Linux certifikacija u BiH?

Edit: Kursevi u organizaciji ULK: http://www.linux.org.ba/index.php?c=courses&language=bs

Pošto se ova tema nije detaljnije, ako se ne varam, do sada obrađivala - mislim da se mnogi lanovi foruma za nju interesuju. Ako je moguće, gdje i pod kojim uslovima se može steći LPI ( LPI.org ) ili RHCE osim pod ULK BiH patronatom u SA… Kakvo je mišljenje o njihovoj vrijednosti i koje su cijene ? Poređenje sa nekim drugim IT certifikatima u svijetu i eventualno šta LUG BiH još treba da uradi u popularizaciji ove teme …
Na ovaj thread me je inicirala HomePage jednog od priznatih lanova LUG HR zajednice i admina mreže Plive i ako se ne varam CARnet-a…
http://www.rot13.org/~dpavlin/cv-hr.html
http://www.redhat.com/training/certification/verify/?rhce_cert_display:certno=809003003508206&rhce_cert_display:verify_cb=Verify

Uskoro će na CCED početi Linux akademija. Radiće se program priprema za LPI 101 i LPI 102. Što se cijena tiče, ništa zvanično još nisu objavili.
Što se certifikacije tiče, CCED ima ugovor za VUE certifikacijskom kućom tako da se preko CCED-a mogu polagati svi certifikacijski ispiti koje nudi VUE.

Više informacija (nadam se da su update-ovali stranicu) www.cced.ba

Da li ima planova za više nivoe od poetnog ( LPI 1xxx ) kao i za SELF-PACED samostalnu pripremu putem originalnih kurs materijala a i kako se zamišlja sam proces verifikacije …?

Interesantna vijest vezana za ovu tematiku…
http://www.madpenguin.org/cms/?m=show&id=6039
http://www.zdnet.com.au/news/software/soa/Linux_the_focus_of_new_Australian_Masters_degree/0,2000061733,39234268,00.htm
samo ovaj put je u pitanju Novell. Znamo ko je vlasnik Suse-a…

Koliko sam ja razumio odgovorne u CCED, oni u svakom slučaju namjeravaju pokrenuti predavanja za pripremu LPI 201 i 202. Sve ovisi o broju prijavljenih ljudi jer im se ne isplati pokretati grupu ako je ona mala. Primjera radi, već dvije godine čekam da počne kurs Fundamentals of UNIX, nas 5 se prijavilo i fali nam samo još jedna osoba da bi grupa startala sa radom. Mislim da će ista situacija biti i sa LPI 201 i 202.

@Amar, koliko para/trajanje?

Mislim da nije fer da se diskutuje o Linux kursevima, a da se pri tome ne spomenu ULK kursevi:
http://kursevi.linux.org.ba
koji su prije svega višestruko povoljniji od svih gore navedenih, a IMHO i kvalitetniji. Uskoro očekujte interesantne novosti o kursevima.

@Vedran
No offense, ali namjera ovog thread-a nije bila da se ne spomene ULK koji jeste svjetlo u IT tunelu u BiH. Spomenut je u tom kontekstu prilikom otvaranja diskusije ali nisu svi zainteresovani za isti u/iz SA ( ***nekad sam bio - B.S. sa ETF-a ). Vas kurs je po najavi samo uvod i priprema za LPI… Sertifikati o kojim je diskusija se tu ne spominju u smislu da ste u njihovo sticanje direktno ukljuceni.
Posebno se interesujem za REMOTE/Self_Paced LPI za vise stepene kao i pripremu i nacin sticanja istog…To je u Zg i Bg ( ETF ) moguce.
Diskusija u tom smijeru bi bila konstruktivna a CCED.BA ce valjda da nesto objavi osim uvodne stranice :slight_smile:

Razumio sam tvoje pitanje. Ali kursevi koje spominju ostali u ovom threadu se ni po čemu ne razlikuju od kursa ULK “Osnove administracije Linux sistema” osim što je u cijenu uključeno i polaganje LPI ispita (koje samo košta 150 ili 200 KM ako se ne varam).

Nisam vidio ovaj post prije, dakle, svi koji se namjeravaju certificirati za bilo koji certifikat, to mogu uraditi i bez pohađanja bilo kakvog kursa. Sve što treba uraditi je pronaći organizaciju/firmu u BiH koja ima sklopljen ugovor sa nekom priznatom certifikacijskom kućom u svijetu te platiti certifikacijski ispit. U tom svijetlu, spomenuo sam CCED koji ima sklopljen ugovor sa firmom Pearson VUE www.vue.com te se preko njih mogu polagati svi certifikacijski ispiti koje Paerson VUE nudi.

Eh što se kurseva tiče, to je posebna priča. Naravno da ću prvo preporučiti kurseve u organizaciji ULK-a koji su dovoljno kvalitetni za polaganje i LPI 101 i LPI 102 ispita. Zvanični curriculum za LPI ne postoji, tako da i ULK a i CCED razvijaju svoj vlastiti curriculum za taj kurs. Cijena ULK kurseva je puno niža od cijene kurseva na CCED a u cijenu kursa na CCED nije uključeno polaganje certifikacijskog ispita, mada u nekim slučajevima, postoji mogućnost određenog popusta (primjer, polaganje CCNA certifikacijskog ispita, ukoliko položite tzv. Voucher Exam, imate popust na polaganje certifikacijskog ispita. Voucher Exam je besplatan).

@Almir, zaista ne znam koje su cijene Linux kurseva na CCED jer još nisu objavili iste. Mogu ti reći cijene CCNA kursa koji upravo završavam, dakle četiri semestra od po 72 časa koštaju ukupno 2200 KM (ne znam da li su se cijene u zadnje vrijeme izmjenile).

Upoznat sam sa cisco akademijom na cced i na etf-u, razlika u cijeni je, za nase uslove “ogrnoma”, da budemo realni mozda su na cced i malo preskupi. Ali da li nacin njihovog predavanja i znanja koje tamo steknes stvarno vrijedi tolikih para u odnosu na eft???

Da li ce njihov linux kurs biti bolji od kursa koji odrzava ulk . ???
a da realni budemo sigurno ce biti skuplji.

Selamu alejkum i pozdrav.

[quote=el-emin]Da li ce njihov linux kurs biti bolji od kursa koji odrzava ulk . ???
a da realni budemo sigurno ce biti skuplji.[/quote]
Ne bih da izgleda neskromno :slight_smile: ali prije svega, treba pogledati naše realizovane projekte - BHLD, lokalizacija, razni tekstovi i howtos - zatim da se Linuxom bavimo već 5-10 godina a kurseve držimo već 3 godine. Ja bih jako volio da u BiH ima mnogo Linuxaša i Linux kurseva, ali po mojim informacijama nikad niko osim nas nije održao kurs Linuxa u Sarajevu, dok smo ih mi održali već sedam. Naš program je baziran na svjetskim iskustvima, a rezultat je stalnog usavršavanja i feedbacka, te smo na osnovu njega pripremili i kursni materijal na 150 A4 stranica koji je i sam pod OSS licencom. Može li kvalitetniji biti kurs koji neko drži po prvi put? Kada smo počinjali, bili smo svjesni raznih improvizacija nečega što se radi prvi put na ovim prostorima, tako da je naš prvi kurs bio potpuno besplatan a drugi sa krajnje niskom cijenom (na ovome zahvaljujemo Centru studentske inicijative Ilidža) - baš me interesuje da li će ostali davati prvu turu jeftinije? Što se tiče certifikata, ja lično ih ne smatram previše važnim, mada ćemo u narednom periodu posvetiti pažnju i certifikaciji instruktora. Najbolji certifikat jednog Linuxaša/Linuxašice je učešće u open-source projektima.

Cilj Udruženja je da postoji što više Linux edukacionih centara u BiH. Svako ima svoju ciljnu publiku, naša publika je akademska sredina (prije svega studenti) koji za malo para dobijaju kvalitetno znanje. Cijena toga je da uslovi i organizacija nisu baš idealni - poneko će možda dijeliti kompjuter ili će termin kursa biti iznenada promijenjen… ipak, neka se firme koje organizuju kurseve zamisle: da li bi ULK imao potrebe da drži kurseve kada bi imao neki drugi izvor prihoda?

Za kraj: http://kursevi.linux.org.ba :smiley:

el-emin:

moj savjet: CCNA definitivno CEED, Linux definitivno ULK.

Obrazloženje: za CCNA je primarno imati optimalne uslove za prisustvovanje na kursu, dakle hardware. Svaki student bi trebao imati svoj računar a najviše dva studenta bi koristila jedan router te jedan switch. Po ovome CCED je dosta naprednija od ETF-a. Pored toga, CCED je dobila nagradu kao najbolja lokalna CCNA akademija u Evropi, Africi i Bliskom Istoku 2003. godine.

Za Linux kurs, primarno je imati dobre instruktore. Dakle, kurs možeš raditi i na kanti od 133 MHz sa 16 RAM-a, a i dalje učiti napredne funkcije i naprednu administraciju sve dok imaš instruktore koji svoje znanje znaju prenijeti drugome. Ovdje je ULK u velikoj prednosti nad CCED. Pročitaj post prije ovoga.

Malo postara tema ali nema veze, znaci svaki polaznik Linux kursa kod ULK-a tipla 500 kermica i ima mogucnost poslije certificiranja za LPI za istu cijenu ako sam dobro razumio. Jos me nesto zivo interesuje koliko ULK kurs pokriva gradiva za LPI 101 i 102 ??? Koliko uspjesno bi se mogao poloziti certifikacijski ispit nakon zavrsenog kursa.

Selam i pozdravvvvvvvvv

p.s. nasao sam neke knjige za LPI 101 i 102 imaju po 100 stranica da li je to taj materijal ??? Kvantitativno mislim.

Kurs kod ULK je 300 KM a ne 500. Polaganje za LPI je takođe nekih 300 KM ali ne znam tačnu cijenu. Što se tiče pokrivenosti mi to ne možemo znati jer nigdje nema precizno specificirano šta sve obuhvata LPI, ali prema dostupnim materijalima, našem iskustvu sa polaganja itd. kurs “Osnove administracije” obuhvata jedno 70-80% LPI101 i jedno 40-50% LPI102. Na 101 dolazi jedan broj pitanja koja uopšte nemaju veze s Linuxom nego su opšte o nekim specifičnim vrstama hardvera npr. o SCSI kontrolerima, ipak mislim da i bez toga možeš skupiti dovoljan broj bodova za prolaz.

Meni se cini da je to taj materijal za LPI.
Sta strucno osoblje misli ? :slight_smile:

http://www.pakscot.org/formsys/Ftp/

Hvala na linku :smiley: no materijal i dalje može biti samo nezvaničan - zvanični certificirani materijali se plaćaju:
http://www.lpi.org/en/latm.html