Lazarus/Ubuntu problem, projekat!

Dobar dan,
Imam jedan mali problem, instalirao sam ubuntu 8.04 i nakon instalacije sam htio instalirati lazarus, no medjutim to je nemoguce, free pascal ne mogu instalirat nikako pokusao sam na milion nacina!
Dali je neko od vas pokusao instalirat fpc na Ubuntu 8.04?

S poštovanjem,

Terminal -->>
sudo apt-get install lazarus

pokusao, sve to znam :slight_smile:
al kad krene kaze da nemoze instalirat neki dependcie od free pascala, fp-units-gtk1, i onda sam ja sve to rucno poskidao sa stranice fpc i instalirao, al opet nece, onda mi lazarus kaze cant install fpc, a vec sam ga instalirao :S na starijim verzijama ubuntua je radio savrseno, vjerovatno je neki sjeb sa verzijama tih units-a ne kontam, trazio sam po netu i niko se ne zali da ima problema, mene mora svaki baksuzluk potrefit :smiley:

u svakom slucaju hvala na pokusaju !

Jesi probavao skinuti sa njihovog sajta? Recimo freepascal-2.2 (RC2), imaju Debian pakete, a lazarus je odavno prešao na GTK+2, tako da ti ni to neće praviti probleme …

ftp://ftp.freepascal.org/fpc/beta/2.2.2rc2/

Ako ne rade deb paketi, onda vjerovatno radi binarna distribucija (*.tgz).

Proba sam skinut i to, instaliram ga bez problema paket po paket i onda kada hocu startat lazarus deb paket kaze da ne moze instalirat fpc. i tu se sve zavrsava.
Hvala puno na trudu nemojte da vas previse zamaram ukoliko slucajno naletite na neko od mogucih rijesenja javite, a ja cu nastavit googlat mozda nesta i pronadjem !

Evo bas sam pokusao instalirati lazarus sa apt-get i ide i radi sto je najgore :smiley:
Izbrisi te pakete koje si instalirao, kada odes u terminal i pokusas instalirati lazarus kopiraj text iz terminala i postaj ovdje.
Drugo vidi u Synaptic-u dali su ti Repositoiries ukljuceni mislim da su paketi u universe.
Kod mene je verzija na synapticu 0.9.24-0-5, mozda ti ovo necemu pomogne…

Ev kaze da broken package!

[quote]nedzad@nedzad-desktop:~$ sudo apt-get install lazarus
Reading package lists… Done
Building dependency tree
Reading state information… Done
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.

Since you only requested a single operation it is extremely likely that
the package is simply not installable and a bug report against
that package should be filed.
The following information may help to resolve the situation:

The following packages have unmet dependencies:
lazarus: Depends: fp-units-gtk but it is not going to be installed
E: Broken packages[/quote]
a u synaptic pm-u kada hocu instalirati fp-units-gtk kaze da mu fali neki libgtk koji isto tako ne mogu instalirat, e sad vidi ovo
u toku moje patnje ja sam uspio nekako nagurati free pascal i imam instaliran fp-units-gtk2, jel moze biti da je problem u konfliktu sa verzijama ili nesto slicno ?

Rijesen problem :smiley: ipak je bilo do repozitorija :slight_smile: glupan sam hehe
doda sam neke nove third party i sada radi :smiley: nevjerovatno evo upravo mi trosi dragocjene MB ADSL-a :slight_smile:

Hvala jos jedno na pomoci…

[quote=nedzadk]Rijesen problem :smiley: ipak je bilo do repozitorija :slight_smile: glupan sam hehe
doda sam neke nove third party i sada radi :D.[/quote]
Izvoli otprilike kako kod mene izgledaju Repositoiries:
http://img363.imageshack.us/my.php?image=screenshot1ih1.jpg
Nije uopste iz nekakvih Third-party Software.

Posto je GTK1 mozda te prestrasi njegov izgled :smiley:
http://img530.imageshack.us/my.php?image=92338147ow6.jpg
poslije:
http://img363.imageshack.us/my.php?image=67969772zz0.jpg

e ebga, nece ponovo sad mi kaze da mi fale neki uniti kad hocu kompajlirati projekat,
nista od ovoga ne da mi se zezat!"

Stvarno, ako nemas zivce da to cackas (stavise, ako ti to nije interesantno) ne vidim poentu u koristenju ovog OSa?

[quote=nedzadk]e ebga, nece ponovo sad mi kaze da mi fale neki uniti kad hocu kompajlirati projekat,
nista od ovoga ne da mi se zezat!"[/quote]
Synaptic --> Search–>> fpc
Instaliraj fpc-utils a moze i fpc-source.
Nisam nikakav programer, ali mislim da je to to?

Lazarus nece, instalirao sam ovaj put kompletan fpc. IDE od fpc radi, moze kompajlirati i sve, al lazarus nece :S vjerovatno sam nesto zajebao sa milijardu instalacija koje sam pokusao pa sam mu pomutio putanje do units-a…al ne bitno ono sto hocu reci je mala opaska na ovaj komentar…

Kao prvo, nije mi interesantno trositi zivce i vrijeme na lazarus, fakat mi se ne da…poenta koristenja ovog OS-a ? hmmmm e pa vidis, kao prvo OS mi ne predstavlja nista sto bi mi bilo interesantno, zelim da je stabilan i da radi i da aplikacije koje zelim koristit rade na istom…ne vidim sta bi mi trebalo biti interesantno u OS-u, nisam od onih koji prckaju po cijeli dan i igraju se mali “hakercica” po terminalu i zovnu drugove da pokazu kako su oni mangupi (svaka cast pojedincima koji to rade da bi nesto korisno uradili)…vec 2 godine vozim dual boot linux/windows, i ovo je prva instalacija ubuntu-a sa kojom imam problema…do sada je sve radilo ko sat (a mogu reci da nisam neki bas ono pocetnik, kuzim se malo :D) … bez neke uvrede al mislim da nije nikoga briga koja je moja svrha koristenja linux-a, a sad vas ne bih ometao, adioe3 a ti nastavi izigravati hakercica …

De spustite loptu na zemlju ljudi. Razumijem i jedne i druge argumente glede svrhe korištenja operativnog sistema, ali nazivati podsmjehivati se nekome zbog jedne ili druge stvari nema smisla. Ja sam prvi ovdje hakerčić kako ti kažeš i svi smo mi u izvjesnom smislu hakerčići. Bež hakerčića ne bi bilo ni ove stranice, ni ničega ovdje. Prema tome, molim više poštovanja spram ove ustanove. Niko ovdje nije obavezan na bilo što, svi smo ovdje dobrovoljno. Prema tome, u zdravom postu, zdrav forum.

Vrlo glup post.

Lose raspolozenje bilo. Moje izvinjenje nedzadk-u.

:mrgreen:
Pravi si Dr. House. :slight_smile: