Hmm, svako ima neku svoju ideju idealnog izgleda fontova. Meni su fontovi na Safirovom desktopu “predebeli” (kao na Mac-u).
Ja preferiram DejaVu Sans (i DejaVu Mono za kod), te freetype sa uključenim bytecode interpeterom.
To rezultuje poprilično tankim slovima Hvala bogu još dobro vidim.
Upravu si Adise. Cilje mi je bio da mi prikaz fontova bude što bliži Mac-ovom.
Aldine, font je ukraden s Mac OS X instalacije :mrgreen:, zove se Lucida Grande.
Kod mene je uključen bytecode interpreter, ali mislim da ovaj LCD smoothing patch isto tako dosta poboljšava situaciju. Distribucije ga ne uključuju, ali je koristan i s obzirom na mali broj paketa koji treba mijenjati (freetype, libxft, libcairo), nije tako teško ovo ni napraviti.
Evo i screenshot sa razlikom, bez navedenog koda (lijevo) i sa kodom (desno): http://img689.imageshack.us/i/cleartype.jpg/
Font Aller, Subpixel (LCD) Smoothing, Full Hinting u oba slučaja.
P.S. Naravno, da bi se primijetila razlika, treba jedan logout
Meni fontovi i na Safirovom i na Adisovom screenshotu izgledaju grozno + planet debian koristi neki font koji se kod mene mapira na Arial (koji nažalost moram imati instaliran), tako da sve skupa izgleda ružnije nego npr. ovaj forum.
Već je stotinu puta utvrđeno da su fontovi totalno subjektivna stvar. Neka se objavljuju razni patchevi i trikovi, pa nek svako za sebe prosudi šta mu se sviđa / ne sviđa. Tu i leži snaga Linuxa.
@aldin, evo upravo sam otkrio nove fontove koji su meni bolji od ove Lucide sa screenshota.
Paket u ubuntu repozitoriju od jaunty-ja pa nadalje: ttf-droid
Fantastičan izgled za desktop, imho…
[quote=sapphire]@aldin, evo upravo sam otkrio nove fontove koji su meni bolji od ove Lucide sa screenshota.
Paket u ubuntu repozitoriju od jaunty-ja pa nadalje: ttf-droid
Fantastičan izgled za desktop, imho…[/quote]
optipljeks:~ # zypper se droid
Loading repository data…
Reading installed packages…
S | Name | Summary | Type
–±-----------------------±----------------------------------------------------------------------±----------
i | droid-fonts | Fonts with extensive style and language support developed for Android | package
| freedroidrpg | FreeDroidRPG - A RPG game inspired by elements of Diablo and Fallout | package
| freedroidrpg | FreeDroidRPG - A RPG game inspired by elements of Diablo and Fallout | srcpackage
| freedroidrpg-debuginfo | Debug information for package freedroidrpg | package
optipljeks:~ #
tnx @sapphire, ovo sam baš tražio! Inače, uvjeren sam da druge distro malo više mudaju prikaz fontova, jer true type fontovi kao što se
koriste na macu ili novijim windowsima nekako bljak izgledaju na debianu. vjerovatno raja više voli oštrije, sitnije fontove, a oni po defaultu
na debianu bolje izgledaju.
Sad sam skont’o zašto toga nema u Debian-u. Ti patchevi izgleda koriste neke patente, jer budući da
"the Author David Turner is still too unsure of the patent situation regarding this technology",
znači da je negdje malo prčkao po kodu po kojem nije trebao.