KVPM problem

Instalirao sam KDE Volume Partition Manager putem Ubuntu Software Centar i pokušavam ga otvoriti međutim prijavljiva mi slijedeću grešeku:

The program must be run as root (uid=0)

ja imam jedan account na svom ubuntu 9.10 , koji je root. Sad… ne znam, trebam li šta u terminalu pisati da “zaverglam” ?

hvala

sudo -s

[quote=root0]Instalirao sam KDE Volume Partition Manager putem Ubuntu Software Centar i pokušavam ga otvoriti međutim prijavljiva mi slijedeću grešeku:

The program must be run as root (uid=0)

ja imam jedan account na svom ubuntu 9.10 , koji je root. Sad… ne znam, trebam li šta u terminalu pisati da “zaverglam” ?

hvala[/quote]
Čisto informativno, tvoj account nije “root” account, pošto je on isključen na Ubuntu iz sigurnosnih razloga. Ustvari, ti samo možeš koristiti root privilegije u situacijama da je potrebno odraditi administrativne poslove, nakon čega opet “postaješ” obični korisnik. Za više informacija o “sudo”, pogledaj ovdje.

Kako je Bo napisao, možeš pokrenuti kvpm (pretpostavljam da je “kvpm” komanda za pokretanje KDE Volume Managera) kroz Terminal, stavivši ispred nje “sudo”:

Također, možeš koristiti i “kdesudo”:

Alt+F2 kdesudo kvpm

Sorry, nisam mogao da odolim :slight_smile:

hehe hvala :slight_smile: ! da, slikovit prikaz…

samo, razočarao sam se u KVPM… btw postoji li kakav dobar program da iz trenutne particije od 230 GB (na kojoj se nalazi Ubuntu 9.10) iščupam sebi 100 GB … tako da imam na primary particiji 130GB a secondary 100 GB ! Smatrao sam KVPM rješenje svih rješenja… međutim… nekako i ne ide… ili ja to ne znam.

fdisk ?

http://www.howtoforge.com/linux_resizing_ext3_partitions

Čini mi se da je problem u tome što ne možeš mijenjati particiju iz OSa koji je instaliran na toj istoj particiji. Podigni Ubuntu sa live CDa i koristi gParted (nekad je dolazio po defaultu instaliran, ali možda ćeš morati doinstalirati).

Kad smanjiš sistemsku particiju nije sigurno da će sistem poslije raditi. To sam ja tražio da mi kažete kako da uradim i gparted-om, odradio ali sistem više nije boot-ao. :slight_smile:

necu dirati. volim ovako uzivati o neopremljenom ubuntuu nekog nešto zeznuti… :slight_smile: iako se brzo podigne sys.

Ako ti se da, nadji na netu program clonezilla to ti je program sličan Norton Ghost-u za snimanje stanja diskova, Njime možes da sačuvas image svoje sistemske particije pa ako nešto zezneš opet vratiš stanje na prvobitno. Ali ako nisi radio sa sličnim programima pazi, može se i zezuti nešto. (možes npr. izbrisati cijeli disk)

Čudno, zato što sam to radio nekoliko puta i nikada nisam imao problema.

Kad smanjiš sistemsku particiju nije sigurno da će sistem poslije raditi. To sam ja tražio da mi kažete kako da uradim i gparted-om, odradio ali sistem više nije boot-ao. :)[/quote]
u pravu si al polovicno… prije smanjivanja MORAS uraditi e2fsck onda viditi dali ti kernel/fs podrzava resize_inode (dumpe2fs -h /dev/sdX pod “Filesystem features”) i onda tek smanjiti. uvijek je dobro imati neku boot particiju koja je “prva” na disku jer postoji bug u grub-u koji ponekad i vjerovatno sa nekom odredjenom verzijom ne moze citati vise nego 256 il 512MB od root particije (nisam trenutno siguran koja je prava cifra) i ako ti boot file-ovi nisu bas u tom opsegu neces ga boot-at