Launcheri

Raja,

Zanima me ova stvar. Kada se kreira lanuncher na Ubuntu-u (u narodu poznat kao shortcut), da li je moguce da se u polje za unosenje komande unese vise komandi. Npr. ako zelim da napravim launcher za internet konekciju, upisem tamo komandu pon dsl-provider, ali bih htio da me klikom na ikonicu odmah prebaci na neku stranicu npr. ubuntu.org.ba. Eh sada, u terminalu nema nikakvih problema da se vise komandi ukuca zaredom, jer se odvajaju sa znakom &, ali kad to isto ukucam u polje za komandu kod launchera, onda ne fercera. Vas cijenjeni sud?

Mislis, odvajaju se znakom tacka-zarez (;)? Pretpostavimo da koristis KDE, ako je pretpostavka validna, onda bi trebalo da mozes ukucat vise komandi.

Da da, tačka zare (;), moj lapsus. Međutim kad se identičan niz komandi prekopira iz Terminala u launcher, onda tamo ne fercera. U pitanju je GNOME.

Kako pravis launcher?

Desni klik na Desktop->Create Launcher->u polje Command upisem komandu.

U krajnjoj liniji možeš napraviti skriptu (samo započni fajl sa #!/bin/sh i dodaj sve naredbe koje ti trebaju), chmod 755 imeskripte.sh pa onda napravi “launcher” koji pokazuje na skriptu.