Linux desktop njemačke vlade

Zanimljiv projekat:
http://dot.kde.org/1088578332/

Ovdje je originalni link (za one koji čitaju njemački):
http://www.bsi.bund.de/presse/pressinf/linuxtag220604.htm

  • ali koliko razumijem ovdje ima vrlo malo informacija…

Ko zeli da skine i isproba Bundes-Linux evo link:
http://www.bsi.bund.de/produkte/erposs3/

Jedan brzi prijevod!!!

BSI na „Danu Linuxa“: protežirati raznolikost

Bonn, 22. Juni 2004 – Od 23. do 26. Juna na „Danima Linuxa“ u Karlsruheu sve se okreće oko Slobodnog Softwera. Na najvećem evropskom sajmu u konferenciji o Linuxu i Slobodnom Softweru (OOS) Savezni zavod za Sigurnosti i Inmormacijske tehnike (BSI) predtavlja svoju strategiju u okrilju OOS-a kao i vlastita Open-Souce rješenja.

„Slobodni software je jedna dobra alternativa za properiterne proizvode. Mi stoga pomažemo strategiju Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, koji je sebi postavio za cilj da potpomaže raznolikost softvera.“, izjavio je Dr. Udo Helmbach, predsjednik BSI-a. Osim toga BSI je zadužen za rješavanje tehničkih pitanja i kao i ispitivanje sigurnosti OSS-a, reko je u nastavku g. Helmbach

Na sajmu BSI predtavlja tri izabrana projekta. Kao prvo biva predtavljen projekat „ERPOSS“. Pri tome je u BSI bilo isprobano koliko su OSS-proizvodi ubotrebljivi kao Desktop-Aplikacije. ESPROSS projekat predtavlja potpunu Client-instalaciju na bazi debian GNU Linuxa i KDE 3.2. Dodatno je integriran OpenOffice 1.1.

Nadovezujući je na iskustva ERPROSS-projekta BSI će po pretvostavkama do kraja godine polovinu vlastitih radnih mjesta prebaciti na OSS. Na danima Linuxa će prema tome biti predstavljen koncept koji stoji iz toga. Pri tome se radi o daljem poboljšanju Kroupware kao i o OSS-projektu Egipat, koji je izrađen na osnovu ERPROSS projekta. Nadalje će biti predstavljen sistem za obradu ispada CERT-Saveza. Dotični je trenutno u izradi na bazi OSS-Sistema OTRS.

Partner na kongesu za biznis i javne službe

U okviru dana Linuxa 24. juna bit će održan Bizneskongres. Dotični biva organiziran od strane udruženja Linuytag e.V u saradnji sa Saveznim ministarstvom za unutrašnje poslove. Više od 25 predavanja u četiri paralalna treka ciljeju prvenstveno na IT-zadužene u preduzećima i javnim službama. Parlamentarna državna sekrretarica Uta Vogt će otvoriti kongres. BSI je takođe zastupljem sa više predavanja.

Više o danu linuxa na http://www.linuxtag.org