temu sam pokrenu sa ciljem kako bi nama (pocetnicima) slika bila jasnija u vezi odabira linux OS…
citao sam po forumima, ali nisu konkretno objasnili razlike izmedju mnogobrojnih distribucija, vecinom su pisali npr. ( ubuntu, mandriva preporucuje se pocetnicima, redhat je varijanta desktop ljubitelja…) debian redhat…?
btw. kad napisu mandriva i ubuntu se preporucuje pocetnicima, a niko od njih nije dao informaciju sta te dve distribucije u sustini razlikuje… kao npr. sto se backtrack koristi za “hakersku namenu i skeniranje mreza” o ovim ostalim veoma malo znamo…
To ti je najbolje sam da pročitaš na pojedinačnim stranicama distribucija, jer, kao što vidiš na shemi koju je amar dao, ima ih bezbroj.
Svaka distro ima svoju filozofiju. Kao početniku ti razlike između Mandrive, openSUSE, Ubuntu, Fedora i sl. neće biti baš velike.
Gnome je Gnome, KDE je KDE gdje god da pogledaš. Ono u čemu se distribucije razlikuju je najčešće na koji način ti nude pakete za
instalaciju ili kako su napravili prvobitni izgled. Onda su tu još odabir standardnih programa. Neke distribucije su dosta komercijalnog
karaktera, ne u smislu da ih plaćaš, već da mimo besplatnog možeš kupovati i dodatne usluge (Mandriva, djelimično Ubuntu, openSUSE).
Druge distribucije čak vole duže malo testirati softver prije nego što ga izbace, ali možda iziskuju malo više vremena da ih namjestiš
(Debian, Slackware). Onda imaš Arch koji želi ponuditi dosta svjež softver, ali koji zahtjeva dosta intervencije sa tvoje strane, što
može biti teško ali i vremenski zahtjevno.
Ona koju bih ti ja preporučio je LinuxMint. Zašto? Više razloga:
Bazirana na Ubuntu, tako da je za početnike dobra
Jedonstavna kao Ubuntu, mada stabilnija jer čeka da Ubuntu sazrije, pa onda izda svoju inačicu
Po defaultu ti ne da da instaliraš update koji bi mogao ugroziti tvoj sistem
Instalira dosta codeca (kao recimo Flash) po defaultu
Za razliku od Ubuntu ima napredniji glavni meni.
Nova verzija koja koristi Gnome izlazi sad u maju. Ostale inačice - KDE, LXDE, Xfce, Fluxbox - izađu nešto kasnije.
Ja sam iskreno ljubitelj distribucija koje rade na .deb paketima, jer su mi se do sad pokazale kao stabilnije što se
tiče instalacije paketa. Doduše, instalacija na openSUSE ili Fedora, koji su na rpm, se u zadnje vrijeme
dosta poboljšavala, tako da je sad brža instalacija. openSUSE recimo ima fazon da jedan paket ne samo da
može ovisiti o 2. paketu, već i o samo jednoj datoteci. Sve ima svoje za i protiv.
Znam da je tebi sad teško u svemu tome naći svog favorita, svima nam je bilo. To će ti biti jedno godinu dana tako,
jer ti je sve još novo. Onda ćeš vejrovatno stati na 1 distro s kojom sa najbolje znaš bočiti.
suština je da ne postoji savršena distribucija. Svaka pravi određene kompromise, svi bi oni da naprave idealnu distribuciju ali na kraju dođe do nekog izbora i tu se pokaže šta su čiji prioriteti. Ubuntu, Mandriva i Suse imaju jednostavnost upotrebe kao prioritet, barem formalno. Koliko to ima ili nema smisla - prosudi sam.
ja sam razmislao da stavim ubuntu (10.0.4) koja ce izaci krajem mjeseca, ali prije svega mene zanima na kojoj ce distribuciji da mi budu kompatabilni hardveri… trenutno sam na bt4 i nerade mi stampac hp laserjet 6l, skener hp scenjet 2400 i tv kartica TV terminator 7131/7134 philips chipset… ostalo sve radi ok i zadovoljan sam.
Sto se tice tv kartice nije mi toliko bitna ali ove druge dve komponente su mi neophodne za rad…
pa eto ubuntu ili linux mint? sta mi predlazete ?
btw. sta im znaci LTS?
pozz
Preporučio bih ti da malo više sam pretražuješ, jer sve što te zanima već ima negdje na netu. Recimo, ukucaš:
IME I VERZIJA DISTRIBUCIJE recenzija / ili review ako ćeš na engleskom
na Google i nađe ti hrpu članaka, pa vidi ko šta kome preporuči. Mi ti, evo, mislim
već 1000. put preporučujemo da se držiš Ubuntu/Mandriva/openSUSE, svejedno
koju ćeš uzeti.
Što se tiče Ubuntu, ne bih ti preporučio da ikad instaliraš najnoviju verziju, već
da čekaš dok ta verzija malo sazrije (barem mjesec dana). Zato i jesam preporučio LinuxMint, jer oni sačekaju da Ubuntu dobije zakrpe, pa onda od te baze naprave distribuciju
LTS = Long Term Support
3 godine podrske, 3 godine dobivas update. to je ono sto je nedavno verziji 8.10 isteklo, paketi se vise ne prave za tu verziju. i razlikuje se jos u tome sto, kada izadje nova verzija recimo sljedeca je 10.10, moras reci da ne zelis cekati sljedeci LTS koji izlazi svake dvije godine, nego da ces uraditi upgrade na sljedecu novu verziju.
[quote=canci]IME I VERZIJA DISTRIBUCIJE recenzija / ili review ako ćeš na engleskom
na Google i nađe ti hrpu članaka, pa vidi ko šta kome preporuči. Mi ti, evo, mislim
već 1000. put preporučujemo da se držiš Ubuntu/Mandriva/openSUSE, svejedno
koju ćeš uzeti.[/quote]
ok, jasno mi je da sam Vam naporan, ali kao i svaki drugi pocetnik sam radoznao sta me ocekuje pre nego li instaliram… tj. morao bih da skinem linux sa neta… zato sam Vas pitao da li ce stampac i skener da mi rade na tim distr.
a sto se tice informisanja preko googla prelistao sam dosta stranica i foruma, i svako od njih svoga konja hvali, sve zavisi sta ko korsti… ali etocu vas vise smarati ovim pitanjem, vidjecu od ove dvije distribucije sto ste mi ponudili pa cu ih instalirati…
poredjenje linux okruzenja ( na nekom blogu sam naletio)
jer po ovome znaci da je kde x.x okruzenje najbolje tj. najmodernije posto zahtjeva dosta rama i mhz?
[quote=untitle]poredjenje linux okruzenja ( na nekom blogu sam naletio)
jer po ovome znaci da je kde x.x okruzenje najbolje tj. najmodernije posto zahtjeva dosta rama i mhz?
Hardware requirementsDesktop Required RAM Required CPU
fluxbox/idesk 48 100 MHz
XFCE4 128 200 MHz
Gnome 1.x 256 500 MHz
Gnome 2.x 384 800 MHz
KDE 3.x 512 1 GHz[/quote]
to moze biti mozda minimum. al vrtio sam ja ubuntu gnome na 800MHz i 192MB RAM-a i iako je radio, nije bilo bas setnja kroz park. ubuntu je bio 8.04, a kasnije 8.10. mnogo se bugova javljalo, sistem se zamrzavao sam od sebe. ne znam za ta lightweight okruzenja al moze se linux podesit da radi na 200MHz 32MB RAM-a, samo ne znam kako bi to izgledalo. Jel itko pokusao?
suština je da ne postoji savršena distribucija. Svaka pravi određene kompromise, svi bi oni da naprave idealnu distribuciju ali na kraju dođe do nekog izbora i tu se pokaže šta su čiji prioriteti. Ubuntu, Mandriva i Suse imaju jednostavnost upotrebe kao prioritet, barem formalno. Koliko to ima ili nema smisla - prosudi sam.[/quote]
meni ispalo, Fedora, Mandriva, Suse! hmm, ipak Mandriva!
a, da zaboravio sam pitati, sto se tice drajvera za graficku na bt 4 sam skidao sa nvidia official sajta, sad mi je dao hardvere menager i ponudio mi je da instalira drajvere, prihvatio sam i trazio je reset odradio i to, ali kad sam se ponovo ulogovao rezolucija mi je 800x600… ne znam gdje da je promenim na 1024x768… ili da skinem opet drajvere kao sto sam odradio na bt 4 i ondacu dobiti aplikaciju nvidia-settings? sta da radim?