Licenciranje all about

[quote=nedim.bfo][quote=nidla][quote=vedran]
Pa onda molim te nemoj više ništa diskutovati na ovu temu! Ne znam ni zašto dolaziš na ovaj forum i pomažeš ljudima “džaba”, idi brate trollaj negdje drugo.

Ima li neko da bi mogao ovu stranicu napraviti? Ja sam dizajnerski nesposoban :)[/quote]

uf što to da mi se brani da diskutujem, i što ne bi bila opcija plaćenog “volontiranja” moliću lijepo

ne trolam, samo kažem da bi jeftinije to odradio od M$-a :wink: :smiley:

ejs tebe, haj onda ti fino ima tamo neko internet kafe u Bihaću pa mu ti džaba to sve o svom/našem trošku napravi i suportiraj ga troši svoj mobitel, vrijeme, još ga časti na kafu, idi mu džaba sve sredi, ja bi to uradio ljudima koji su ko i prije dolazili ovdje i postavljali pitanja, jer ih interesuje, a ne ovim “biznismenima” koji imaju para, još da ih krpim, ko kaže da uz open source ide i džabni rad da ne kažem na trošak tog autora ili korisnika tog koda…

… a kad im je došla voda do grla onda valja i linux, a do sad su nas pod.hebavali što smo mi izrod koji to koristimo :slight_smile:

mislim da je jasno šta sam htio reći, i nemoj me ba ušutkivati :)[/quote]

Riječ volonter (franc.volontaire) označava osobu koja besplatno obavlja neku službu, dakle volontirati znači besplatno služiti. U svijetu su volonterstvo i volontiranje definirani na različite načine i imaju različite dimenzije, ali se može slobodno reći kako je u svojoj najširoj definiciji volonterski rad neplaćeno, nekarijerističko, neprofitno, slobodno izabrano djelovanje koje se javlja u različitim oblicima .

Takodje volonter nikada ne treba da bude u minus i da od svog troska obavlja volonterske radnje. To znaci ako ces ti nekome dzabe da odes u “Bihac” i instaliras linux i objasnis kako sve radi, on (osoba koja trazi takvu uslugu) treba barem da ti plati put, hranu, pice, smjestaj, samim time ti ne bi bio u minusu. U slucajevima da te neka organizacija salje da to isto uradis, ona snosi iste troskove uz mogucnost placanja i dnevnice volonteru kao male nagrade za ono sto radi…

Eto necu vise da govorim o tome, ovo sto Vedran govori naravno zahtjeva i neke finansije, eh sad, moj prijedlog je da napravimo sastanak na IRC-u pa da fino sve rastabirimo! :)[/quote]

e nek si nam rastabirio ovo oko volontiranja :slight_smile: :wink:

[quote=nrg]Nemogu a da nedadnem komentar na @nidla ako je tesko nekome pomoci onda nemoj jer ovo tvoje zadnje se vjerovatno na mene odnosilo kome je tesko da pomaze nemora ako ce kasnije da sta prigovori.

P.S. da nebude da sam ja neki ovo/ono evo vam link tako da nek se malo zna

http://www.elprog.com/forum/topic-6493-racunari-laptopi-dajem-savjete-oko-servisa-popravke-itd.html[/quote]

:slight_smile:

pa da i ne (jer se ti malo trudiš, boriš), da si reko “ako mi ne napravite ovo da radi ja više neću nikad koristiti linux i svima ću reći da je linux smeće” onda bi bilo i na tvoj račun (vjeruj bilo je dosta takvih koji dođu i kažu doslovno tako i onda kontaju da će(mo) neko plakati i trčati da napravi ne bi li on ostao na linuxu :smiley: ko da ga koristi mene radi a ne radi sebe :))

p.s.

evo i o meni http://forum.linux.org.ba/search.php?action=show_user_posts&user_id=100929 :wink:

Ja znam niko nevoli padobrance, nisam se predstavio kako treba, ali voljan sam pomoci ljudima koliko mogu a vidim ima dosta i ovdje koji pomazu uglavnom oki je sve peace

back to topic :slight_smile:

Placeno volontiranje je i dalje volontiranje ako se ne odnosi na sopstveni profit…
Ljudi ce sve to vise cijeniti ako lijepo plate jer vecina ljudi za dzabane stvari misli da je to neko “prodavanje magle”, nesto loseg kvaliteta i sl.
Zarada se moze uloziti u ULK za npr. nove prezentacije, okupljanja, besplatne primjerke distribucija, troskove hostanja stranice…

Licno sam davno prestao glumiti nekog mesiju i ubjedivati ljude da koriste Linux, *BSD… (osim specificnoj manjini) Jer sam vidio da nikome stvarno ne mozes promijeniti misljenje, sto i dalje ne znaci da sam upravu.
Cesto se desava tako da izgubim dosta vremena installirajuci nekom poznaniku Linux (Ubuntu, Mint) dabi za sedam dana opet vidio da koristi Microsoftov operativni sistem star 10 god iz razloga tipa “ne mogu se snaci”, “nema <put some replecable win app here” … Ako neko stvarno hoce da prijede o OSS naravno da cu mu rado pomoci ali ne tako sto cu sam sve uraditi, tako je dosta bolje.
Ionako Linux postaje sve losiji i losiji kako ga vise ljudi koristi. Ja sam sretan sa ovih 1%.

(just say’n)

Hajde da probamo malo i ove nove “društvene điđe” :slight_smile:

http://www.facebook.com/ReciNeLicencama

[quote=trip0d]Juce sam cuo za nebulozu inspektora da je potrebno kupiti licencu i u slucaju da imate linux!! Pretpostavljam da su mislili na RH ili suse.
Uglavnom klijent me zove i histericno napada kako mu inspekcija trazi licencu ili racun da je kupio Linux, ja sam mu samo mogao reci da ih posalje u P.M. o mom trosku…Bas bi volio da ti biseri nalete na mene.
Ovo oko licenci je nazor i cilj je samo uzimanje love od naroda. Prosle godine su uzeli finih para na fiskalizaciji, a ove je doslo na red licenciranje.
Meni ovih dana telefon zvoni stalno, sto nidla napisa…dosla voda do grla. Kad se baci na papir koliko kostaju licence za BH firmu sa par racunara, onda svaka druga alternativa koja spasava novcanik izgleda itekako interesantno, a pogotovo onima koji se neobicno cude kad im
kazem da je na njihovom telefonu ustvari linux. “De baaa, nije to Linux to je Android” :slight_smile: a onda dodje red da ja kazem Ma bjež’? :slight_smile: :)[/quote]
Uz Linux dolazi licenca!
Nalazi se u sljedećem fajlu: /usr/src/linux/COPYING
Ako nemate kernel source može se dobiti i sa “man gpl” i još nekoliko shortcuta.
U ovoj licenci je vrlo fino i precizno rečeno svima koji znaju engleski da je dozvoljeno neograničeno korištenje, umnožavanje i modifikovanje dok god kopije sadrže ovu istu licencu.

[quote=vedran][quote=trip0d]Juce sam cuo za nebulozu inspektora da je potrebno kupiti licencu i u slucaju da imate linux!! Pretpostavljam da su mislili na RH ili suse.
Uglavnom klijent me zove i histericno napada kako mu inspekcija trazi licencu ili racun da je kupio Linux, ja sam mu samo mogao reci da ih posalje u P.M. o mom trosku…Bas bi volio da ti biseri nalete na mene.
Ovo oko licenci je nazor i cilj je samo uzimanje love od naroda. Prosle godine su uzeli finih para na fiskalizaciji, a ove je doslo na red licenciranje.
Meni ovih dana telefon zvoni stalno, sto nidla napisa…dosla voda do grla. Kad se baci na papir koliko kostaju licence za BH firmu sa par racunara, onda svaka druga alternativa koja spasava novcanik izgleda itekako interesantno, a pogotovo onima koji se neobicno cude kad im
kazem da je na njihovom telefonu ustvari linux. “De baaa, nije to Linux to je Android” :slight_smile: a onda dodje red da ja kazem Ma bjež’? :slight_smile: :)[/quote]
Uz Linux dolazi licenca!
Nalazi se u sljedećem fajlu: /usr/src/linux/COPYING
Ako nemate kernel source može se dobiti i sa “man gpl” i još nekoliko shortcuta.
U ovoj licenci je vrlo fino i precizno rečeno svima koji znaju engleski da je dozvoljeno neograničeno korištenje, umnožavanje i modifikovanje dok god kopije sadrže ovu istu licencu.[/quote]

ili npr uz aplikaciju, help->about->licence

You should have received a copy of the GNU General Public License along with Nautilus; if not, write to the Free Software Foundation, Inc., 51 Franklin Street, Fifth Floor, Boston, MA 02110-1301 USA

[quote=adis]Hajde da probamo malo i ove nove “društvene điđe” :slight_smile:

http://www.facebook.com/ReciNeLicencama[/quote]

a jel priznajete ove GPL licence :open_mouth: :wink:

U pitanju je igra riječi (npr. “Reci NE drogama”), pošto se u kampanji naše drage vlade spominju samo licence, samo vlasnički softver i strane kompanije koje proizvode taj softver.

GPL licenca implicitno i eksplicitno dozvoljava korištenje programa u proizvoljne svrhe, a postavlja određena pravila za distribuciju programa (u svrhu očuvanja prava drugih korisnika softvera)

Prema tome, htjeli vi to ili ne, uvijek možete koristiti GPL softver, ne morate ništa “licencirati” :slight_smile:

Sličan princip važi i za autorska djela, gdje se korištenjem može smatrati slušanje, čitanje ili gledanje autorskog djela (niko zbog toga ne ide u zatvor), a copyright pokriva prava kopiranja, izvođenja i distribucije.

Morate priznati da je jako dobra stvar što ne morate imati ili prihvatiti licencu da pročitate knjigu, mada definitivno očekujem tako nešto u budućnosti.

btw. juče jaranu bila inspekcija u firmi, bili inspektori ne tako “potkovani”, kaže checkiraju stvari tako što zavire u Control Panel, pregledaju listu instaliranih programčića i onda te pitaju za licence, uglavno adobe, i m$ licence (office win itd)

hint: dual boot, live cd

[quote=nidla]btw. juče jaranu bila inspekcija u firmi, bili inspektori ne tako “potkovani”, kaže checkiraju stvari tako što zavire u Control Panel, pregledaju listu instaliranih programčića i onda te pitaju za licence, uglavno adobe, i m$ licence (office win itd)

hint: dual boot, live cd[/quote]

Hehehe, a gdje zavire kad je instaliran Linux? Još im treba bubiti malo “egzotičnije” desktop okruženje, čisto fore radi, i staviti negdje skrivenu kameru.

[quote=meho_r][quote=nidla]btw. juče jaranu bila inspekcija u firmi, bili inspektori ne tako “potkovani”, kaže checkiraju stvari tako što zavire u Control Panel, pregledaju listu instaliranih programčića i onda te pitaju za licence, uglavno adobe, i m$ licence (office win itd)

hint: dual boot, live cd[/quote]

Hehehe, a gdje zavire kad je instaliran Linux? Još im treba bubiti malo “egzotičnije” desktop okruženje, čisto fore radi, i staviti negdje skrivenu kameru.[/quote]

kad vide linux preskaču :slight_smile:

[quote=vedran]@nidla … i tu ćemo doći do one priče da je najbolje da mi svoju firmu pokrenemo :smiley:

Ako neko komercijalno želi da radi te stvari niko mu ne brani i on/ona najbolje zna kako će i šta će. Ovo je diskusija o tome šta možemo uraditi kao udruženje volontera.[/quote]

nisi mi rekao šta mislite o opensource.ba ideji, da se ima pošto linux.org.ba sama mu riječ kaže da se radi o linux-u a mi na linux.org.ba stranici imamo još mali milion drugih open source stvari o kojima diskutujemo, libreoffice, synaptic, firefox, kde, gnome itd itd

[quote=adis]U pitanju je igra riječi (npr. “Reci NE drogama”), pošto se u kampanji naše drage vlade spominju samo licence, samo vlasnički softver i strane kompanije koje proizvode taj softver.

GPL licenca implicitno i eksplicitno dozvoljava korištenje programa u proizvoljne svrhe, a postavlja određena pravila za distribuciju programa (u svrhu očuvanja prava drugih korisnika softvera)

Prema tome, htjeli vi to ili ne, uvijek možete koristiti GPL softver, ne morate ništa “licencirati” :slight_smile:

Sličan princip važi i za autorska djela, gdje se korištenjem može smatrati slušanje, čitanje ili gledanje autorskog djela (niko zbog toga ne ide u zatvor), a copyright pokriva prava kopiranja, izvođenja i distribucije.

Morate priznati da je jako dobra stvar što ne morate imati ili prihvatiti licencu da pročitate knjigu, mada definitivno očekujem tako nešto u budućnosti.[/quote]

ili grupa “i love opensource” :slight_smile:

Hm vidi bilo bi malo glupo da istih 5 ljudi vrti 5 udruženja :smiley: prema tome, slobodno osnuj FLOSS udruženje BiH i registruj domenu :slight_smile:
Šala naravno.
Postoji projekat floss-bih koji bi trebao raditi na osnivanju takvog udruženja, uključeni su ljudi iz Mozilla community, Ubuntu, zatim ljudi iz sličnog udruženja FLOSS Kosova itd. Više info:
http://floss-bih.ideascale.com/
http://groups.google.com/group/floss-bosnia-and-herzegovina

Što se tiče neke čisto informativne stranice o licenciranju sw, diskutovali smo o tome sinoć i zaključili da je najbolje da se napravi FB stranica.

Na tu temu:
http://www.facebook.com/ReciNeLicencama
Vidim da je ovo do sada lajkovalo prilično malo ljudi.
Samo da napomenem da cilj ovoga nije da adis postane popularna Fejsbuk ličnost :smiley: Cilj je da informacija dopre do onih kojima je najpotrebnija, a to su ljudi koji ne znaju za FLOSS!
Dakle molim vas: lajkujte, šerujte, mećite na zid! Stavljajte link na forume, chatove, IRC topic, Google+, LinkedIn, blahblah. Neka to za sada bude informativni hub u vezi licenciranja.

Stavite kontakt podatke na linux.org.ba

da ljudi barem mogu da kontaktiraju nekoga mailom ili drugacije u vezi ovih pitanja!

Kako god bilo, ova lakrdija od inspekcija je mojoj firmi pomogla toliko da ni sam ne mogu vjerovati šta nas je snašlo.

Klijenti kojima prije mjesec dana ni u snu nisam mogao ponuditi linux bazirano rješenje sada su žele 100% linux rješenje … tačnije M$ Licence free rješenje :).

[quote=ernad_husremovic]Kako god bilo, ova lakrdija od inspekcija je mojoj firmi pomogla toliko da ni sam ne mogu vjerovati šta nas je snašlo.

Klijenti kojima prije mjesec dana ni u snu nisam mogao ponuditi linux bazirano rješenje sada su žele 100% linux rješenje … tačnije M$ Licence free rješenje :).[/quote]

u čast inspekcije mijenjam potpis u “došla voda do grla” :slight_smile:

treba nam neka generalna grupa udruzenja gdje cemo zainteresovati ljude za tematiku i dati im odredjenje smjernice oko prelaska na novu platformu.

Nešto kao udruženje udruženja?