Dok sam malo istrazivao OpenOffice.org program zapazio sam da ima veliki broj veoma dobrih fontova, pa me interesuje gdje su ti fontovi instalirani i mogu li se kako koristiti u Windows-u.
Malo sam trazio ali nisam uspio pronaci njihovu lokaciju? :?: :arrow:
Koristim SUSE Linux Pro 9.0.
[quote]Dok sam malo istrazivao OpenOffice.org program zapazio sam da ima veliki broj veoma dobrih fontova, pa me interesuje gdje su ti fontovi instalirani i mogu li se kako koristiti u Windows-u.
Malo sam trazio ali nisam uspio pronaci njihovu lokaciju? :?: :arrow:
Koristim SUSE Linux Pro 9.0.[/quote]
i mene interesuje… koristim više distros pa ako neko zna u kojim su folderima za npr. suse, mdk, slack etc (ako vec nisu kod svih u istim)
ps:
jarane probaj na google:bitstream vera sans mono, urw gothic L, ja sam nešta pregledavao, ali više bih volio kada si već postavio pitanje, da nam neko i odgovori gdje se nalaze na linuxu
grazie
Obično je nešto ovako:
‘/usr/X11/lib/X11/fonts/’
a onda tražite direktorij ‘TTF’, nekada ‘truetype’ ili sl.
Zašto baš ovaj direktorij?
X-i po tradiciji imaju /usr/X11 direktorij kao prefix (11 je verzija protokola). U principu bi fontovi trebali biti na $PREFIX/share/X11//fonts, ali ovo opet datira iz nekih davnih vremena …
Da ja sad ne tupim pogledajte FHS
Eh, sto se tice FHS lokacije za fontove to je:
/usr/share/fonts
A za truetype fontove je:
/usr/share/fonts/truetype
Za type1 je:
/usr/share/fonts/type1 itd…
Gore navedeni /usr/lib/X11/fonts ili /usr/X11R6/lib/X11/fonts direktoriji sadrze poddirektorije poput TrueType u kojima se nalaze simbolicki linkovi na fontove u /usr/share/fonts poddirektorijima.
Jest samo što neke distribucije drže fontove ovdje, neke tamo, a neke na oba mjesta… :? Spisak lokacija sa fontovima se na novijim distro može naći u /etc/fonts/fonts.conf