Lilo

imam windows 2000 i zelim instalirati RedHat6.2.Da li da instaliram LILO ili i uz windows dolazi boot loader koji mogu koristiti.

Naravno Lilo, jer bootloader od win-a mozes zaboravit . RH 6.2, je malo zastarilo, probaj naci nesto aktuelnije.

I ja preporucujem LILO jer je bezbolna instalacija, ali
nije tacno da Win bootloader ne podrzava Linux:

evo primjer:
instalirati LILO na Linux root particiju, onda u Linuxu:

dd if=/dev/hda3 of=/mnt/win_c/bootsect.lnx bs=512 count=1

/dev/hda - Linux root particija
/mnt/win_c/ - C: particija pod Linuxom (moze se mountati i u drugom dir.)

Pa onda otvoriti c:boot.ini fajl:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=“Microsoft Windows 2000 Professional” /fastdetect
c:bootsect.lnx=“Linux”

:slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

posto imam dvd/cd citac i CD/RW oce li biti problema prilikom prepoznavanja hardvera?

Nece biti problema uopste .

da se vratim na LILO,ovo sam nasao u uputama za instalaciju:
[color=darkred]LILO will write over NT’s boot loader and you will be unable to boot NT. You must perform a custom-class installation and configure LILO so that it is not installed on the Master Boot Record (MBR). [/color]

[color=darkred]To create a dual-boot environment on a system that currently has NT, you must install LILO on the first sector of the root partition, not the MBR. Please be sure to create a boot disk. In a case such as this, you will either need to use the boot disk, or configure the NT system loader to boot LILO from the first sector of the root partition[/color]
pa nisam siguran…

Ako ti je WinNT na NTFS particiji ne instaliraj LILO na MBR. Ako ti je NT na FAT32, u instalaciji, pri konfiguraciji LILO-a, pogledaj da li automatski prepozna NT.

Ovo ti i ja preporucujem. Instaliraj LILO na root particiju i napravi boot diskete da bi mogao pokrenuti Linux. I onda uradi ono sto sam napisao u predhodnoj poruci :slight_smile:

A zasto nebi instalirao GRUB ?? Samo idea ! :lol:

Koliko ja znam GRUB dolazi samo sa novim distribucijama ne sa RH6.2.Mogao bi nabaviti noviju distribuciju samo ne znam da li za GRUB vrijedi isto sto i za LILO sto se tice Windowsa NT.
(crazy_m thanks ali jos sam pocetnik)

Nadji neku distribuciju koja podrzava automatsko detektiranje drugih opertivnih sistema i koje ubacuje u meni LILO-a ili GRUB-a. Tako ce ti biti lakse. Pokusaj sa Mandrake-om, SuSE-om ili novijom dist. RedHat-a.:slight_smile:

OK,hvala