[quote=boby]Evo ja cu valjda uciniti nesto kad jednog dana budem profesor. ne salim se.
Ljudi ovo sa licencama je prava prilika da se nesto uradi vise za linux. Dajte da onaj projekat linux road trip zaista zazivi. Evo ja se nudim za pomoc u svakom obliku kako mogu, i to bez ikakave naknade. Ajmo flajere napravit da vrsimo prebacivanje firmi na open source pa podjelit to po firmama. Eto jedan prjedlog. Ima jos toga sto moze da se uradi. Nemojte da ostane samo na postanju na ovom forumu.
[/quote]
@Boby da bi firme migrirale na na linux potrebna jaka infrastruktura linux IT provajdera. Koja ne postoji.
Spremnost na volonterizam koji pominješ doista cijenim. Međutim, firme NEĆE migrirati na osnovu toga što tamo neki Boby kaže ja sam spreman pomoći.
Njima treba neko ko će im uvijek biti pri ruci. A to su logično firme IT provajderi.
A) Mi smo recimo IT drugim firmama (hardware vendorima) obratili kao firma koja ima dugogodišnji know-how na području linux baziranih poslovnih rješenja.
Niko mi se nije javio. Pretpostavljam iz sljedećih razloga:
- u linuxu nema para. Bolje je biti prodavac M$ markica
- im ne ulivamo povjerenje
B) Obratili smo se i jednoj većoj “firmi” za koju smo čuli da ih je poklopila inspekcija i da razmišljaju o alternativnim rješenjima
Uputili smo mail namjere ali nismo dobili nikakav feedback.
Vrlo vjerovatno zato što nemamo potreban kredibilitet. Bez toga se poslovni korisnici ne usuđuju migrirati. Na kraju će većina platiti takse za budale.
Država je ovim “prepadom” odradila sjajan posao za Microsoft. Šteta je nepopravljiva.
Međutim, treba prepoznati i mogućnosti. One su velike.
Svaki računar od sada ide sa Windows taksom. Korisnici masovno uklanjaju MS Office.
Potrebno je graditi infrastrukturu IT provajdera.
Sa informacijama kojima raspolažem, mi smo jedini provajder na tržištu koji se primarno deklarira Opensource IT provajder poslovnih rješenja.
Bez većeg eko sistema takvih provajdera neće se desiti značajni pomaci.