Kucno Umrezavanje

Vozdra

Na linux.com sam procitao veoma interesantan clanak o kucnom umrezavanju radi ucenja. Posto vec imam par racunara koji su umrezeni imam par pitanja.

Zelim da umrezim tri racunara. Sva tri imaju Ethernet D-Link 10 Mbit. (U stvari imam samo dvije ali cu trecu kupiti). Dva racunara su vec umrezena tako sto su direkto povezani. Mogu li koristiti isti kabal kada (samo naravano promjenim zice, ali da li je to izvodljivo ili moram kupovati novi kabal?), budem prikljucivao racunare na HUB?

Namjeravam takodjer kupiti i 10Mbitni HUB koji kosta oko 80 KM maloprodaja. Ima li sta jeftinije i je li ovo povoljno?

Ima li kakvih sugestija sto se tice kabla? Koji da nabavim? Posto ce sve iovako biti 10 meg mogu li koristiti samo CAT3? Ili ipak CAT5?

Eto…

Ah da clanak se zove:

’‘Setting Up a Home Computer Lab to Learn Linux Networking’’ na www.linux.com

[addsig]

Govoris o CROS OVER kablu .

OK spojio si dvije masine ovim kablom .

isto tako ovaj kabl sluzi za spajanje dva HUB-a ukoliko niti jedan od njih nema UP-Link porta.

Ovaj kabl ne mozes koristiti kao takav za povezivanje masine u hub.Ali je moguce da kao sto si sam rekao zamjenis raspored zica ukoliko imas kljesta za konektore ili napravis potpuno novi kabl.

Kablove bi trebao napraviti po kategoriji 5

(CAT5).

1:1 po rasporedu (boje) : SN N SZ P SP Z SS S (svijetlonarandasta narandasta svijetlozelena plava svijetloplava zelena svijetlosmeda smeda)

Vise info o ovoj temi:

http://howto.lugbih.org/network/new.html[addsig]

Odlican tekst Nihade!

Sto se tice kablova imam pitanje: Kako da odrezem kabal odnosno da mu skinem uticnicu. Znam da za to ima nekakva posebna spravica ali posto je nemam sta cu?

To nije izvodljivo ,konektor RJ-45 se moze samo jednom koristiti .Moras kupiti novi kosta oko 0,5 KM (elektronik centar) ali ti trebaju kombinerke za ove konektore , pretpostavljam da ih nemas ali mozes zamoliti nekoga ko ima da ti to uradi.

Kao i uvijek izgleda da postoji nekakav trend ljenosti nasih posjetilaca ili da se bar udostoje iscitati stranice koje je vec neko napisao, te da im mi moramo non-stop ukazivati da se clanci o njima zeljenoj temi vec (mozda) nalaze na nekoj oda nasih stranica…

Usput, Arslan je dopunio taj tekst pa je postao takav kakav jeste sada - ja sam samo postavio kostur (dokaz suradnje Linux zainteresiranih ljudi), steta sto od vas niko nema istih ideja i zelja - jer bi u suprotnom svi daleko dogurali i pomogli sami sebi… Nek vam je na umu da smo svi mi skupa nosioci ideja a i Linux ostvarenja kakva vec sutra mogu biti na BH podrucju… SVI SMO ODGOVORNI!

---------------------------------------

Izvini za ovoliki uvod Bola, nije mi namjera da ruzim “samo” tebe nego sve vas koji gruhate pitanja a da niste bar iscitali stranice, Time is money! pomozite nam - da bi vam pomogli…

Eh, sad sto se tice kablova…

Ukoliko stvarno nemas ta kljesta za spajanje tih konektora (a nemas ni od koga da pozajmis) onda si nagrebusio

Da sam ja na tvom mjestu ja bih radije kupio kablove (posto ovdje dodje jeftinije da ih kupis nego da pravis - ukoliko se radi samo o nekoliko kom. 2-3 (ne znam kakvo je stanje u BiH)) a i kad ih napravis trebao bi ih onda i testirati da li si uradio kako treba itd…

Mada ti opet znas najbolje kako ti se isplati i da li ces to sve moci srediti… [addsig]

Ne pratim te … O kakvim tekstovima govoris???

Ispravi me ako grjesim ali ovo je forum, i sada ja ispadoh kriv sto sam poslao normalno pitanje! Pa ako ti se ne da ne moras odgovarati!

Fino samo ignorises ‘‘levata’’ koji nije procitao tekst koji ‘‘negdje postoji’’

Eh, kao sto sam i mislio… odmah se neko nadje uvrijedjen…

Po hiljditi put na ovom forumu ponovljen refren “niko nije rekao da si levat” … ako si ti to tako shvatio onda izvini.

Tacno je da je ovo forum i samo ti pitaj!

Usput, dobar savjet. [addsig]

Nihad je u pravu,niko nikoga ne podcjenjuje i svako ce ti odgovoriti na postavljeno pitanju (naravno ukoliko si poslao dovoljno informacija o problemu) ali je to pogresan pristup.Rjesenje problema se postavlja na forum maillistu ili news tek ukoliko zaista ne postoje informacije koje bi ti pomogle u rjesenju istog.

Ljudi koji su pisali Howto dokumente su ih pisali iz tih razloga,stoga ljudi citajte ih.

Max

Da ne bi bilo zabune… mislim da Nihad nije nista “ruzno” htio reci. Valjda ljudi ne znaju da postoje i dodatne sekcije poput howto.lugbih.org, start.lugbih.org, sigurnost.lugbih.org itd. na kojima mogu pronaci dosta tekstova o cesto postavljanim pitanjima…

Naravno, slobodno pitajte a mi cemo se potruditi da vas uputimo na pravu adresu…

Amila

Ne ne… Meni je zao. Vidim da sam pogrjesio kada sam odgovarao. Nihad je u pravu! Prije nego sam pitao trebao sam procitati HOWTO, sto sam i uradio! Zaista sve sto me je zanimalo nasao sam u HOWTO-ovima.

Toliko

Ok, super. Vazno je da se razumijemo…

Amila

Slazem sa sa Nihadom.

Pogledajte linkove na samom pocetku strane i vidjecete da linux.org.ba je sastavljen iz vise site-ova…kao projekti, gnu, howto, start itd. Znaci malo bolje gledajte linkove i naravno procitajte nesto od toga. Ako ne dobijete odgovor na ono sto vas muci pozete pitati u forumu ili eventualno predloziti da se nesto napise na datu temu (howto). Ovaj tekst nije zamisljen kao kritika vec kao jedan mali howto/uputstvo o koristenju linux.org.ba site-a. Ugodno surfanje !