Licenciranje all about

[quote=Daemon][quote=trip0d]@Bo Sa terminalima je vec rijesen za sada najveci dio posla :slight_smile: To tako radi odavno
Ali ima dosta situacija gdje se koriste recimo E-banking software sa citacima kartica, kriptovanje, razliciti citaci, razlicit software, dodatne plugin
gluposti itd. Sve je pisano za windows i drzava te bukvalno osudila da MORAS to koristiti da bi uopste radio.

Evo jedan primjer koji i nije toliko mjerodavan jer se moze lako zaobici, ali upucuje na bit problema - moras imati M$ :frowning:
http://www.reg-zaloga-bih.gov.ba/browser_ns.htm
Ta “izgradnja” traje vec godinama i nikad ocigledno nece biti zavrsena. Ustvari siguran sam da nikad nije ni pocela, samo su onako napisali.[/quote]

Da li bi pomoglo mijenjanje User agenta ?[/quote]

Ne, ovo je dosta komplikovanija prica…

Ev’ ti jedan plaho glup primjer:

otvori hotmail sa IE pa onda sa FF, pa pokusaj da promjenis user agent…

@Daemon mozes ti promijeniti user agent, nije to problem, zato sam i napisao moze se zaobici.
Problem je sto drugi agenti nisu podrzani! Ti, ja i bilo ko na ovom forumu moze jednostavno zaobici ove gluposti, ali govorimo o ljudima u poslovnom svijetu,
koji nemaju taj nivo znanja. Mijenjanje user agenta koliko god bila banalna stvar, za njih je to čarolija.
Ko god da je pisao ovu stranicu pisao je nakaradno i za windows platformu, tako da nemozes bas ocekivati da se sve ponasa normalno mijenjanjem UA.

Što se banaka tiče ovakva je stvar:

UniKreda koristi ActivCard karticu. ActivCard ima softver za *nixe ali banka je sistem implementirala tako da AFAIK radi samo pod windowsima (IE ili Firefox certifikacijski modul komunicira sa bankinim win-only Java middlewareom koji komunicira sa driverom za ActivCard čitač).

Hypo i RBA koriste token (koji je zaseban komad hardvera koji generira ključeve na osnovu nepoznatog “salta” vašeg PIN-a i vremena kao varijable) i app koji zahtjeva IEi ovo šljaka, provjereno pod winetricks IE instalacijom. RBA k tome ima novu aplikaciju koja je pravi normalni AJAX webapp provjereno radi pod Chrome/Linux.

http://raiffeisenbank.ba/bhs/menu/view/549

Vendor prošle aplikacije bio je Hermes (sada Comtrade-ov ogranak za IT Development) koji je uradio isti app i za Hypo tako da ako je i ova aplikacija njihova vjerovatno će i Hypo uskoro biti safe. (Zasad radi pod winetrix+IE kombinacijom).

Intesa Sanpaolo koristi isti token kao i RBA a aplikacija je Flash klijent koji takođe provjereno radi u Linux Firefox kombinaciji ali zahtjeva Flash.

Executive summary za one kojima je ovo tl/dr:

• Ako imate token u najgorem slučaju IE + winetrix završava posao.
  • Ako imate smartcard ovisi o riješenju. Mislim da mnoge banke čak i ako su Vam dale karticu nude opciju tokena, ali AFAIK ne i UniKreda.
  • Raifeissen i Intesa SP imaju aplikacije koje u kombinaciji sa tokenom rade bez Wine-a i IE.

Ako imate iskustva sa drugim konkretnim bankama molim Vas da okačite što šta na ovom threadu.

[quote=trip0d]
Evo jedan primjer koji i nije toliko mjerodavan jer se moze lako zaobici, ali upucuje na bit problema - moras imati M$ :frowning:
http://www.reg-zaloga-bih.gov.ba/browser_ns.htm
Ta “izgradnja” traje vec godinama i nikad ocigledno nece biti zavrsena. Ustvari siguran sam da nikad nije ni pocela, samo su onako napisali.[/quote]

Ovo radi pod Winetricks IE-om. Jedino što je retardirano napravljeno (jednako retardirano i na mom Win laptopu sa CoA naljepnicom hvala na pitanju).

Naravno kome ovakve stvari stvarno trebaju često su skoncentrirane na mašini/dvije. Milsim da 99% firmi u BiH, čak i bez Linux kompatibilnog ERP-a može bez problema raditi sa max dvije legalne mašine (neka kupe novu mašinu sa OEM licencom osim ako ima baš, baš treba XP).

[quote=ernad_husremovic]> Gledajući source oba liba (nisam buildao niti pokušavao spojiti kasu u to, ovi moji “ekonomisti” me sjeku pogledom i kad spomenem bilo kakvo prčkanje oko kase) da ne bi bio prevelik posao to prilagoditi našim zakonima za Kimtec (koji zna kako su oni ili KingICT ili ko već mapirali poreske stope i prilagodili izgled računa) a možda se može i doći do tih informacija od njih.

Problem je u tome što se fiskalni sistem ne smije dirati. Svaka promjena traži novu certifikaciju sistema. To je opet skupo.

“Wine” windows emulator je u ovoj priči i postojećem stanju stvari naš jedini jedini i iskreni “prijatelj” :)[/quote]

Problem je što je mali Tremol middleware Net 4 aplikacija i ja je nisam baš uspio natjerati da se instalira na Wine. Dodatni problem mi je USB veza sa kasom koja zahtjeva USB/Serial driver koji je, naravno, win only.

Druga je stvar to ko će mene iz porezne (mislim bar po ljudima koje ja znam da tamo rade ili sam imao kontakt) iskontrolisat koristim li ja certificiran middleware ako ja uredno prijavljujem promet. Naravno da je tu strava legalni rizik za servisera ali to je nešto gdje serviser treba lopticu rizika prebaciti na kupca (win licenca ili rizik, biraj sam).

Firma ima svoj IT odjel i sama radi razvoj kriticnih sistema.

[quote=bmarkovic][quote=ernad_husremovic]> Gledajući source oba liba (nisam buildao niti pokušavao spojiti kasu u to, ovi moji “ekonomisti” me sjeku pogledom i kad spomenem bilo kakvo prčkanje oko kase) da ne bi bio prevelik posao to prilagoditi našim zakonima za Kimtec (koji zna kako su oni ili KingICT ili ko već mapirali poreske stope i prilagodili izgled računa) a možda se može i doći do tih informacija od njih.

Problem je u tome što se fiskalni sistem ne smije dirati. Svaka promjena traži novu certifikaciju sistema. To je opet skupo.

“Wine” windows emulator je u ovoj priči i postojećem stanju stvari naš jedini jedini i iskreni “prijatelj” :)[/quote]

Problem je što je mali Tremol middleware Net 4 aplikacija i ja je nisam baš uspio natjerati da se instalira na Wine. Dodatni problem mi je USB veza sa kasom koja zahtjeva USB/Serial driver koji je, naravno, win only.

Druga je stvar to ko će mene iz porezne (mislim bar po ljudima koje ja znam da tamo rade ili sam imao kontakt) iskontrolisat koristim li ja certificiran middleware ako ja uredno prijavljujem promet. Naravno da je tu strava legalni rizik za servisera ali to je nešto gdje serviser treba lopticu rizika prebaciti na kupca (win licenca ili rizik, biraj sam).[/quote]

USB2COM vezu smo testirali sa FPrint/wine i to radi. Ne znam da li te bilješke postoje na našim public ticketima ali nikakav problem da te info objavimo ako nekome budu trebale.

Postavljanje pitanja da li je wine dozvoljen middleware za instalaciju na dravjer je opravdano. Međutim, mislim da to kontrola, posebno u Windows-only scenariju fiskalizacije ne bi dozvolila.

Što se tiče rizika, rizik ne može ići na kupca. IT provajder mora da stoji iza rješenja. Stojim na stanovištu da je Wine/Windows fiskalni drajver “čist ko suza”.

Ni ja ni klijent ništa ne hakerišemo. Samo se prilagođavamo onome što nam je Windows-only država dala na raspolaganje.

RFB sa tokenima radi pod linuxom uredno, bar ono sto je meni trebalo. Ima hrpa JS i mislim da ima i nekih propustica, ali nisam puno petljao.
SEB Entry cu probati za vikend. Za poresku upravu RS mislim da takođe nece biti problema, a backend baza je Firebird i moze se citati i pisati.
Mogao bi se napraviti web interface za unos ili nesto linux native, a njihov koristiti samo za slanje podataka.
Federalna agencija za bankarstvo koristi “Chipdrive micro pro” citace kartica, dio software-a je pisan cini mi se u Delphy-ju i nebi trebalo da bude problema sa pokretanjem. Drugi njihov software je radjen u silverlight-u i taj software koristi te citace, ali se moze zaobici ta zastita (pokrece se php file koji je gziped pa base64 encoded ili obratno…uglavnom imam izvucen source code i moze se preskociti kartica). Server im je na Linuxu (apache) i Postgresql baza pa je za ocekivati da u buducnosti podrze Linux za cliente. Treba samo napraviti interface. Uglavnom za svaku im je pohvalu to sto imaju barem nesto na linux-u.

[quote=testni_hamo2][quote=ernad_husremovic]
Posebno me interesuje ko je njihov IT provajder. Valjda to nije tajna … Računam da se svaki IT provajder želi reklamirati :slight_smile:
[/quote]

Firma ima svoj IT odjel i sama radi razvoj kriticnih sistema.[/quote]

Da li su ljudi iz IT odjela imali ranije iskustvo sa linux-om ? Da li su od ranije planirali migraciju ili se migracija desila isključivo pod pritiskom legalizacije ?

U kojim segmentima se očekuje značajnije povećanje troškova (obuka korisnika, prilagodba legacy windows aplikacija da rade pod novim OS-om itd) ?

Potaktnut sam ovim primjerom kao primjerom velikog deploymenta.

Međutim, pitam na ovom mjestu jer su ovo bitna opća pitanja.

Svako ko se odluči ili razmišlja o ovakvom koraku će sebi ova pitanja postaviti.

A oni koji izvrše migraciju na ova pitanja će morati kad-tad odgovoriti :slight_smile:

Ja sam pokrenuo pitanje migracije u mojoj firmi jos prije nekih 6-7 godina, medjutim (razumljivo) niko nije razmisljao o tome jer je windows bio “besplatan”. Svako ko ozbiljno shvata problem migracije vjerujem da je svjestan da to nije “besplatno” ni samo instaliraj i sve je rijeseno.
Dugorocno je itekako isplativo, a bez podrske menadzmenta odnosno ljudi “iznad sebe” nema sanse da ce to proci. U mojoj firmi bi samo prelazak na web bazirano rjesenje poslovanja
dovelo do enormnog smanjenja troskova, pojednostavilo bi implementaciju, sigurnost, odrzavanje itd. da ne nabrajam sve benefite, a da ne spominjem koje ustede bi se desile na licencama u slucaju prelaska na Linux. Stvar je u tome da je ovo finansijska institucija i uveliko zavisi od M$ rjesenja koje namece finansijski sektor i sama drzava.

PS. Zasto se ne moze postati u grupu Reci NE licencama :s

Relativno nedavno imali smo diskusiju oko ovoga u firmi (firma u njemackoj) jer smo imali nekog nelicenciranog softvera. Nacin na koji Amar i ja zaobilazimo ovaj problem je sto koristimo 100% free & open-source softver: ja na racunaru u firmi vrtim Slackware-current, sav razvoj obavljam pomocu nekolicine oss alata (Eclipse, KDE tools tipa Kompare i Kate, Git, Redmine, GIMP…) i radi divno.

Trenutno imam u planu lobirati da u firmi se pocne koristit ODT sa libreofficeom (vec se uveliko zalim kad god dobijem .docx fajl sa nekim wordart/dijagramima koji ne rade u LibreOffice).

I tako…

http://blogs.wsj.com/tech-europe/2012/03/23/icelandic-government-moves-towards-open-source/

[quote=ernad_husremovic]
Da li su ljudi iz IT odjela imali ranije iskustvo sa linux-om ? Da li su od ranije planirali migraciju ili se migracija desila isključivo pod pritiskom legalizacije ?

U kojim segmentima se očekuje značajnije povećanje troškova (obuka korisnika, prilagodba legacy windows aplikacija da rade pod novim OS-om itd) ?

Potaktnut sam ovim primjerom kao primjerom velikog deploymenta.

Međutim, pitam na ovom mjestu jer su ovo bitna opća pitanja.

Svako ko se odluči ili razmišlja o ovakvom koraku će sebi ova pitanja postaviti.

A oni koji izvrše migraciju na ova pitanja će morati kad-tad odgovoriti :)[/quote]

Migracija se desava pod pritiskom legalizacije.
Nisu nista planirali. S obzirom da im vecina korisnika koristi enterprise aplikacije specificne za njihovu djelatnost koje su preko wine-a uspjeli pokrenuti na linuxu - nema potrebe za nekom posebnom obukom osim u domenu prelaska sa M$ Officea na Libre Office - a to ce rijesiti nekim uputstvom - kao “survival guide”. Naravno pitanje nije “ili - ili”. Neke stvari koje su se pokazale skupe za portanje ce ostati na microsoftu i legalizirace se. Bez obzira na to se radi o ogromnoj ustedi (naravno njima pomaze sto imaju nadprosjecno dobar IT odjel).

Malo je off-topic ali evo jednog lijepog primjera kako stvari kod nas funkcionišu
http://www.registrarbih.gov.ba/index.php?opcija=sadrzaji&id=27&jezik=b

Naručito je interesantan “Prilog 4: Nabavka sistemskog softvera i licenci”

Ako je po javnim nabavkama - oborivo je.
Medjutim borba protiv namjestenih tendera moze zavrsiti tako da se umoris od jurisanja na vjetrenjace ili toliko dosadjujes ljudima da ovaj sto mu se stima tender dodje i kaze “pa dobro hajde evo i tebi jedan dio posla samo da prodje”.

Pa kao trebalo bi biti…

A gledajući zahtjeve u ostatku tenderske dokumentacije, sve nevjerovatno podsjeća na lokalnu firmu sa tri slova (od kojih se neka ponavljaju)…

Svojevremeno je tako policija KS sebi narucivala automobile. Dali ljudi tacne dimenzije Golfa V i traze takvo auto :smiley: :smiley: Sve naravno podsjeca na jednu drugu firmu sa tri slova :smiley: :smiley:

khm pedja khm :smiley:

[quote=ez]Malo je off-topic ali evo jednog lijepog primjera kako stvari kod nas funkcionišu
http://www.registrarbih.gov.ba/index.php?opcija=sadrzaji&id=27&jezik=b

Naručito je interesantan “Prilog 4: Nabavka sistemskog softvera i licenci”[/quote]

I to nekakav odjel za borbu protiv organiziranog kriminala … heh.