Kvarenje teme nakon update-a

Dakle,zadnji Ubuntu 10.10,update kernela danas bio i kada sam usla vise mi ne izgleda kao prije,tj malo se izgled teme promijenio tj ruznije izgleda,ne znam kako da objasnim.
To mi se desavalo i u drugim verzijama ali nikada nisam skontala kako da to vratim da bude ono ljepse,tj ne znam kako.
Evo da vidite na sto mislim:
http://img818.imageshack.us/img818/594/snimakekranaraunar.png
Dakle sve ovo oko ikona je kao isprano bez ikakvih glossy efekata sto su prije bili.

Pokreni bilo koju GTK aplikaciju u terminalu i vidi koje greške pišu. Zna se desiti da ponekad nova verzija engina koji crta temu ne podržava više tu glossy funkciju koju spominješ. Probaj naći novu verziju svoje teme (pretpostavljam da si je ili ručno instalirala ili da koristiš temu koja se više ne razvija).

E to se dešava sa Gnome već neko vrijeme, ne samo Ubuntu, jednostavno gnome-settings-daemon pukne. Meni se zna desiti da pukne prilikom zatvaranja neke aplikacije iz “notification area” (a.k.a. system tray-a), naročito ako nije korištena pola sata, sat ili više. Moguće je da ima veze sa Compiz-om, ali to nisam siguran. Isto tako, moguće je da je tema ta koja pravi problem. Ja sam na kraju napravio skriptu koja pokreće gnome-settings-manager, a zatim i “ubija” Nautilus (killall nautilus). Znači, provjeri da li je gnome-settings-daemon aktivan među procesima, ako nije, pokreni ga.

Desi se meni ponekad ovaj slucaj bas na gnome, ali ne cesto. Compiz mi nije ukljucen pa ne bih rekao da je do njega. Desavalo se kad izgasim Deluge.

Meni se ovo nikad desilo :S. Bas vrtim kroz glavu i ne vjerujem da mi se ikad ovo desilo :smiley: Mozda si slucajno izbrisala ili zaboravila instalirati engine koji tema koristi, mozda ti je update to uradio.

Meni se prvi put desilo sa shiki temom (shiki-noble-theme) na Ubuntu 10.04. “Tradicija” se nastavila i na Debian-u. Prije dan-dva sam prešaltao na equinox temu sa novijim murrine engine-om iz nekog PPA za Ubuntu i još se nije ništa skršilo. Ako tako ostane još koji dan onda će biti da je do teme.

EDIT: Hehe, puk’o je :smiley: Nešto Gnome-tu nije po volji.

E ovako:
-gnome-settings-daemon je ukljucen tj ima ga medju procesima
-sto se tice teme, tema je Dust Sand izabrana medju onim sto su i dosle po defaultu
-compiz je naravno aktivan tj svi efekti i karafeke ostale
-sve sto sam uradila jeste update kernela koji je jucer mislim bio i resetovala i ovo se desilo

E sad kako da to ispravim pitanje je?Probala sam koristiti emerald kao window manager da vidim ima li promjena medjutim nista od toga.
I evo sve ne mogu da vjerujem,dok sam ovo pisala pogledam prozor u my computeru i sad je sve normala???WTF?
Nemam pojma kako se popravilo samo od sebe i sta je uopste bio uzrok ovome.
Evo sad slike kako je normalno:
http://img826.imageshack.us/img826/594/snimakekranaraunar.png

Samo da javim da je upravo Meho ovo tvoje rjesenje takodje i rjesenje za ovaj moj problem.
Dakle:

gnome-settings-daemon

killall nautilus

Hvala

Usput, još sam primijetio da gnome-settings-daemon puca kada zatvorim neku od KDE-aplikacija, dok, čini se, ne puca kod “native” aplikacija. Očito da Gnome sve manje simpatiše KDE. Nadam se samo da je to slučajnost, inače…

Ja nisam primijetila konkretnu vezu sa KDE aplikacijama.Jednostavno se nekada desi odah cim se pojavi desktop nakon podizanja sistema.
Mozda i compiz ima veze…ne znam :roll: ali znam da ono gore navedeno rijesi problem odmah :kul: