Jah, i dodamo još po jednu sliku Bill Gates-a, A4 veličine da djeca imaju šta da gledaju kada im se pojavi blue screen.
A da ne spominjem koliko je ovo dobar prijedlog na linux forumu…[/quote]
Nema to veze ni sa linux forumom ni sa Billom Gatesom, samo sa realnoscu. Ako imas malca u 6tom osnovne u Srebrenici koji dobija prvi kompjuter u zivotu ti ces mu dati linux sa fluxboxom/icewmom/fvwm statijaznam. Djes sta ima. Mislim nije problem uraditi to tako i onda razguliti pa nek malac RTFM… A da ne govorim da bez KDE/Gnome nema postenog GUI filemanagera. Doduse nek taj jadni malac nadje nekog kolegu iz razreda koji je u Srebrenici uspio preko dial upa Telekoma Srpske skinuti najnoviji Debian, pa nek mu taj pomogne kako ce skontati korisiti taj racunar…
Ako ces pomagati, pomagaj, a ako ces na djeci od 12 god trenirati OS cistotu bujrum, al bezveze.
[quote=absBrain]Mislim nije problem uraditi to tako i onda razguliti pa nek malac RTFM… A da ne govorim da bez KDE/Gnome nema postenog GUI filemanagera. Doduse nek taj jadni malac nadje nekog kolegu iz razreda koji je u Srebrenici uspio preko dial upa Telekoma Srpske skinuti najnoviji Debian, pa nek mu taj pomogne kako ce skontati korisiti taj racunar…
Ako ces pomagati, pomagaj, a ako ces na djeci od 12 god trenirati OS cistotu bujrum, al bezveze.[/quote]
Ako se neko prvi put susreće sa kompjuterom što bi vjerovatno bio slučaj sa malcem od 12 godina iz Srebrenice (ovo je samo pretpostavka, ne mora biti tačna), onda je potpuno svejedno koji će OS dobiti sa stanovišta teškoće korištenja istog. Poenta je da je puno teže preći sa M$-a na Linux nego početi sa Linuxom kao prvim OS-om u životu. Možda je to meni teško pojmiti jer od 1991 sam koristio M$ pa sam onda nakon 13 godina prešao na Linux. Nije bilo lako jer većina stvari na koje sam se bio navikao na M$-u ili nisu radila ili nisu postojala na Linuxu. Zato sam morao učiti nove stvari.
Međutim kad neko kreće od nule, mislim da je naš zadatak da mu/joj sugerišemo da krene sa linuxom.
A to da ti je neophodna super brza konekcija (ili bilo kakva) za uspješno korištenje linuxa jednostavno nije najtačnije. Kompjuter sa DVD čitačem i Debian Sarge 3.1 je sve što ti treba da ti mašina dobro radi, ili u ovom slučaju pametnije je staviti Vectorlinux ili neki Slack sa EDEom.
Pa ako mislite da je neki OS bolji od Linuxa, zašto onda koristite Linux? Mislim, ne kontam uopće… zašto se “maltretirate” sa Linuxom? Trend? Raja?
O kakvoj mi to realnosti govorimo ovdje? Ličnoj, serviranoj, popularizovanoj ili nekoj četvrtoj?
Ovdje treba da se govori o kvaliteti nekog softvera i da li je s tim softverom moguće: 1. uraditi ono što trebaš, 2. napraviti ono što želiš.
Meni je, btw, 3 dana nakon korištenja win 95 palo napamet da npr. dodam svoj meni, ili prevedem nešto, dodam neko novo dugme i sl. Kako da ne… A dokumentacija je maksimalno kvalitetna, rastopiš se od miline… Right…
Da ne bih (više) teoretisala, zainteresovana sam da pomognem prilikom edukacije te djece, a vjerujem da će mi se još ULKovaca pridružiti. Također, slanje potrebnih distribucija za edukativne svrhe nije nikakav problem. Svako ko se javi da mu je potrebna distribucija, poslat ćemo. To radimo otkako koristimo Linux, pa ne znam zašto ne bismo i sada?
Ako nekom treba imam Slackware 3.5 na cd-u
Izdanje 9.6.1998
Kernel 2.0.34
X win 3.3.2
Minimalni zahtjevi 8 MB RAM-a
procesor 386
40-400 MB hard disk prostora
ovo moze posluziti kao polazna distro nekom pocetniku da se uci i da shvati osnove koncepte unixa jer nije opterecen brojnim autokonfigurerima i menadzerima vec se velika vecina stvari podesava rucno…
[quote=jackdaw]Ako nekom treba imam Slackware 3.5 na cd-u
Izdanje 9.6.1998
Kernel 2.0.34
X win 3.3.2
Minimalni zahtjevi 8 MB RAM-a
procesor 386
40-400 MB hard disk prostora
ovo moze posluziti kao polazna distro nekom pocetniku da se uci i da shvati osnove koncepte unixa jer nije opterecen brojnim autokonfigurerima i menadzerima vec se velika vecina stvari podesava rucno…[/quote]
rezervisi, znam nekog kome mozda treba…
Uh pa to je vec bijesna zvijer, ovaj je iskompajliran za cistu 386icu
Imao sam negdje i neku drevnu verziju Redhata ali slack je bolji za Do It Yourself eksperimentisanje
Posalji mi adresu na PM pa cu ga snail-mailovati u toku sedmice a ti onda mozes proslijediti dalje raji po SA