ako je ko u blizini ima sansu:
http://www.lai.nl/fmpro?-DB=training2.fp5&-lay=web&-error=error.html&-Format=training.html&training+code=UFUND&-Find
ili
http://www.lai.nl/linux/default.html
ako je ko u blizini ima sansu:
http://www.lai.nl/fmpro?-DB=training2.fp5&-lay=web&-error=error.html&-Format=training.html&training+code=UFUND&-Find
ili
http://www.lai.nl/linux/default.html
Cijena je stravicna… :?
SYSTEM ADMINISTRATOR
København
SYSTEM ADMINISTRATOR FOR LARGE SCALE SERVER SOLUTION
We are looking for an experienced system administrator to monitor, maintain and optimize our iLead Servers. The setup consists of about 20 servers in a mixed Windows / Linux environment. You will be part of the iLead tech team as responsible for the availability of the system. We need a 100% team player, a dedicated and responsible person.
JOB DESCRIPTION
You will be part of our team of 6 highly dedicated tech people and support the developers with your knowledge in server optimization.
Your main goal is to keep the iLead servers running and achieve close to 100% uptime.
Monitor the system for performance issues and upgrade where necessary.
Keep the systems up-to-date with security updates and service packs.
Monitor hardware and software for problems or underperformance, and replace when scaling is necessary.
Monitor the system for intruders and eliminate security holes if necessary.
Search for possible optimizations that can increase performance or save hardware costs.
YOUR PROFILE
You have several years of experience as System Administrator for a larger mixed environment server setup. Especially with website specific applications, such as web servers, SMTP servers, database servers etc.
You are an expert Linux administrator (preferably SuSE Linux) and have used Linux for mission critical systems.
You have good experience in maintaining Windows 2000/2003 servers.
You have configured and maintained load balancers to control Internet traffic.
You have used an SMTP server for large mail send outs.As system administrator in a web server environment, you have expert knowledge in many of the following applications:
Linux - Linux Virtual Server (for load balancing)
Linux - Apache and Boa web servers
Linux - PostFix SMTP server
Linux - Nagios and Cacti (for monitoring)
Linux - Samba
Linux - Other: DNS, FTP etc.
Win2k - IIS 5 and 6 running ASP and ASP.NET
Win2k - SQL Server 2000
You have a general understanding of the importance of server reliability and 100% uptime.
You speak English fluently and preferably some German.
WE CAN OFFER
At … , we can offer you the opportunity to work in an innovative company that at all times is seeking to find solutions beyond the existing boundaries. We are looking for people with a passion for creating new ideas and concepts - people who seek challenges and have the experience and professionalism. People should be open-minded and eager to participate actively in discussions and brainstorming to ultimately add the most value for our clients.
As System Administrator
Probably the most demanding server setup in Denmark - more than 10 million users pr. day.
An important position in one of Europes leading e-Advertising companies. Needless to say, employees are important for us and are treated accordingly.
OK, 90% ovog bi zadovoljio, sto se tice Linux-a , a 5% sto se tice windows-a.
Ja sam zainteresovan za ovaj posao. Evo odmah da se predstavim i posaljem svoju sliku:
Ok, vic ste shvatili iako mislim da i ovaj gore neispunjava sve uslove.Tipično za današnje vrijeme. Traže 40-setogodišnje iskustvo a plaćaju te kao 18-estogodišnjaka.
8)
Jel ovo slika sa intervjua iz nekog od Linux magazina? Mislim da jeste i da je naslov intervjua bio nešto kao The great imperator…
Slika je iz WIKI-enciklopedije
Prijevod na bosanski:
SYSTEM ADMINISTRATOR
K?benhavn
SYSTEM ADMINISTRATOR FOR LARGE SCALE SERVER SOLUTION
Server administrator a.k.a “mali od bekapa”
We are looking for an experienced system administrator to monitor, maintain and optimize our iLead Servers.
Mi smo duduci kakih nema. Neko nam je uvalio njake servere koji niša ne valjaju – ali imaju zgodno ime!
The setup consists of about 20 servers in a mixed Windows / Linux environment.
Ne znamo ni koliko ima tih servera, a kamoli šta je na njima.
You will be part of the iLead tech team as responsible for the availability of the system.
Pošto ih niko od nas ne zna ni upaliti, zapošljavamo hrpu “hakera” da se brinu ko o svojim rođenim.
We need a 100% team player, a dedicated and responsible person.
Jao ti se ako nas izradiš!
JOB DESCRIPTION
You will be part of our team of 6 highly dedicated tech people and support the developers with your knowledge in server optimization.
Gledaj vamo lafčino. Ja sam ti zaposlijo jedno 10 ljudi sa nekakom diplomom MCSE. Svi moji golf partneri kažu da su ti MCSE pravi genijalci. Ali problem je što su njihove VB.NET skripte spore k’o k…c. Zato ćemo mi kupiti kamion servera i zaposliti jedno 5-6 admina da ih ćeraju. Zar nismo pametni, rodila nas majka?
Your main goal is to keep the iLead servers running and achieve close to 100% uptime.
Ti selveri ima da radu danonoćno.
Monitor the system for performance issues and upgrade where necessary.
I da matere ti malo ubrzaš te VB.NET skripte.
Keep the systems up-to-date with security updates and service packs.
Ako nam neko montira bin ladena na stranicu, to ne može nikako biti greška naših MCSE genijalaca! Ti si kriv! Razumeš?
Monitor hardware and software for problems or underperformance, and replace when scaling is necessary.
Ako jednog dana skontamo da nam ni ovaj kamion servera nije dovoljan, to je tvoj problem. Ne znam kako ćeš ga riješiti, ali je tvoj problem.
Monitor the system for intruders and eliminate security holes if necessary.
Ako se nekim čudom dasi da naš MCSE genijalac pogriješi… ima da zakrpiš tu grešku tiho i neprimijetno da se naša primadona ne bi nedobog uvrijedila.
Search for possible optimizations that can increase performance or save hardware costs.
Jesam li rek’o da matere ti malo ubrzaš te VB.net skripte? Osijedih!
YOUR PROFILE
You have several years of experience as System Administrator for a larger mixed environment server setup.
Ljudi koji ne znaju lažirati svoj rezime nam nisu interesantni.
Especially with website specific applications, such as web servers, SMTP servers, database servers etc.
Vidi što ja znam ovijeh termina?? Haa???
You are an expert Linux administrator (preferably SuSE Linux) and have used Linux for mission critical systems.
Igro sam neki dan golfa sa jednim pravo finim momkom iz Novela…
You have good experience in maintaining Windows 2000/2003 servers.
…ali Mikrosoft je Mikrosoft!
You have configured and maintained load balancers to control Internet traffic.
I ovo sam isto čuo da je plaho bitno.
You have used an SMTP server for large mail send outs.
Naša mreža ima problema sa virusima, ali se niko ne usudi da mi kaže da je virus na mom laptopu. Nek se znoje admini, poso him je da se bavu time.
As system administrator in a web server environment, you have expert knowledge in many of the following applications:
Linux - Linux Virtual Server (for load balancing)
Linux - Apache and Boa web servers
Linux - PostFix SMTP server
Linux - Nagios and Cacti (for monitoring)
Linux - Samba
Linux - Other: DNS, FTP etc.
Win2k - IIS 5 and 6 running ASP and ASP.NET
Win2k - SQL Server 2000
Jedan kolega mi je dao listu sa kvadratićima što se štrihiraju. Pa eto ja štrihiro ono što mislim da treba. Ma znaš ti sve ovo jelde?
You have a general understanding of the importance of server reliability and 100% uptime.
Najviše me nervira kada admin kaže da je restartanje apača “normalna procedura”. Pa stranica nije dostupna čitavih sekundu i po!??!?1?!??!??$$@#%
You speak English fluently and preferably some German.
Naš CEO, Njemac, nema ni osnovnu završenu jer da ima govorio bi engleski tečno.
WE CAN OFFER
At … , we can offer you the opportunity to work in an innovative company that at all times is seeking to find solutions beyond the existing boundaries. We are looking for people with a passion for creating new ideas and concepts - people who seek challenges and have the experience and professionalism. People should be open-minded and eager to participate actively in discussions and brainstorming to ultimately add the most value for our clients.
Ovo sam prepiso isto od jednog kolege. Mada ne kontam šta ja imam kog vraga da motivišem zaposlene!? Pa plaćeni su, zar im to nije dosta??
As System Administrator
Probably the most demanding server setup in Denmark - more than 10 million users pr. day.
Gledo sam statistiku neki dan. Šta znači ono “hits”?
An important position in one of Europes leading e-Advertising companies.
U našoj firmi prodajemo bannere zato je… ups! jesam li rekao banere? mislio sam na banane! da, banane, mi smo vodeći evropski trgovac bananama :mrgreen:
Needless to say, employees are important for us and are treated accordingly.
Bićeš dobro* plaćen.
[i]APPLICATION
If you are interested, send an application by e-mail to…
Attach a CV and documentation of qualifications if possible.
===========[/quote]
2 Vedran = :kul: :lol:
sto se ostalih komentara tice - slazem se haman sa svima…
nazalost ovo je jedan primjer uzet iz “real life”
Mislim da je ovo jedna vrlo važna tema na koju su komentari i mišljenja dobrodošla. Nažalost neznam kakva je situacija u BiH što se tiče certifikata, tako da samo mogu pisati o situaciji u Njemačkoj. Možda je to ono što nam hitno treba ako želimo da vlada obučava ljude koji će kasnije administrirati platforme u državnim institucijama.
U Njemačkoj postoji više certifikata koje ne bih sve da nabrojavam. Posebno bih da naglasim LPI (Linux Professional Institute ) koji nudi dva stepena. Stepen 1 kao “Junior Administrator”, i stepen 2 kao " Intermediate Level Administrator". Oba stupnja su veoma teška za polaganje. Sva sreća da se polaganja vrše i na Njemačkom jeziku, jer doskora je bilo samo na engleskom. SuSE i Novell takodje nude certifikate za svoje produkte ali zahtijevaju položen LPI. RedHat takodjer nudi RHCE certifikat ali me neiteresuje toliko zato sto nisu priznati kao industriski standard (LPI jeste).
Pozdrav,
Da se nadovezem na licence u BiH.
Prema onome sto ja znam ovdje niko ne pruza mogucnost polaganja LPI certifikata. Prije nekoliko mjeseci imao sam priliku porazgovarati sa direktorom CISCO/a za BiH i pitao sam ga imaju li oni namjeru uraditi nesto takvo na sto sam dobio odgovor da takvo nesto razmatraju vec neko vrijeme…
U Hr postoji algebra koja nudi usluge polaganja LPI ali cini mi se da je poprilicno skupo… Vise mozete vidjeti
http://www.algebra.hr/LinuxAkademija.asp
Ne znam ali mislim da se na ovom planu treba nesto hitno poduzeti…
Našao sam stranicu na kojoj je moguće tražiti razne centre za polaganje certifikata i vidi tamo, i u Bosni postoje dva:
Center for Computing Education - CCED, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo
i drugi je
Acord BH
Vilsonovo setaliste 9
Sarajevo 71000
Polaganje se ovdje plaća oko 125 Eura ali pripreme za taj certifikat su užasno skupe. Ipak, nisu obavezne tj. postoji mogućnost samopodučavanja odnosno treninga.[/b]
U Accordu se stvarno i mogu polagati ispiti za LPI, već imamo par “visoko pozicioniranih” članova sa položenim 101 ispitom
Mene interesuje Sun-ov certifikat , imal to gdje ?
I kolko kosta polaganje za taj LPI ?
Thx
Neznam koji mislis ? Certifikat za solaris ? Neznam nista sto se tice toga. Polaganje za LPI certifikat kosta kao sto sam gore naveo oko 125 Eura, ali pripreme su mnogo skuplje. Tako npr. moras za 3 dana treninga racunati na oko 1000 Eura.
Ima u ULKu jeftinije