez update-a, probat cu to pa cu vidjeti. I da kad radim update pojavi mi se novi kernel u boot listi, mozda je do toga

Zbog tog je sigurno. Koji kernel biras u boot listi? Ako biras prvi normalno je da ne radi jer treba ponovo drivere za grafiku instalirati. Novi kernel = nova instalacija drivera. Probaj boot-ati stari kernel. Ako radi onda je sigurno driver. Probaj pa javiā€¦

P.S. Koja graficka kartica?

Evo uradio sam novu instalaciju, uradjen update bez novog kernela, driver za graficku instaliran. Graficka je GTX295, zasad sve radi ok, vec je sat vremena proslo, nije se zamrznuo ali vidjet cemo jos :slight_smile:

A kad instaliras novi kernel, jel mozes uopste da pokrenes sistem? (mislim dodjes li do desktopa)

Kad instaliras novi kernel, boot-aj ga i kad sistem zavrsi ucitavanje (ili do cega vec dodjes), pritisni CTRL+ALT+F1 i unesi svoje korisnicko ime i password. Nakon toga kucaj:

sudo killall kdm (pritisni enter i unesi password ponovo). Nakon toga nadji svoj driver, npr ako je on skinut na desktop kucaj:

cd /home/tvoje_korisnicko_ime/Desktop (ili gdje se vec nalazi). Sledece sto treba, pokreni instalaciju svog drivera sa:

sudo sh ime_drivera.run (driver se zove nekako: NVIDIA_instaler-091fsd bla bla.run)

Nakon instalacije restartuj racunar i onda bi trebalo sve da radi kako treba.

P.S. Posto je mala razlika u krenelu o odnosu koji sad koristis, cak ne moras ni raditi ovo, ali ako ga nekad budes htjeo instalirati ili ga instaliras slucajno onda uradi ovo gore sto piseā€¦

Pozz

Mogu pokrenuti sistem, instalirao sam ja tako driver, sve ok. I evo opet je zamrznuo. Nema veze, mislim da je do KDE-a, uglavnom vratio sam se na Ubuntu pa cu vidjeti drugi put to :slight_smile: Hvala puno u svakom slucaju

Puno će vode proteći dok KDE4 dođe na nivo upotrebljivog. A stabilnost trice nisam siguran da će četvorka ikada vidjeti :frowning:

ja već uveliko koristim KDE4 od ovog opensuse 11.2, meni je sad potaman :slight_smile:

I ja ga koristim na Mandrivi 2010.0, ali je daleko od Gnome-a. Par programa redovno, a par ponekad javljaju ā€œsegmentation faultā€, Kontact i joÅ” par aplikacija prilikom gaÅ”enja ponekad padne, Plasma, iako dosta stabilnija nego ranije, skrÅ”i se s vremena na vrijeme, nekoliko puta (gotovo dvocifreni broj) morao sam brisati ~/.kde4 folder zbog usporavanja nakon login-a i joÅ” nekih zafrkancija itd. A nije do Mandrive sigurno. Sličnih problema sam imao na (K)Ubuntu. KDE 4.3 jeste daleko bolji od prethodnih podverzija, ali daleko od prikladnog za, recimo, kancelarijsku upotrebu. Gnome je ipak beton :slight_smile:

hej, kad kažem da valja onda nema diskusije :smiley: :wink:

My apology, master Nidla. May the Source be with you.