Linux distribucije

instaliraj nvidia-settings

imam problem kada udjem u nvidia-setting i podesim rez na 1024 x 768 i idem apply promeni je i radi ok, ali kada hocu da sejvujem “seve to x configuration file” izbaci gresku faile to parse existing X config file /etc/X11/xorg.conf…? sta da uradim, mislim da je do passworda posto kad god hocu nesto da promenim od setovanja on mi trazi pass, a prilikom logina netrazi nista tj. kad podize sistem, ovo mi je sad skroz drukcije od okruzenja na bt4

ako se dobro sjecam svojih dana na ubuntu, nije postavljena root lozinka po defaultu, pa kad ti trazi pass ne mozes nista uciniti, smijesna stvar. ti uradi $sudo nvidia-settings pa mijenjaj postavke. mozes sa sudo passwd zadati root password, mislim da treba, a inace bez passa prelazis na root tako sto upises sudo su.

probao sam i ovo mi javlja…

oem@strong ~ $ sudo nvidia-settings
[sudo] password for oem:

VALIDATION ERROR: Data incomplete in file /etc/X11/xorg.conf.
Undefined Device “(null)” referenced by Screen “Default Screen”.

Segmentation fault
oem@strong ~ $

Čudna greška. Misli da je problem u tome što u novim verzijama Ubuntu i Mint ne pišu sve stavke, nego
se da X.org-u da pretpostavlja neke od njih. Uradi slijedeće u terminalu:

Prvo dopusti nvidia drajverima da ti namjeste xorg.conf:

Sad samo logout i login ponovo. Onda ukucaj:

i pod “X Server Display Configuration” izaberi svoju rezoluciju, pa na “Apply”. Poslije toga na “Save to X Configuration File”.
Javi nam jel’ radilo. :slight_smile:

sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.stari
sudo rm /etc/X11/xorg.conf
sudo nvidia-xconfig

ps:
naravno logout/login da se ovo sve “primi”

[quote=canci]Čudna greška. Misli da je problem u tome što u novim verzijama Ubuntu i Mint ne pišu sve stavke, nego
se da X.org-u da pretpostavlja neke od njih. Uradi slijedeće u terminalu:

Prvo dopusti nvidia drajverima da ti namjeste xorg.conf:

Sad samo logout i login ponovo. Onda ukucaj:

i pod “X Server Display Configuration” izaberi svoju rezoluciju, pa na “Apply”. Poslije toga na “Save to X Configuration File”.
Javi nam jel’ radilo. :)[/quote]
hvala, uradio sam po tvom postupku i sve je ok :slight_smile:

interesuje me da li ako neko koristi tudji wifi net, da li postoji mogucnost da se bude nevidljiv u toj mrezi “network” “samba” ili tako to preko linuxa.

evo jednog primjera koji sam koristio u windowsu…

http://www.tech-recipes.com/rx/1530/how_to_hide_windows_xp_computer_from_network_neighborhood/

postoji li ovakva zastita u linuxu? :slight_smile:

stampac sam instalirao i radi ok… jos mi preostaje da probam sa skenerom i tv karticom…

I, po mogućnosti, otvori novu temu za novi problem, s obzirom da ste već otišli debelo u off topic :slight_smile:

ok, sry