Juce sam uspio pokrenuti DVD player na svom SuSE-u.
Kako ne igram igrice na kompjuteru niti sam prije koristio kompjuter za bilo sta drugo osim programiranja, graficka kartica koju imam na kompjuteru je onda sto dodje sa kompjuterom, obicna, standardna.
Stavim film i - radi. Zvuk je (za zvucnike koje posjedujem) odlican.
Slika - k’o izrabljena video kaseta. Nema one “cistoce” koju imam ne TV-u ili dvd playeru za auto? Sta bi mogao da bude uzrok? DVD drive? Monitor? Video kartica? Sve troje?
Kako misliš ‘standardna’ grafička? Misliš integrisana?Daj vdii koju imaš grafičku
Prvo provjeri da li ti je medij čist (može biti da si uprljao DVD), sigurno ti neke opcije nisu dobro podešene :9 u ečmu si to probao (Xine?)…
Ako slika puca onda je zaista do grafičke, vrijeme za novu kupovinu
[quote=Emx]Kako misliš ‘standardna’ grafička? Misliš integrisana?Daj vdii koju imaš grafičku
Prvo provjeri da li ti je medij čist (može biti da si uprljao DVD), sigurno ti neke opcije nisu dobro podešene :9 u ečmu si to probao (Xine?)…
Ako slika puca onda je zaista do grafičke, vrijeme za novu kupovinu[/quote]
Ma, da. Integrisana.
Medij jeste cist. U stvari, probao sam nekoliko filmova i razlika u kvalitetu slike koju dobijam na TV-u i slike na monitoru - drasticna
Salim se. Nije “drasticna”. Niti je slika toliko slaba da se “ne da gledati”. Nego jednostavno je slabiji kvalitet. Inace je stabilna (ne puca), niti seta niti se prekida.
A gledao sam u Kaffeine.
Kako na TV-u gledaš? Preko SCART chinch kabla?
chinch
I mene je Kaffeine zezao.Bilo je nesto poput dobro kompresovanog file-a . Zasto ne probas mplayer
[quote=Emx]Probaj VLC.Dobar je i na Windowsu
Mada ja mislim da je ipak to do grafičke kartice :)[/quote]
pokusacu pokrenuti mplayer i/ili VLC - ako budem znao
Afane dodaj Repositori u Yastu za dodatne izvore Softwerski paketa,na Packmanu imas Mplayer i VLC i jos bezbroj drugih (ne)ofizialnih paketa,i onda komotno instaliraj programe do mile volje.
protocol - HTTP
server name - packman.iu-bremen.de
Directories - suse/10.0
Sto se tice Kvaliteta slike ,tu uglavnom nikada nije problem Softwera ,vec uglavnom Graficke Karte ili Monitora ,postaj svoj conf. Karte i Monitora,pa cemo mozda nesto naci.
U medjuvremenu experimentiraj sa podesavanjem Monitora (cinimi se da je rijec o Notebooku ili…)nazalost 90% je takvih (tehnika na nivou 1980 cijena 2006) “dobrih” Monitora…bilo bi intresantno i to ako bi na istom Compu sa inim Operativnim Sistemom Pokusao isto (za usporedbu)…
pozdrav
[quote=die7]Afane dodaj Repositori u Yastu za dodatne izvore Softwerski paketa,na Packmanu imas Mplayer i VLC i jos bezbroj drugih (ne)ofizialnih paketa,i onda komotno instaliraj programe do mile volje.
protocol - HTTP
server name - packman.iu-bremen.de
Directories - suse/10.0
Sto se tice Kvaliteta slike ,tu uglavnom nikada nije problem Softwera ,vec uglavnom Graficke Karte ili Monitora ,postaj svoj conf. Karte i Monitora,pa cemo mozda nesto naci.
U medjuvremenu experimentiraj sa podesavanjem Monitora (cinimi se da je rijec o Notebooku ili…)nazalost 90% je takvih (tehnika na nivou 1980 cijena 2006) “dobrih” Monitora…bilo bi intresantno i to ako bi na istom Compu sa inim Operativnim Sistemom Pokusao isto (za usporedbu)…
pozdrav[/quote]
Nije notebook nego desktop. Monitor SONY, medjutim, nije bas puno mladji od mene
ne znam da li ima veze, al ifotografije na monitoru izgledaju super. pretpostavljam da bi i film (DVD) trebao biti super. Ili bar jako dobar.
Ne mogu probati na drugom OS-u jer ja topm kompu imam jedino SuSE.
sta kaze xorg.conf…
recimo Color Depth…[(dali si mozda dosao na ideju obrisati Monitor) shvati ovo zaista ko salu,na ovom Forumu su neki ljudi mnogo osjetljivi na sale,pa naznacujem]
pozdrav
P.S ne predstavljanje slika je totalno razlicit proces od prikazivanja Filmova tj mpeg,mpeg2 itd!
pozdrav
[quote=die7]sta kaze xorg.conf…
recimo Color Depth…[/quote]
posto sam sada naposlu, nemam pristup suse-u. pogledacu kad dodjem kuci.
Dobro si me podsjetio da i to ukljucim u zenin “opis poslova”.
E stari pa sta je sa slikom,tj tvojim problemom?
pozdrav
P.S koja je ono maca sa tobom na slici (plavusa)
pozdrav2
[quote=die7]E stari pa sta je sa slikom,tj tvojim problemom?
pozdrav[/quote]
nisam se stig’o igrati sa ovim zbog drugih obaeza. nadam se preko vikenda.
[quote=die7]P.S koja je ono maca sa tobom na slici (plavusa)
pozdrav2[/quote]
koja plavusa? koja slika? mislis da se ja sjecam svake?
[quote=die7]E stari pa sta je sa slikom,tj tvojim problemom?
pozdrav
P.S koja je ono maca sa tobom na slici (plavusa)
pozdrav2[/quote]
Shakira!
(slika na tvom Web-Serveru)
Jao Afane pa podjeli iskustva sa nama nemoj da se ustrucavas…
Slabo vidim jel to vostana figura ili pravo meso…
Sta je sa DvD-filmovima,jos uvijek losa slika?
pozdrav
[quote=die7](slika na tvom Web-Serveru)
Jao Afane pa podjeli iskustva sa nama nemoj da se ustrucavas…
Slabo vidim jel to vostana figura ili pravo meso…
Sta je sa DvD-filmovima,jos uvijek losa slika?
pozdrav[/quote]
svakako da je vostana. “prava” je bila nekoliko veceri nakon toga - u snovima
al’, napravili su je - svaka im cast. JeyLo je bila isto jako dobra. Moja ljubimica Julia Roberts je tako-tako. Imam hrpu slika ako te interesuje.
[quote=afan]Juce sam uspio pokrenuti DVD player na svom SuSE-u.
Kako ne igram igrice na kompjuteru niti sam prije koristio kompjuter za bilo sta drugo osim programiranja, graficka kartica koju imam na kompjuteru je onda sto dodje sa kompjuterom, obicna, standardna.
Stavim film i - radi. Zvuk je (za zvucnike koje posjedujem) odlican.
Slika - k’o izrabljena video kaseta. Nema one “cistoce” koju imam ne TV-u ili dvd playeru za auto? Sta bi mogao da bude uzrok? DVD drive? Monitor? Video kartica? Sve troje?[/quote]
Blago tebi ja ne mogu nikako da natjeram da proradi DVD ni DivX…
problem je u DMA dektiviraj i provjeri !
(u suse DMA se mora 2 puta dektivirati)
problem nadjen u Linux Magazin april-2006