Linux ext3 resize

E jes me nesto krenulo sa pitanjima, al haj neka malo.
Pitanje je: kako povecati linux ext3 particiju?

Trazio sam malo po internetu na ovu temu, ali koliko sam ja skontao to je nemoguce zato sto na particijama tipa ext3 i raiserfs linux vrsi ko neku vrstu defragmentacije, tako da bi se moglo desiti da kod povecavanja particije neki podatci se vrlo lako izgube.
Sto se tice fat i ntfs particija ja sam to radi sa partition magicom bez ikakvog backupa podataka, ali kod ext3 sam citao da je neki tip to pokusao i nije mogao vise uopste pokrenuti linux particiju, morao je sve nanovo da instalira.
Ja sam odredio premalo prostora za slack, tako da mi sad fali u svakom pogledu, a instaliranje na novo mi je pravo mrsko, jer taman sam sve podesio da lijepo radi.

hvala na odgovorima…

Pitanje je da li ti uopšte treba resize particije (i rizik)?

Ako možeš ovaj scenario bi bio prihvatljiviji:

• Napraviš novu particiju, npr. /dev/hda7
  • napraviš filesystem na toj particiji sa mke2fs
    -dodaš u ‘/etc/fstab’ nešto ovako
    /dev/hda7 /usr2 ext3 rw,users,exec 1 2
  • montiraš /usr2
  • iskopiraš sve iz /usr u novi direktorij, /usr2
  • prepraviš fstab, pa /usr2 postaje /usr
    (trenutno je stari /usr “zaklonjen” sa novomontiranim /usr)
  • ako sve radi, izbrišeš sadržaj starog /usr i dobiješ još slobodnog prostora na root particiji.

Sve gore navedeno možeš raditi do mile volje za skoro svaki direktorij/hijerarhiju direktorija osim za /, /boot, /proc i sl; ali ionako su /usr ili /opt najveći potrošači prostora

Ja sam inače malo komplikovan, ako može jednostavnije, neka neko objasni. :slight_smile:

[quote]E jes me nesto krenulo sa pitanjima, al haj neka malo.
Pitanje je: kako povecati linux ext3 particiju?[/quote]
Možda koristeći parted ili qtparted?

Ovo definitivno nije tačno jer sam baš nedavno radio resize reiserfs particije bez većih problema. Istina mislim da sam koristio Yast ili Diskdrake (nisam više siguran) ali definitivno je moguće.

Ok ako ti kazes, probacu, bas evo sad sam skinuo qtparted i parted. Bicu sretan ako uspije. Ako ne, nema veze, dobra je i Adisova ideja.
Prostora treba, naime stavio sam samo 5GB za slack + 1GB za swap, malo, malo.

hvala vam

[quote]1GB za swap, malo, malo.[/quote] previše, previše

:)) zafrko sam se kad sam pisao, mislio sam za onu od 5GB da sam premalo stavio, znam da je ova swap taman.

neise.

5GB za slack je i vise nego dovoljno. Mozda ne bi bilo lose prvo razmatrati uklanjanje paketa koji ti ne trebaju. Recimo, imas gnome, ne treba ti kde i obratno. Pretpostavljam tu je jos i tone drugih paketa koje neces nikada koristiti.

Kada sve to sredis, slack ce biti presretan sa 2GB zauzetog prostora.

P.