Linux Distro na smechu od kompa

Dobio potpuno besplatno 7 komada nekakvih predhistorijskih kompjutera .Konfiguracija ne moze biti gora :
Pentium 133 Mhz
Ram 32 mb
disk 4 mb
grafika , ne znam
Trenutno instaliran Win95 koji radi " normalno " + Word

Volio bih instalirati neku Linux distro sa KDE, treba da ima :
Neki od web citaca
Neki od programa za pisanje dokumenata
Par ogrica

Kompjutere bih ( imam jos 4 koja su " podnijela Mandrivu ) poklonio djeci u Srebrenici ili Zepi ili Kozluku
Molio bih za pomoc , hvala unaprijed
p.s.
Pokusao sam instalirat VectorLinux, ali bez uspjeha.

KDE nema šansi na takvoj konfiguraciji da proradi. Možda neka verzija 1.x. VectorLinux je spas, u čemu je problem bio tokom instalacije?

Ako ti treba pomoć pri kontaktu djece u Srebrenici, moja organizacija radi dosta projekata tamo pa ti mogu dati neke kontakte.

Pa eto, mi smo digli Slack na masini od 200MHz, mozda bi neka starija verzija mogla tu?

[quote=Kavaz]Dobio potpuno besplatno 7 komada nekakvih predhistorijskih kompjutera .Konfiguracija ne moze biti gora :
Pentium 133 Mhz
Ram 32 mb
disk 4 mb
grafika , ne znam

Neki od web citaca
Par ogrica

Kompjutere bih ( imam jos 4 koja su " podnijela Mandrivu ) poklonio djeci u Srebrenici ili Zepi ili Kozluku
p.s.
Pokusao sam instalirat VectorLinux, ali bez uspjeha.[/quote]
Kavaz, nemoj me pogresno shvatiti, ali da li je to bas sve ok?
Ja znam da ova tvoja “akcija” zasluje svaku pohvalu i da bi mnogi trebali slijediti tvoj primjer onolliko koliko su u mogucnosti, ali meni se nesto “vrzma” po glavi. A o ovome se radi: bilo koje od ovih podrucja je toliko siromasno da je davanje kompjutera da bi se koristio internet - pomalo smjesno. A, znajuci (na zalost) “dobro srce” nasih mnogih firmi - malo ce se ko pocesati pa sponzorirati nekoj skoli internet pristup.
Drugo, sa ovakvom konfiguracijom, za ocekivati je da ce biti “tehnickih problema”. Ko ce onda to preuzeti na sebe? Pretpostvaljam da ce jako brzo kompjuteri zavrsiti u nekom cosku, kao podupirac za vrata ili nesto slicno. Ovo govorim na osnovu vlastitog iskustva (ne radi se o Srebrenici niti bilo kojoj navedenoj opstini) gdje sam maltene napravio vise problema nego koristi.
Mislim da se moze napraviti NESTO od tih kompjutera ali da je 100% sigurno da ce se moci koristiti UVIJEK pa makar citav kompjuter imao samo jednu igru ili imao samo jednu “aplikaciju” za ucenje sabiranja i mnozenja ili tako nesto?

[quote=Kavaz]Dobio potpuno besplatno 7 komada nekakvih predhistorijskih kompjutera .Konfiguracija ne moze biti gora :
Pentium 133 Mhz
Ram 32 mb
disk 4 mb
grafika , ne znam

Neki od web citaca
Par ogrica

p.s.
Pokusao sam instalirat VectorLinux, ali bez uspjeha.[/quote]
Javi mi se na email pa cemo nesto pokusati da ukomponujemo.

Sve al samo nemoj nekom klincu da pokloniš takav računar - meni bi lično ličilo na uvredu :slight_smile:

Sa druge strane ja bih rado uzeo jedan, malo da eksperimentišem sa mrežom … za koliko bi mi prodao jedan?

PS: Da li je tačna informacija “disk 4 mb” ? da nije gb?

slack ide na to iz cista mira
samo stavi fluxbox umjesto kde-a i postimaj menije :slight_smile:

Kavaz, hvale vrijedna inicijativa, stvarno.

Samo od mene 2 savjeta:

1.ako ces individualno poklanjati, onda instaliraj nacisto win95/98, sredi i neki sretni malac koji nema nikakav kompjuter ce se pravo obradovati.

1. Ako kompjuteri idu u paketu (nekakva skola) ja bih nasao jos jednu normalnu masinu (512-1gb ram) i napravio od kompjutera x-terminale, radio bi kde 3 ko zmaj, mogu djeca surfat, programirat, igrat se…

:shock:~n, n > 10~1000
Zašto, pobogu, win95/98? Ako će već neko nešto učiti onda je prirodnije, logičnije da počne sa nečim s čim se može išta korisno naučiti (kako radi comp npr.), osim brzine klikanja na dugme next.

Kavaz: Vectorlinux, *box, +puno dokumentacije.

Kad bih ja poklanjao takav kompjuter… jedino sto bih dodao jeste barem 10GB HDD i 256MB RAM-a!
Dobro sad, najvjerovatnije da nebi mogao podržati tako “mnogo” RAM-a… ali ko zna…

Ti imash 13 kompova sa neregistrovanim windozama, inst lin pa pokloni pola meni pola gore spomenutoj djeci :slight_smile:

P.S.
4 moderatora, ako vidi da loopam molim ga da me obavijesti i uradi cenzuru.

Ja bo 1000 a kako bi bilo da ti ne pametujesh mnogo… ti-mali-zeleni-sto-samo-gledas-kako-da-prođeš-džabaka… SMORE :stuck_out_tongue:

Vidim da je ovdje malo i nesporazuma pa trebam dati pojasnjenje:
prije svega hvala svima na pomoci !
Ni napamet mi ne pada da se nesto hvalim ali odavde iz Svedske, poslali smo najmanje 100 kompjutera u BiH, covjek koji je prevozio humanitarnu pomoc i slicne stvari, predavao je posiljku po posiljku skolama.Bilo je tu " svakakvih " kompjutera, ali sto je najvaznije koliko znam SVI FUNKCIONIRAJU i dan danas.Ja licno sam putovao u Glogovu i Zivinice , trebate samo vidjeti lica djece kada su to i primala. Pod onim " svakakvih " podrazumijevam od 500 Mhz do 1,4 Mhz, od 4 Gb do 80 Gb HD i tako dalje …
Ove kompjutere sam dobio besplatno, IBM, sa ekranima od 19 , koristeni za intranet u jednoj firmi.Kao sto i upisah, svaki od njih je imao instaliran W95, Word 95, …ali sve na svedskom jeziku.Meni najlakse je da instaliram englesku verziju i posaljem , kontao sam da nadjem skupa sa vama neku Linux Distro verziju koja " sljaka " na njima, normalno !??
@afane, bez ljutnje : neka ta djeca odigraju par igara i upisu par pisama i ja prezadovoljan
@che…, nema tu uvrede, kompjuteri su takvi kakvi su, ima djece , nazalost, koja cokoladu nisu pojeli na mjesec dana, tuzno ali istinito…

@bo, ako si u Bosni, poklonim ti ovaj koji je u ovom paketu naj.Samo mala ispravka: Nisu neregistrovani Windowsi, svaki je u original pakovanju, i Windows i MS Office 97, al se ja ne bih sad s tobom ubjedjivao i upisivao serijske numere . Hoces da ti ovdje postavim sliku…
p.s.
[color=blue]posto vidim da je moje pitanje izazvalo razlicite reakcije, pa malo i zavrkacije , do koje mi nije , svima vam se zahvaljujem i prekidam diskusiju.[/color]
p.s.1
saljem im uz kompove i najmanje preko 1000 CD_ova
p.s.2
HVALA JOS JEDNOM
Jos jednom, svako dobro vam zelim.

Kavaz: preporučujem da se uz tih 7 slabijih kompjutera doda i jedan malo jači i postavi kao učionica za informatiku u nekoj školi koja npr. ima telefon (to je nešto na šta treba paziti u Srebrenici). Kompjuteri će moći koristiti OpenOffice i Firefox preko X forwardinga, a desktop može biti i IceWM, bitno je da je nešto što ima ikone na desktopu i ne sadrži previše zbunjujućih detalja.

[quote=Kavaz]@bo, ako si u Bosni, poklonim ti ovaj koji je u ovom paketu naj.Samo mala ispravka: Nisu neregistrovani Windowsi, svaki je u original pakovanju, i Windows i MS Office 97, al se ja ne bih sad s tobom ubjedjivao i upisivao serijske numere . Hoces da ti ovdje postavim sliku…
p.s.
posto vidim da je moje pitanje izazvalo razlicite reakcije, pa malo i zavrkacije , do koje mi nije , svima vam se zahvaljujem i prekidam diskusiju.
Jos jednom, svako dobro vam zelim.[/quote]
Nisam na tebe mislio, znam da je sve to ok , ovo sa nereg. winom je bila interna sala za api-a, podrzavam sve vase akcije, znam kako je biti comp freak brez compa, ali sada sam obezbijedjen i mogu da kazem da sam sretno razveden od windoze.

Jah, i dodamo još po jednu sliku Bill Gates-a, A4 veličine da djeca imaju šta da gledaju kada im se pojavi blue screen.

A da ne spominjem koliko je ovo dobar prijedlog na linux forumu…

Ako bih ikako mogao pomoci u wasim akcijama, imate odje moj mail i IM :slight_smile:

[quote=Bo]Ti imash 13 kompova sa neregistrovanim windozama, inst lin pa pokloni pola meni pola gore spomenutoj djeci :slight_smile:

P.S.
4 moderatora, ako vidi da loopam molim ga da me obavijesti i uradi cenzuru.[/quote]

:!: Nema vrijedjanja. To ostavite za neki drugi forum …
:arrow: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=19206#p19206
:arrow: http://start.linux.org.ba/Pravilnik_ULK_Foruma

apsolutno se slazem. to sam i rek’o:

nije u pitanju sta cec biti NA njima (to znam da ces napraviti najbolje sto je boguce, bez daljnjeg), vec sam samo razmisljao naglas da to sto ima - radi UVIJEK a ne da rikne poslije mjesec dana i da nema ko popraviti.

ovaj tvoj postupak me ponovo “probudio” tako da sam ponovo postavio ovo pitanje ovdje kod mene. vidis, tvoj postupak je “pozitivan” kako god okrenes
:smiley: