Licenciranje all about

[quote=boby]Evo ja cu valjda uciniti nesto kad jednog dana budem profesor. :wink: ne salim se.

Ljudi ovo sa licencama je prava prilika da se nesto uradi vise za linux. Dajte da onaj projekat linux road trip zaista zazivi. Evo ja se nudim za pomoc u svakom obliku kako mogu, i to bez ikakave naknade. Ajmo flajere napravit da vrsimo prebacivanje firmi na open source pa podjelit to po firmama. Eto jedan prjedlog. Ima jos toga sto moze da se uradi. Nemojte da ostane samo na postanju na ovom forumu.
[/quote]

@Boby da bi firme migrirale na na linux potrebna jaka infrastruktura linux IT provajdera. Koja ne postoji.

Spremnost na volonterizam koji pominješ doista cijenim. Međutim, firme NEĆE migrirati na osnovu toga što tamo neki Boby kaže ja sam spreman pomoći.

Njima treba neko ko će im uvijek biti pri ruci. A to su logično firme IT provajderi.

A) Mi smo recimo IT drugim firmama (hardware vendorima) obratili kao firma koja ima dugogodišnji know-how na području linux baziranih poslovnih rješenja.

Niko mi se nije javio. Pretpostavljam iz sljedećih razloga:

1. u linuxu nema para. Bolje je biti prodavac M$ markica
  2. im ne ulivamo povjerenje

B) Obratili smo se i jednoj većoj “firmi” za koju smo čuli da ih je poklopila inspekcija i da razmišljaju o alternativnim rješenjima

Uputili smo mail namjere ali nismo dobili nikakav feedback.

Vrlo vjerovatno zato što nemamo potreban kredibilitet. Bez toga se poslovni korisnici ne usuđuju migrirati. Na kraju će većina platiti takse za budale.

Država je ovim “prepadom” odradila sjajan posao za Microsoft. Šteta je nepopravljiva.

Međutim, treba prepoznati i mogućnosti. One su velike.

Svaki računar od sada ide sa Windows taksom. Korisnici masovno uklanjaju MS Office.

Potrebno je graditi infrastrukturu IT provajdera.

Sa informacijama kojima raspolažem, mi smo jedini provajder na tržištu koji se primarno deklarira Opensource IT provajder poslovnih rješenja.

Bez većeg eko sistema takvih provajdera neće se desiti značajni pomaci.

Pored potrebe za stvaranjem eko sistema non-Microsoft provajdera mi “dosađujemo” i tražimo da se Država pod hitno mijenja u smislu IT podrške poreznih obveznika:

http://www.bring.out.ba/otvoreni-zahtjev-poreznoj-upravi-federacije-b

Državu treba obasuti zahtjevima da sve njihove aplikacije budu multiplatformske i kao format podataka koje objavljuju (pored xls, doc koji sada prakticiraju obaveza da se svi javni dokumenti objavljuju u ODT - open document formatu)

Mi na tome aktivno radimo.

[quote=ernad_husremovic]> Pazi … ja nisam rekao da firma koristi ERP na linuxu :slight_smile:
Sa Tring opremom bi radi .NET-a naš cilj 100% F/OSS prodajno mjesto bilo zasigurno teže postići, ako ikako.[/quote]

Kao sto si mozda vec procitao. Tring-ov tzv. “driver” radi na linuxu na mono platformi bez problema …

ja bih rekao da od ove akcije ima koristi - upoznat sam sa najmanje jednim slucajem prelaska na linux jedne (za BiH pojmove) vece firme i to kompletnih klijentskih racunara - govorimo o mozda vise i oko 500 radnih stanica …

@Ernad Ovaj zadnji komentar na tvoj blog je super :slight_smile:

[quote=testni_hamo2][quote=ernad_husremovic]> Pazi … ja nisam rekao da firma koristi ERP na linuxu :slight_smile:
Sa Tring opremom bi radi .NET-a naš cilj 100% F/OSS prodajno mjesto bilo zasigurno teže postići, ako ikako.[/quote]

Kao sto si mozda vec procitao. Tring-ov tzv. “driver” radi na linuxu na mono platformi bez problema …[/quote]

Radi ?

Nisam to pročitao. To je sjajna vijest.

Ako je to tako onda bi naše rješenje moglo “pokriti” sve tipove fiskalnih sistema.

Možeš li staviti link na tehničke info o tome ?

I meni se puno sviđa.

Nakon čitanja tog komentara sam rekao: "E sad mi nije žao što sam dva dana pisao ovaj ‘čaršaf’ ".

Već sam se pobojao da će to biti manje-više zalud utrošeno vrijeme, kako to sa ovakvim pisanjima često biva.

Bez ozbiljne diskusije i razmjene mišljenja stvari se ne mogu mijenjati.

Je li tajna o kojoj se firmi radi ?

Posebno me interesuje ko je njihov IT provajder. Valjda to nije tajna … Računam da se svaki IT provajder želi reklamirati :slight_smile:

Ja jednostavno ne raspolažem informacijama o non-Windows IT provajderima.

Bio bih presretan da na toj liniji moja firma uspostavi komunikacije sa drugima.

Svaki pravi opensource IT provajder treba biti svjestan da su drugi slični provajderi konkurencija i saradnici podjednako.

To je suštinska razlika između “otvorenih” i “zatvorenih” provajdera.

Stvarno je zanimljiv koliko je i istinit. Pod hitno je potrebno mijenjati obrazovni plan infromatike u skolama.[/quote]

Ovo je bio moj odgovor profesorici Dženani:

http://hernad.bring.out.ba/drzava-i-bosansko-hercegovacki-it[/quote]

Ministrov odgovor Dzenani:

http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/masic-potpisuje-sporazum-sa-microsoftom-bih/120321018

Ja sam prije dva dana imao sastanak sa upravom moje firme i tema je bila razmatranje mogucnosti prelaska na linux.
Trenutno je samo moja radna stanica na linuxu i par servera, a sve ostalo na windowsu. Bice manje istrazivanje sta se sve mora zadovoljiti, i onda odluka i testno okruzenje.
Glavni problem su specificni programi koji su bitni za poslovanje, a radile su ih eksterne firme samo za windows. Vjerovatno da ce ti sistemi ostati na M$ dok se ne nadje drugo rjesenje, a ostali na linux :slight_smile:
Inspekcija je odradila extra posao za Microsoft. Ljudi su se usr… ali isto tako mi telefon neprestano zvnoni jer ljudi traze linux :slight_smile:

@Tripod,

Ne znam koja je tacna namjena aplikacija, ali sam u jednom slucaju resio slicnu situaciju sa multiuser Win koji je imao installed aplikacije koje nisu nikako mogle zavrtit’ se na Linux-u. Korisnici su se kacili preko rdesktop, zapravo napravljena launch ikona koja se kaci na datu masinu :slight_smile:

Nije se Win skroz izbacio, al’ je ostalo dovoljno vaqta za ROI same aplikacije i nalazenje bolje alternative

[quote=Bo][quote=ernad_husremovic][quote=Daemon]

Stvarno je zanimljiv koliko je i istinit. Pod hitno je potrebno mijenjati obrazovni plan infromatike u skolama.[/quote]

Ovo je bio moj odgovor profesorici Dženani:

http://hernad.bring.out.ba/drzava-i-bosansko-hercegovacki-it[/quote]

Ministrov odgovor Dzenani:

http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/masic-potpisuje-sporazum-sa-microsoftom-bih/120321018[/quote]

Da, provodi se uhodana strategija Korporacije za “banana” države i njene “banana” ministre.

Mašić je obični partijski fićfirić http://hernad.bring.out.ba/otvoreno-pismo-ministru-obrazovanja-damiru-ma

@Bo Sa terminalima je vec rijesen za sada najveci dio posla :slight_smile: To tako radi odavno
Ali ima dosta situacija gdje se koriste recimo E-banking software sa citacima kartica, kriptovanje, razliciti citaci, razlicit software, dodatne plugin
gluposti itd. Sve je pisano za windows i drzava te bukvalno osudila da MORAS to koristiti da bi uopste radio.

Evo jedan primjer koji i nije toliko mjerodavan jer se moze lako zaobici, ali upucuje na bit problema - moras imati M$ :frowning:
http://www.reg-zaloga-bih.gov.ba/browser_ns.htm
Ta “izgradnja” traje vec godinama i nikad ocigledno nece biti zavrsena. Ustvari siguran sam da nikad nije ni pocela, samo su onako napisali.

@trip0d,

Da, to sa tim karticama je bas veselje, radim sa bankama pa mi je vise nego poznato…

Mislim da je tu ipak malo… heb’ga… malo vise pitanje globalne situacije. Posebno u taborima banking-a i PCI-DSS “standardizacije”, gdje se haman pa sve namjenski pravi za Win platformu.

To je opet malo prica o internim “potrebama” banke i sl. dok se svugdje u svijetu sve vise ide na dostupnost korisniku kada je u pitanju klijentska strana, nebitno dal’ je u pitanju fizicko ili pravno lice.

Donekle, al’ samo donekle, neke lokalne banke prave blage napretke po tom pitanju.

[quote=Bo]@trip0d,

Da, to sa tim karticama je bas veselje, radim sa bankama pa mi je vise nego poznato…

Mislim da je tu ipak malo… heb’ga… malo vise pitanje globalne situacije. Posebno u taborima banking-a i PCI-DSS “standardizacije”, gdje se haman pa sve namjenski pravi za Win platformu.

To je opet malo prica o internim “potrebama” banke i sl. dok se svugdje u svijetu sve vise ide na dostupnost korisniku kada je u pitanju klijentska strana, nebitno dal’ je u pitanju fizicko ili pravno lice.

Donekle, al’ samo donekle, neke lokalne banke prave blage napretke po tom pitanju.[/quote]

Ma jebo banke. Ako iko u ovoj drzavi ima novca onda su to banke. Nek onda trose na gluposti ko ih jebe :smiley:

Hahahhahaa, ovaj “stroj za cenzuriranje se pokvario” :smiley: :smiley: :smiley:

Bas kao ovdje http://ivan.vucica.net/total.ludilo/epizoda9

Pazi, Herr Metalac :slight_smile:

Problem je kada banke, da bi skresale interne troskove razvoja (kupovine) resenja, plasiraju segmente koji se ispostavljaju uz core software, klijentima, a koji su opet zbog raznih ogranicenja samih developera ili poslovne politike banke striktno vezana za win platformu, jeftinije opcije ActiveX pristupa sistemskim resursima (smartcards i sl.) iako je kod nekih vendora to jednostavno reseno java apletima ili zaobilaskom smartcards (hw/sw tokens)

Ono sto sam hotio rijet…

Oni formirajuci svoju politiku ogranicavaju fizicka i pravna lica na upotrebu specificnih platformi

[quote=Bo]Pazi, Herr Metalac :slight_smile:

Problem je kada banke, da bi skresale interne troskove razvoja (kupovine) resenja, plasiraju segmente koji se ispostavljaju uz core software, klijentima, a koji su opet zbog raznih ogranicenja samih developera ili poslovne politike banke striktno vezana za win platformu, jeftinije opcije ActiveX pristupa sistemskim resursima (smartcards i sl.) iako je kod nekih vendora to jednostavno reseno java apletima ili zaobilaskom smartcards (hw/sw tokens)

Ono sto sam hotio rijet…

Oni formirajuci svoju politiku ogranicavaju fizicka i pravna lica na upotrebu specificnih platformi[/quote]

Tačno. To je od suštinske važnosti.

Kao što je ponašanje države.

Ako poslovni korisnik ne može sve svoje tekuće poslove obaviti na platformi po izboru, mogućnost izbora praktično ne postoji.

[quote=ernad_husremovic][quote=Bo]Pazi, Herr Metalac :slight_smile:

Ono sto sam hotio rijet…

Oni formirajuci svoju politiku ogranicavaju fizicka i pravna lica na upotrebu specificnih platformi[/quote]

Tačno. To je od suštinske važnosti.

Kao što je ponašanje države.

Ako poslovni korisnik ne može sve svoje tekuće poslove obaviti na platformi po izboru, mogućnost izbora praktično ne postoji.[/quote]

Ma ono je svakako bila zajebancija kako banke jedine u ovoj drzavi imaju para :smiley:

Senade koji ERP/knjigovodstveni sofware tvoja firma koristi ?

Pitam te naravno u kontekstu korištenja linux-a.[/quote]

Zar ne nudite vi ERP na linuxu?